Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Är inflationen i sig grundproblemet och är det snart dags för euro?

Är verkligen inflationen problemet?

När regeringen presenterade sina utgångspunkter för statsbudgeten så pekade man på den fortsatt höga inflationen som den stora faktorn att få bukt med. Frågan är dock om det verkligen är ett så stort problem som regeringen och Riksbanken menar. Till skillnad från hur inflationen uppstått historiskt i Sverige är det inte längre lönerna som driver dagens inflation. Tvärtom har facken och arbetsgivarna tagit stort ansvar för att få ner inflationen. Det mesta av inflationen är importerat och en eftersläpning av det som hänt historiskt. Takten av inflationen mattas snabbt av och många tror vi kommer vara nere på några procents inflation under vintern.

Många ekonomer i Sverige och internationellt varnar för att vi nu istället riskerar att försämra konjunkturen om Riksbanken och centralbankerna fortsätter höja räntorna.

Det vi hör från regeringen är att förstärkta statsbidrag till kommuner och regioner prioriteras. Det kan jag förstå då inflationen ställer till det ordentligt med ekonomin. Men samtidigt behöver regeringen också komma med förslag som kan få fart på jobb och tillväxt. Inte minst håller byggsektorn på att haverera med konkurser, varsel och uppsägningar på en nivå vi inte sett sedan 90-talet. Konsekvenserna av den kollapsen i byggbranschen skapade i sin tur stora problem när väl byggandet tog fart igen. Då saknades kompetens och kostnaderna drevs upp i onödan. Så åtgärder för att få tillstånd en kortsiktig och långsiktig politik för byggande och bostadsproduktion är helt avgörande om vi inte ska få långtgående problem med bostadsbrist och stigande byggkostnader.

Utöver det blir det intressant följa hur regeringen och SD ska leverera på sina vallöften om att få ordning på Sverige. Det finns säkert också en desperation hos flera partier över att man tappar väljarstöd och därför måste komma med förslag som kan vända opinionen inför nästa val. Det kanske inte var så smart att lova tio kronor lägre bränslepris vid pumpen som SD sa.

Är det läge för euron?

Allt fler svenskar börjar se konsekvenserna av den svaga kronan. Det är ingen rolig upplevelse att resa utomlands och märka hur dyrt allt är när vi ska betala med en svag krona. Dessutom kommer en stor del av inflationen från att vi importerar livsmedel, insatsvaror till industrin, kläder och annat till högre kostnader och det driver i sin tur på inflationen. Om två veckor är det 20 år sedan folkomröstningen om euron. Då var det många svenskar som var osäkra på hur euron skulle fungera, men idag har vi facit. Euron har tagit sig genom svåra kriser och står mycket stark i förhållande till dollar och andra valutor. Samtidigt har kronan tappat ungefär hälften av sitt värde gentemot euron. Frågan är hur länge till svenskarna orkar med en utveckling där vi långsamt blir fattigare.

SVT Agenda hade ett bra inslag om detta om du vill lyssna. Själv är jag mycket tveksam till att genomföra en till folkomröstning. Nu vet vi mycket mer om frågan och de flesta svenskar har kunnat se hur det funkar i praktiken. Bättre då att regering och riksdag, våra partier och företag ser till att opinionsbilda i frågan. Processen att ansluta sig till euron är lång och kräver en hel del av oss så det finns inga skäl att dra ut på det hela särskilt länge.

Nyheter som skulle dominerat i veckor blir nu dagsnotiser

Det som oroar mig är hur vi riskerar trubbas av när vi varje dag matas med nyheter om våldsdåd, skjutningar, bombdåd och mord. Sånt som i det gamla Sverige skulle blivit nyheter som vi alla talat om och som i veckor skulle ha levt i nyhetsflödet passerar nu som notiser under en dag. Nästa dag är det nya våldsdåd vi möts av.

Jag tänker inte minst på de två mördade pojkarna som hittats. Båda har rymt från HVB-hem och rekryterats till de kriminella gängen som en sorts barnsoldater. Att pojkar hittas mördade, offer i gängkriget, är ett misslyckande för samhället. Sverige har allvarligt misslyckats med invandring och integration och istället har vi nu tonårspojkar som mördas för att de på något sätt dragits in i grövsta tänkbara brottslighet. Hanne Kjöller har skrivit en bra text om hur vi måste skydda de unga från att dras in i brottsligheten.

När jag skriver nyhetsbrevet konstaterar jag att det under natten hänt flera bombdåd runt om i Sverige. Jag skriver om det just av den anledningen att vi inte ska bli avtrubbade. Vi är skyldiga varandra och Sverige att vi fortsätter reagera varje dag mot den här utvecklingen. Brottsligheten måste bekämpas och mandatet till våra politiker och myndigheter behöver vara stort för att hitta fungerande metoder för att trycka tillbaka dessa gäng och kriminella.

Ukraina kämpar på, men priset är högt

Ryssland får nu uppleva återkommande attacker från partisaner och drönare inom landets gränser. Ukraina har både egna operationer och separata grupperingar som gör återkommande attacker på ryskt territorium. Jag tog del av en intressant genomgång om allt som pågår som stör det ryska krigsmaskineriet och samhället. Sannolikt sker det ännu mer som vi inte nås av då ryska myndigheter inte vill berätta om allt som händer. Att kriget påverkar Ryssland och ryssarna är uppenbart. Ta bara att över 800 000 ryssar, i huvudsak män, flytt landet sedan februari 2022.

Det är alltmer uppenbart att det är svårt för Ukraina att avancera snabbare om man inte har flygvapen som understöder marktrupperna. En amerikansk artikel på temat om varför det är oerhört viktigt att skynda på utbildningen av piloter som kan flyga F16 var intressant. Som svensk kan man hoppas på att vi snabbt kan komma till beslut om att föra över JAS-plan och utbilda piloter också för det. Samtidigt ska man ha respekt för att JAS är ett plan som kräver en särskild organisation för att verka fullt ut.

Jag läste också en artikel som berörde mig mycket om hur stora förlusterna är för Ukraina. Att många dör och skadas i kriget förstår vi nog alla, men det blir brutalt när man läser lite mer om det pris man får betala. Det är helt centralt att Sverige och den fria världen fortsätter stöda Ukraina så det här kriget kan ta slut. Än så länge är stödet bland européerna högt, inte minst i Sverige, för att hålla i stödet till Ukraina och ukrainarna.

Trump fortsätter dominera i nyhetsflödet

Det har varit ett stort fokus på hur Trump nu kommer befinna sig i domstolsförhandlingar om ett halvår samtidigt som primärvalet pågår. Det kan alltså bli så att Trump samtidigt som han döms blir utsedd till Republikanernas presidentkandidat. Hur det kommer arta sig blir intressant följa. Republikanerna i delstaterna är nu upptagna av att reda ut hur i hela fridens namn man ska göra om Trump blir dömd och om han överhuvudtaget lagligt kan vara deras kandidat i så fall.

Nätet har fyllts av olika roligheter som kopplas till Trumps foto från polisen, ett så kallat mug shot. Den här är en av de mest virala när folk jublar att se den bilden.

 

Niklas Nordström

vecka 35 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.