Regeringen rullar ut budgetnyheter
Regeringen och SD går ut med olika nyheter för att få uppmärksamhet för budgeten. Med tre borgerliga partier som tillsammans med SD ska bära budgeten så blir det många pressmeddelanden som ska ge varje parti medial uppmärksamhet för sina favoritfrågor.
Statsministern och finansministern höll en presskonferens som man kan titta på i efterhand där de la ut de stora dragen för den kommande budgeten.
En nyckelfaktor för att regeringen ska lyckas är att inte lågkonjunkturen blir alltför djup och att fler kan komma i arbete. Efter en viss diskussion, som kunde riskerat hela LAS-överenskommelsen från 2021 med facken och arbetsgivarna, har regeringen tillfört medel till CSN för att hantera omställningsstudiestödet. En viktig komponent i hela paketet som syftar till att underlätta omställning och rörlighet på arbetsmarknaden.
Regeringen kommer också med förslag för att förbättra integrationen för att få fler utrikesfödda i arbete och drar helt enkelt in stöd till etniska organisationer.
Regeringen och SD har också dragit på sig stor kritik från de egna leden kring att man låter 300 000 fler löntagare betala statlig inkomstskatt. Normalt sett följer bidrag, socialförsäkringar och gränsen för statlig inkomstskatt med uppåt kopplat till inflationen. Eftersom vi haft låg inflation lång tid har inte frågan ställts på sin spets, men nu när tröskeln för att betala statlig inkomstskatt skulle höjts ordentligt beroende på den höga inflationen fick regeringen kalla fötter. Socialdemokraterna och andra har agerat för att inte höja tröskeln för att betala statlig inkomstskatt. Fram tills i söndags såg det ut som att regeringen inte tänkte lyssna på den kritiken, men så kom beskedet att man gjort upp med SD om att inte låta nivån för statlig inkomstskatt följa med inflationen. Kritiken som kom från moderater och andra borgerliga var skoningslös och bland annat Svenska Dagbladets ledarsida bar fram den i skarpa ordalag om svek. Har regeringen rätt att man med denna manöver kan finansiera skattesänkningar för de med lägre inkomster och vrider svärdet ur hand på S-oppositionen har man lyckats med det, men den interna kritiken lär följa de borgerliga riksdagsledamöterna och ministrarna. Själv tror jag S gnuggar händerna över denna reträtt när man kan konstatera att regeringen viker ner sig om det blir alltför tuff kritik.
Det är fortsatt länge till valet 2026, men regeringen behöver hålla sin linje om att få ordning på Sverige och att visa att man kan få Sverige ur lågkonjunkturen om väljarna ska ge förnyat förtroende. Då måste varje budget dra åt det hållet och det är där svagheten i en koalitionsregering med stöd av SD visar sig. Om alla partier ska få sina hjärtefrågor, som att sänka skatten på snus, är risken att man inte samlar resurserna så det blir tydlig effekt där det behövs.
Hur ska Sverige bli tryggare?
Statsministern inledde presskonferensen om statsbudgeten med att kommentera kravallerna i Malmö som hade härjat natten innan. Återigen fick vi se hur upploppsmakare kunde ta över en stadsdel och tvinga polisen på reträtt. Rimligen behöver polis och nationella politiken dra slutsatser av att vi återkommande ser hur man kan ta över stadsdelar, som man gjorde under korankravallerna påsken 2022.
Att få ordning på Sverige handlar inte minst om att bekämpa brottsligheten. Där kommer kampen mot klockan att vare en kritisk faktor. Många av regeringens och SD:s förslag kräver utredningar, riksdagsbeslut och implementering. Inte alls säkert att allt kommer att ha effekt och kunna utvärderas när väljarna ska gå till val 2026.
Det som är en gåta är hur det verkar så svårt att avvisa människor som dömts till brott i Sverige. I veckan spreds en film, som är obehaglig, med en man från Algeriet som bryter sig in i en lägenhet och anfaller en man med kniv. Det visar sig då att denne man begått över 20 andra brott EFTER att vederbörande skulle ut ur landet. En svårighet med asylprocessen är att många av de länder som Sverige försöker avvisa till vägrar av olika skäl att ta emot sina egna medborgare. Istället blir Sverige sittande med problemet där de som är brottslingar som ska utvisas eller de som av andra skäl inte beviljats asyl inte accepteras av ursprungslandet.
Tryggheten måste också återskapas kring det som rör hotet från andra stater och islamister. Det är ett misstag att tro att det som händer nu har att göra med några som bränner Koranen. Det angrepp som pågår mot Sverige har gjort det länge och är ett angrepp på vår fria och toleranta samhällsmodell. Ska Sverige kunna ta sig genom den här tiden gäller det att höja blicken och förstå att angreppet har att göra med de som vill se oss på reträtt i frågor om frihet och yttrandefrihet. Al-Qaida uppmanar till exempel att gå till angrepp på svensk polis och hotar med terror.
Svenska myndigheter och civilsamhället verkar ha svårt att hantera angreppen mot vår fria demokrati. Som ett exempel kom en nyhet om att en konstutställning i Borås, där en kvinnlig konstnär från Iran skulle ställa ut, kan komma att betraktas som kritik mot regimen i Iran stoppades. Hur många sådana självpåtagna beslut om censur når oss inte då de tas bakom lyckta dörrar? Det är här ett av de stora hoten kommer, när vi blir räddhågsna och inte ens vågar låta konstnärer ställa ut sina verk av rädsla för terror och våld.
Alltfler höjer rösten och varnar för att brottslighet och otrygghet har ett precis där Sverigebilden solkas ned och företag inte vill investera och anställa här. Stockholms Handelskammares undersökning visar att 70 procent av företagen som har svarat menar att utvecklingen påverkar attraktionen för huvudstaden negativt. Så brottslighet och otrygghet har ett pris såväl för individ som för samhälle.
Ryssland i motvind
I veckan fortsatte Ryssland med sin terror mot civilbefolkningen i Ukraina när man bombade en marknad där nära 20 personer dödades och många fler skadades. Samtidigt var USA:s utrikesminister på besök och kunde annonsera ännu ett stort stödpaket från Amerika. Omvärldens stöd är helt avgörande om Ukraina ska klara ännu en krigsvinter.
Ryssland har ingen självklar lysande framtid. Redan före kriget så lämnade några hundratusen unga ryssar, ofta välutbildade, landet varje år. Efter kriget har det fortsatt och man bedömer att cirka 800 000 unga män lämnat landet. New York Times har gjort ett intressant reportage för att ta tempen på landet och höra hur människor resonerar. Alltifrån de som hyllar Putin och är övertygade om att Ukraina som land ska utraderas, till de som är emot kriget. Av förklarliga skäl så är det svårt få till kritiska röster, men det finns en hel del modiga som trots allt vågar. Att det redan dött mångfalt fler ryska soldater än det gjorde under kriget mot Afghanistan är ett faktum. Att det är väldigt få som kommer från de stora städerna som Moskva är också ett faktum. Propagandan visar på etniska ryssar som krigar, medan verkligheten är att det är provinserna i östra Ryssland med andra folkslag som får bära bördan att skicka sina män in i döden.
Efter Nobelstiftelsens dikeskörning med att bjuda in Iran, Ryssland och Belarus till festligheterna så blev det än mer tydligt hur stort stödet hos svenska folket är för Ukraina. Det är också lätt att glömma vilken vidrig diktatur Belarus är, men det lyckades också Nobel påminna oss om, exempelvis sitter 1 511 personer i fängelse i Belarus enbart av politiska skäl.
Trump ständigt till åtlöje
Det finns alltid någon som kommer på något nytt för att reta Trump. Nu har man kollat på bilder hur han står och konstaterar att han ser ut som en kentaur.
Ny VD för Miltton Communications & Public Affairs
Sist men inte minst välkomnar vi Nisha Besara som är vår nya VD för Miltton Communications & Public Affairs.
”Vi är oerhört stolta och glada över att välkomna Nisha som VD hos oss på Miltton. Nisha har bred och djup kunskap om både det politiska och kommunikativa landskapet våra kunder behöver navigera inom, och är en entreprenör som får möjlighet att driva en modern verksamhet i framkant, där vi stärker rollen som affärspartner för våra kunder.” säger Jesper Brandt, koncernchef för Miltton Sweden.
Här kan du läsa hela pressmeddelandet.
Med det som avslutning får jag önska dig och de dina en trevlig helg!
Niklas Nordström
vecka 36 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.