Sveriges politiker har varit tydliga att vi går hand i hand med Finland i frågorna om säkerhets- och försvarspolitiken för att samordna vår politik och insatser för att främja vår del av Europas fred och säkerhet. När nu debatten om NATO-medlemskap pågår i de båda länderna blir det en viss otakt. Vad det beror på kan såklart diskuteras med faktiska och kulturella skillnader mellan länderna, men debatten går i alla fall inte i takt. Finland har en pågående process där de fyra partier som hittills varit emot, Centerpartiet och Socialdemokraterna ingår där, alltmer öppnar för ett medlemskap.
Statsminister Andersson och oppositionsledaren Kristersson har inte offentligt lyckats förmedla att det pågår en dialog inom och mellan partierna. Tvärtom gjorde moderatledaren ett utspel i helgen att han är beredd driva genom ett medlemskap i NATO vid ett maktskifte i höst med stöd av SD, även om S inte skulle var med på ett medlemskap. För egen del tycker jag det är djupt olyckligt om det skulle bli så. En så stor fråga som att ingå i en försvarsallians bör självklart omfatta en bred och stabil majoritet i riksdagen. Låt oss hoppas att deras gemensamma resa till Nordnorge gav utrymme för kloka förtroendefulla samtal om Sveriges väg framåt i frågan om NATO.
Och det pågår en debatt inom partierna. Allt fler röster inom till exempel Socialdemokraterna kommer nu ut och deklarerar att det är dags för en ny politik givet att kriget ritar om kartan för Sverige. Vi är inte längre vare sig neutrala eller alliansfria. Vi har valt sida och då är ett medlemskap en naturlig konsekvens av det.
Kriget får konsekvenser på hemmaplan
Ukrainas president Zelenskyj har talat till Riksdagen och det är onekligen imponerande se hur han driver sitt lands frågor mitt under det pågående kriget. Han tackade för stödet Sverige ger på så många sätt via myndigheter, företag och inte minst civilsamhället och svenska folket. Trots att kriget rasar talade presidenten om tiden efter kriget och där riktade han sig till Sverige för att betona vikten av stödet för att bygga upp landet igen. Det är värt att påminna sig om när kriget nu pågått en månad. En dag kommer det en tid där Ukrainas folk behöver oss alla för att reparera alla skador efter kriget och skapa ett robust och modernt samhälle.
Att kriget ställer saker på ända förstår vi alla. Men exakt hur är en annan sak. Det är långt kvar innan myndigheter, inklusive regioner och kommuner, näringslivet och civilsamhället tagit de steg som är nödvändiga för att rusta samhället för den nya tiden Ryssland försatt oss i. Jag hoppas det kommer en tillnyktring och skärpning där fler aktörer verkställer strategier och ställer om för den nya tiden. Tankesmedjan Fri Värld har skrivit en intressant rapport på temat med 59 punkter för att stärka vår säkerhet. I listan finns många viktiga punkter om livsmedelsförsörjning, cybersäkerhet, ökad övningsverksamhet inom civilförsvaret, stödja internationella aktiviteter och samarbeten med mera. Listan är innehållsrik och den förtjänar uppmärksamhet i många beslutsforum.
Västvärldens uppvaknande kring Putin och hans gäng pågår
Aningslösheten i Europa och USA kring Rysslands rika och Putins vänner har varit omfattande. Det är riktigt illa se hur oligarker och rika ryssar kunnat köpa sig medborgarskap och uppehållstillstånd i EU-länder och hur man tvättat sina smutsiga pengar rena i USA och Storbritannien med avancerade skatteupplägg, fastighetsaffärer och annat.
Besvärande uppgifter flyter upp där till exempel brittiska konservativa partiet tagit emot donationer från ryssar och att så sent som vid krigsutbrottet fanns det ryska bidragsgivare med på en middag med premiärminister Johnson.
Nu stundar nya tider och det kommer bli mycket intressant se hur EU och USA ska inleda städningen i allt detta. Tidningen The Guardian har inlett ett internationellt samarbete med andra redaktioner för vad de kallar The Russian Asset Tracker. Initialt har man identifierat 35 personer med nära koppling till Putin som bedöms ha 17 miljarder US dollar i tillgångar i västvärlden och i olika skatteparadis. Det är en ny verklighet dessa rika ryssar och deras familjer vaknar upp till när deras förmögenheter exponeras, fryses och konfiskeras.
Kulturen och humorn hjälper oss genom kriget
Olika initiativ har gjorts och planeras där musik och annan kultur eller för den skull humor och satir används som ett sätt att stödja Ukraina och få ett slut på kriget. Ett sådant är Micke Tornvings sätt att förklara vad NATO är och vad ett medlemskap innebär.
Snyggt är också att Clash gett tillåtelse att omforma deras klassiska låt London Calling till en låt Kyiv Calling för att mobilisera sympati och stöd för Ukraina.
Dubbla pengen till Ukraina innan sista mars
Om du vill bidra med pengar till Ukraina är ett smart sätt att innan sista mars skicka pengar till Unicef och UNHCR i och med att Roger Akelius lovat att matcha alla donationer och därmed blir en krona två kronor. Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ och har gett pengar till de båda organisationerna. Akelius har i en intervju nyligen sagt att han är redo om det så blir en miljard han ska betala ut.
Niklas Nordström
vecka 12 2022
Dessa inlägg skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.