Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Behöver våra partier och politiker hjälp?

Våra partier och politiker behöver hjälp

I förra nyhetsbrevet skrev jag lite om opinionsläget och det har bekräftats i en sammanvägd bedömning av flera olika opinionsmätningar. S går kraftigt framåt och står med sitt regeringsunderlag i klart överläge i opinionen jämfört med regeringen och SD. Dock får man ta detta med en stor nypa salt då flera små partier ligger under eller strax över 4%-spärren, vilket gör att det är omöjligt dra några slutsatser av ett framtida valresultat.

Det är oroligt i de partier som format regeringsunderlaget och avhoppen fortsätter. Denna vecka med Cecilia Malmström, en av Liberalernas mest kända och populära politiker. Motiven till hennes avhopp har i skrivande stund inte kommunicerats, men det är onekligen ett tecken på att det skaver inom borgerligheten efter att man inlett samarbete med SD.

Jag blir också beklämd och oroad över hur partierna och partiledarna förhåller sig till varandra och i debatten. SVTs partiledardebatt i söndags beskrivs av en del politiska journalister som ett hån mot tittarna. En del går så långt som att beskriva det som att vi väljare kastas in i en svinstia med gyttjebrottning organiserad av SVT.

Widar Andersson pekar på att debatten saknade frågor som skjutningarna, kriget, hotet från Ryssland, krisen i bostadsbyggandet, problemen i offentlig sektor med ekonomi och personalförsörjning, med mera. Jag delar den åsikten. Rimligen borde sådana frågor fått ta ett mycket större utrymme än annat som diskuterades, till exempel att en transsexuell person läst sagor på ett bibliotek i Blekinge, och vi hade gärna sluppit det aggressiva tonläget mellan partiledarna.

Svensken är i grunden en person som gillar konsensus och att man pragmatiskt kommer löser problem. Varför partierna och partiledarna inte förmår bättre än så här övergår mitt förstånd. Vi som står utanför den bubblan partiledarna vistas i undrar varför inte våra ledande politiker tar itu med och diskuterar de verkliga problemen, utan flyr iväg till sådant som har noll eller liten påverkan på utvecklingen för Sverige.

Med det sagt så finns det ett stort behov att vi som medborgare, föreningar, företag och andra hjälper våra politiker med förslag som kan bidra till förändring och förbättring av vårt samhälle. Utrymmet är stort för public affairs och externa aktörer som vill bidra med förslag som regering och riksdag kan ta emot. Vill du prata mer om hur man kan agera och arbeta så säg till!

Är idrott hållbart?

Jag hade hoppats att kriget och debatten om hur diktaturer tvättar sitt anseende genom internationella idrottsevenemang skulle få en tillnyktring i var framtida evenemang placeras. Tyvärr verkar det inte bli så. FIBA, basketens internationella organ, har beslutat att förlägga VM 2027 till Qatar. Som om man inte tagit intryck av eller bryr sig om den allvarliga kritik som finns kring att ordna stora sportevenemang i ett sådant land.

Likaså fortsätter enskilda idrottspersoner att låta plånboken styra. Alltifrån svenska hockeyspelare som förlänger sina kontrakt i Ryssland till fotbollsstjärnan Messi som blir ambassadör för Saudiarabiens turistindustri.

Jag hoppas verkligen att sponsorer och idrottsorganisationer från den demokratiska världen markerar att man inte stödjer idrottsevenemang och idrottare som har koppling till diktaturer och totalitära stater. Alla stora företag som sponsrar internationella evenemang har sannolikt omfattande åtaganden kring hållbarhet. Likaså har seriösa idrottsorganisationer hållbarhetsstrategier. Med det som grund skulle jag säga att det inte är hållbart att sponsra eller medverka i idrottsevenemang som genomförs i syfte att putsa fasaden åt totalitära stater och diktaturer. Det blir intressant att se hur internationella idrottsvärlden utvecklas. Som det ser ut idag är det ingen vacker bild som visas upp när man viker ner sig och blundar för krigsbrott, brott mot mänskliga rättigheter, inskränkningar eller uteblivna demokratiska friheter och rättigheter.

Ryssland imponerar inte

Paraderna i Ryssland 9 maj blev ingen imponerande uppvisning. En enda stridsvagn lyckades man få fram i Moskva och det var en avdammad version från andra världskriget. Soldaterna var i huvudsak pensionerade eller unga värnpliktiga. Så det är uppenbart att manskap och materiel är antingen dödade och förstörda eller låsta i skyttegravarna i Ukraina. Putin ljög som vanligt om kriget och skyllde på alla andra att det är nazisterna i Ukraina och västs fel att Ryssland måste kriga och härja.

EUs Ursula von der Leyen reste till Kyiv 9 maj och markerade solidaritet med Ukraina. EU förbereder också sin elfte runda av skärpta sanktioner. Denna gång är tanken att komma åt Kina, Iran och andra länder som hjälper Ryssland att importera teknik och produkter som annars Ryssland inte kommer åt.

Att skärpa sanktionerna är helt nödvändigt. EUs handel med Ryssland, exkluderat olja och gas, minskade bara 5% 2022. Ska det kännas för Ryssland måste fler länder göra som Sverige där vår import minskat med hela 90%. Det måste kosta ännu mer för Ryssland och alla som har samröre med regimen.

Är det kört för Trump nu?

I veckan har Trump dömts för att ha begått sexuella övergrepp och förtalat en kvinna. 5 miljoner dollar i skadestånd ska Trump ersätta kvinnan med. Som vanligt gick Trump ut och talade om att det var en häxjakt och att han var oskyldig. Det har han svårt att övertyga domstolar och allmänhet att han är.

Trump har en fanatisk skara lojala väljare som har överseende med vad han än gör. Så de lär inte bry sig. Men det är inte över med det här domslutet. Trump har en rad domstolsförhandlingar och juridiska processer framför sig som kommer ta allt mer av hans tid och fokus. Det kommer bli tröttsamt att höra honom skylla ifrån sig och ljuga fram till november 2024, om han nu blir Republikanernas kandidat. Det kommer sannolikt skrämma bort många vanliga väljare som inte vill ha en sån ledare som Trump igen i Vita Huset.

Som vanligt kan man lita på att satirikerna gör sitt jobb i att tolka Trump.

Trump själv är annars nöjd med att CNN ska gjort en stor intervju med honom. Five notable moments from Trump’s CNN town hall

Det har väckt en debatt bland journalister och opinionsbildare om hur media borde hantera Trump. CNN intervjun blev som vanligt att Trump ljög, hånade motståndare och journalister, vägrade erkänna ansvar eller skuld. Journalisten hade fullt upp att försöka hålla emot svadan från Trump och sticka in med korrigeringar och frågor.

Lärdomen från förra valet var att media dels underskattade Trump som kandidat och dels såg hans framträdanden mer som underhållning än politisk kampanj. Nu höjs röster om att det är viktigt att granska Trump på ett helt annat sätt och ta honom på allvar från dag ett. Efter hans framträdande hos CNN har det redan kommit artiklar med skarpa frågor som borde ställas till Trump och hur han hanterade olika sakfrågor under presidenttiden.

Ett poddtips, som är en sorts amerikansk variant på Sveriges Radios Nordegren och Epstein, är Pivot i senaste avsnittet har de intressanta resonemang om det bisarra med att dagens unga i USA numera är mest rädda för att bli skjutna i en masskjutning och vad det gör med amerikanarna att leva med den rädslan närvarande hela tiden. Hittills i år har 22 masskjutningar genomförts med hela 115 döda och många fler överlevande med svåra fysiska och psykiska skador. Och som helhet beräknas det dö ca 45 000 personer i USA på grund av skjutvapenvåld.

Podden för även ett resonemang om hur Republikanernas radikalisering gör att de tar landet som gisslan med ständiga hotet att inte bevilja staten ökade ramar att finansiera verksamheten. Det har varit ett bisarrt inslag i amerikansk politik under lång tid att Republikanerna hotar att stoppa och stoppar stora delar av den offentliga apparaten genom att skruva åt pengakranen. Man har alltså inte förslag om hur man på riktigt ska spara pengar, utan bara helt frankt vägrar låta staten låna upp pengar. Jag återkommer till det beroende på hur saken utvecklas kommande månad.

 

Niklas Nordström

vecka 19 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.