iPad2-IKEAx4-vit-botten

Ikea-katalogen med sin enorma upplaga är lika populär som Bibeln och Koranen. De båda sistnämnda räknas som två av världens mest spridda skrifter, och Ikea-katalogen tävlar i samma liga. Den nästan 400 sidor långa inredningsbibeln – är med sin upplaga på över 200 miljoner exemplar – världens största trycksak.

Ikea har en vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna och katalogen visualiserar på sitt sätt vägen dit, samtidigt som den i många hem innebär ett traditionsenligt inslag då den nya upplagan anländer varje år.

För oss som arbetade i projektet tog det ett tag att ta in vad vi faktiskt höll på med. Att transformera denna klassiska trycksak som en stor del av jordens befolkning har någon form av relation till in i ett helt nytt medium. Dessutom på extremt kort tid samtidigt som vi vidareutvecklade den underliggande mjukvaruplattformen allt eftersom nya utmaningar uppstod. Arbetet gjordes under stort hemlighetsmakeri då iPad-versionen lanserades samtidigt som det årets tryckta katalog i USA inför journalister från hela världen .

Den ikoniska katalogen distribueras på över 70 marknader världen över, och Ikea har kartlagt varje marknad för att utforma de olika katalogversionerna efter konsumenternas behov i varje region. En sån enkel sak som att en säng bäddas på olika sätt runt om i världen innebär anpassade bilder och miljöer för varje marknad.

Utmaning

DEL 1 – Den amerikanska och svenska katalogen 
produceras i iPad-format på åtta veckor. Inget material tillgängligt när projeket startade. Totalt ska knappa 900 sidor layoutas samt fyllas 
med extramaterial, interaktiva funktioner och filmer.

DEL 2 –Ytterligare nio kataloger ska färdigställas. Totalt ska ca 4000 sidor layoutas samt fyllas med extramaterial, interaktiva funktioner och filmer. Varje katalog skall vara klar på fyra veckors produktionstid.

Resultat

  • Den mest nedladdade gratisappen i Sverige under årets augusti månad.
    Före appar som Skype och Angry Birds.
  • Den 18:e mest nedladdade appen i USA i augusti under samma period.