Inför den andra omgången i valet av Frankrikes president står Macron mot Le Pen. Det är få presidenter som blivit omvald en andra omgång ska noteras, men jag tror ändå att det blir omval av Macron. Övriga kandidater formerar sig bakom Macron och rekommenderar sina väljare att rösta på honom för att hindra en vridning av fransk och europeisk till högerpopulism. Det som är uppenbart är hur svårt de gamla traditionella partierna har att samla väljare bakom sig. Socialistpartiet är en spillra numera och även andra klassiska partier har grava problem. Om tio dagar vet vi om det blir Macron eller maktskifte. Onekligen vore det en påfrestning av EUs enighet mot Ryssland med Le Pen vid rodret i ett så viktigt land som Frankrike.
Sverige och NATO blir alltmer troligt
Det kan vara nyttigt att påminna oss om att det finns goda skäl till att Finland är det land som får ange färdriktning i våra länders förhållande till NATO. När övriga Norden gick med i NATO efter andra världskriget var inte det möjligt för Finland givet Sovjetunionens skugga som vilade över Finland. Då valde Sverige av solidaritet och rationella skäl att stå utanför och tillsammans med Finland vara neutrala och alliansfria. Sofi Oksanen har skrivit i olika media om upplevelsen av Sovjets skugga över Finland med Finlandiseringen och hur det påverkat tankar och uttryck. När man läser det förstår man än mer varför Finland för allt i världen inte vill hamna där igen.
Sen har tiden gått och neutraliteten har vi lämnat och vi ingår i EU som är en form av allians. Ska nu våra länder också gå med i NATO är det därför fullt rimligt att Finland håller i taktpinnen. Den redogörelse som lämnats till Finlands riksdag är en tydlig färdriktning om att Finland söker internationella samarbeten samtidigt som man stärker försvarsförmågan och uthålligheten vid kris och krig.
Det visar sig också att svenskarna i stort anser att vi har en stark samhörighet med Finland och är redo att försvara Finland om de skulle anfallas. Det säger rätt mycket att 6 av 10 av tio svenskar är redo gå ut i krig för vår granne Finland.
Finlands statsminister Marins besök i Stockholm och samtal med statsminister Andersson är en del i den process som pågår mellan länderna. Socialdemokraterna har, om än sent, inlett en intern process för att förankra en ny säkerhetspolitik där också medlemskap i NATO diskuteras. Allt annat än att S skulle landa i att det är dags lämna in en ansökan innan sommaren, givet att Finland gör det, skulle överraska.
I det som nu sker tycker jag det är märkligt när två före detta statsministrar som Persson och Löfven uttalar sig och har åsikter om att Sverige bör stå utanför. Det gör inte situationen enklare för Andersson och för S att hantera frågan när de gamla ska ha publika åsikter. Är det något jag lärt mig av tiden i politiken och att stå vid sidan av är att man alltid har ett kunskaps- och informationsunderskott när man inte sitter vid beslutsbordet. De som sitter i beslutande ställning har så mycket mer information än vi övriga och ska dessutom väga av oerhört komplexa och svåra intresse- och målkonflikter. Andersson vill jag påstå har den svåraste rollen sedan Per-Albin Hansson som ledde Sverige genom andra världskriget. Den kursomläggning Europa nu gör efter Rysslands krig mot Ukraina är komplex och viktig. Låt Andersson slippa uttalanden i media av de tidigare statsministrarna.
Jag säger detta av egen erfarenhet. Jag har själv inte gett några intervjuer om eller skrivit i sociala media där jag gett åsikter om det som sker i Luleå efter min tid som kommunalråd. Det hör till god sed att göra så. Jag fick själv erfara att ett tidigare kommunalråd återkommande gav intervjuer och kritiserade och recenserade det arbete vi som kommit efter honom utförde i kommunpolitiken i Luleå. Det hjälper inte till och som jag skrev ovan vet inte de som är på utsidan om vilka svåra avvägningar och konflikter de som är satta att ta besluten har att hantera.
Ryssland är ansvariga för krigsbrotten
Det kommer löpande vittnesmål om hur de ryska soldaterna farit fram i Ukraina. Hemska bilder och berättelser når oss. Som jag skrev i senaste nyhetsbrevet blir det en lång lista av krigsbrott och brott mot mänskligheten som Ryssland kommer ställas till svars för. President Biden har också tydliggjort att han och USA anser det vara Putin som bär ansvar för folkmord på Ukrainas befolkning. Samtidigt som Putin säger att kriget (specialoperationen…) ska fullföljas till uppgiften är klar.
Jag har själv försökt tänka att det är Putins och hans nära krets av gangster som bär ansvaret, men ju mer vi ser av kriget är det mer omfattande än så. Den ryska armén med dess befäl och soldater bär själva ansvar för alla de våldtäkter, övergrepp och mord som utförs på civila och raserandet av samhället. Jag läste en hemsk berättelse inifrån ryska armén som förklarar en hel del av den ruttna moral som de har. Att pennalism och övergrepp är satt i system och att det uppmuntras att stjäla, skända, döda och vandalisera.
Putin och hans regim fortsätter konsekvent slå ner på kritiker och opposition. Till exempel fängslades Vladimir Kara-Murza direkt efter att han medverkat i CNN där han öppet kritiserade Putin och hans skurkar. Regimen har också försökt döda honom med den klassiska förgiftningen som metod, men överlevde mot alla odds om än kraftigt skadad och skakad.
Tiden efter kriget
Ukrainas ekonomi slås i spillror av kriget och den krymper snabbt till kanske hälften av sin tidigare storlek. Konsekvenserna är såklart fruktansvärda för befolkningen. Det har redan börjat skissas på hur Ukraina ska få möjlighet att återuppbyggas när väl kriget tar slut. Det är en oerhört stor och viktig uppgift övriga Europa och den fria världen har framför sig. Rysslands demolering av hela samhällen, ödeläggelse av jordbruksmark, raserande av infrastruktur och industrier kommer kräva stora insatser för att bygga upp igen. Likaså behöver Ukraina hjälp att få en fungerande modern ekonomi som skapar värden och ökat välstånd hos människorna. Det går att lära av hur Västtyskland efter andra världskriget med hjälp från USA kunde snabbt resa sig och bli en fungerande demokrati, och befolkning fick en förbättrad levnadsstandard. Det gjorde att Tyskland kunde kasta av sig oket från nazismen enklare och man kunde blicka framåt. Ingen kan idag säga annat än att det var avgörande för Europas demokrati, fred och välstånd. Så kan vi också tänka kring Ukraina när den dagen kommer.
Jakten på oligarkerna fortsätter
Med all rätt ligger omvärldens fokus på kretsen kring Putin och att skära av deras möjligheter att leva sitt liv i lyx med pengar som tvättas i västvärlden och skatteparadis. Det kommer eftersom bita och göra ont hos oligarkerna och övriga korrumperade ryssar som stöttar Putin. Men det är också tid för bot och rening i många europeiska länder och USA bland andra. Labour i Storbritannien kräver nu offentlig redogörelse för hur rika ryssar fått genvägar till brittiskt medborgarskap och uppehållstillstånd när de med kapital köpt sig genvägar in i Storbritannien. Liknande arbete pågår inom EU. Allt för att göra om och göra rätt.
Avslutningsvis – Darth Putin på Twitter kommenterar briljansen i strategin kring Sverige och NATO-medlemskap.
Glad påsk!
Niklas Nordström
vecka 15 2022
Dessa inlägg skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.