Så här gick väljarströmmarna i valet 2022
Nu har forskarna vid Göteborgs universitet gått på djupet i hur vi väljare röstade och hur strömmarna mellan partierna ser ut. De här undersökningarna är oerhört intressanta och inte minst sitter partiernas strateger just nu och studerar materialet med pannan i djupa veck för att förstå vad som hände mer på djupet bland väljarna. Partiernas egna valanalyser som presenterats under vintern har inte haft tillgång till det här materialet, utan var mer baserade på egna observationer och tyckanden.
Tydliga trender är såklart SDs framgångar och de växte framförallt med väljare från M och S. SD har också lika stort stöd bland väljare som är födda utanför Europa som bland väljare som är födda inom Sveriges gränser.
Alla partier som haft sina traditionellt starka väljarbaser har fått se dessa erodera. Arbetare röstar i mindre utsträckning på S. Företagare i mindre utsträckning på M. Bönder i mindre utsträckning på C och så vidare. Partierna har därmed alla ganska stora förändringar bland sina väljare och det kommer också att påverka partierna när nya väljare kommer in och har andra krav och förväntningar på sina partier.
De unga väljarna är väldigt tungt höger. M och SD har ungefär hälften av de unga väljarna. S kommer först på tredje plats med ca 20 procent av de unga väljarnas stöd. S är istället starka bland äldre väljare. Jag tror inte de unga varit så höger ens när det var trendigt på 80-talet när högervågen rullade in över Sverige med inspiration från USA och Storbritannien.
Vad som blir intressant är att se hur de små partierna ska göra för att klara 4 procent spärren nästa val. Det finns inte mycket i den här undersökningen som ger hopp för de små då samtliga har eroderande bas bland väljarna.
Krisen inom elitfotbollen
Som stockholmare är man med jämna mellanrum utsatt för de problem som uppstår när Stockholms fotbollsklubbar spelar matcher. Det organiseras marscher som blockerar trafik, stör och skrämmer folk och oftast spårar det ur med skadegörelse och våldsamheter. Varför just de som ska se på fotboll måste genomföra stora marscher inför matcher vet jag inte. Har inte uppfattat att annan idrottspublik har det behovet.
Nu gick det som bekant helt överstyr i söndags när det var välorganiserade våldsverkare som tagit plats bland fotbollspubliken. Vad dessa personer är för några och om deras eventuella kopplingar till kriminella gäng tror jag inte vi vet något om ännu.
Det som är uppenbart är att fotbollen har problem som andra idrotter inte har, bland annat med kriminalitet som äter sig in i klubbarna. Likaså att de som företräder elitfotbollen ännu inte kunnat övertyga om att man har en plan för hur problemen ska åtgärdas. Fredrik Reinfeldt som ny förbundsordförande sa många kloka saker i veckan, men vad som i praktiken ska ske är oklart. Så länge man inte lägger större ansvar på klubbarna som arrangör, kräver ID av de som ska in på arenan, ger tuffa sanktioner och tillträdesförbud mot de som uppför sig illa och bryter mot regler, kroppsvisiterar de som ska in på matcherna och andra åtgärder så har jag svårt att se hur man ska få stopp på våldet och hatet. Notan hamnar hos skattebetalarna och våra poliser och åklagare får ägna orimlig mängd arbetstid på och efter matcher med att hantera dessa galenskaper.
När världen kom till Luleå
Sverige har fått stå som värd för att toppmöte med företrädare för USA och EU. Att mötet sker i Luleå är inte konstigt. Luleå är den största staden i ett län som täcker en fjärdedel av landets yta där vi blir en del av Arktis. Förutom besök från toppolitiker så äger en stor flygövning rum samtidigt på F21. Flygövningen Arctic Challenge Exercise 2023, eller ACE 23, genomförs för sjätte gången. I övningen medverkar omkring 120 flygplan samt cirka 2 700 deltagare.
Gästerna har också fått möta den industriella omvandling som sker i norr där det finns mineraler och energi. Besöket och framtidstron i norr imponerade på såväl Blinken från USA som kommissionärerna från EU. Men huvudsyftet med mötet var att diskutera centrala frågor mellan USA och EU. Inom handel och säkerhetspolitik. Det har blivit alltmer uppenbart att samarbetet mellan den demokratiska världen är av stor betydelse för att säkra fred, frihet och välstånd.
Mötet ska avhandla svåra frågor om AI, frihandel och skattesubventioner av olika slag. Mötet ska också hantera den svåra frågan om hur man ska förhålla sig och handla med Kina. Västvärlden och G7 har en stor utmaning framför sig att skapa ett hållbart, etiskt och moraliskt motiverbart förhållningssätt till andra växande ekonomier, som inte sällan är odemokratiska eller har en mer fri tolkning av frihandel och demokrati än vi i Väst.
Sverige har ett stort beroende av Kina såväl för produktion som export. Att enkelt välja bort handel med en så stor och växande ekonomi är inte görbart. USA har en tuffare linje mot Kina och här kommer det bli någon sorts kompromiss för att hitta en gemensam väg framåt. Politico har en bra artikel om detta om du vill fördjupa dig.
Putin och Trump i förening
Efter det att Moskva nu fick känna av rädslan som ukrainare levt och lever med sedan det fullskaliga kriget inleddes gick Putin ut i sedvanliga hot om att man nu skulle låta ukrainarna smaka på samma medicin. Smått ironiskt måste man ändå säga efter att Ryssland systematiskt bombat sönder hela städer och samhällen och inte skonat ens sjukhus eller skolor.
Putin är en ledare som utvecklats till en fullskalig fascist med allt vad det innebär i att hjärntvätta befolkningen, fängsla opposition, förbjuda fria medier att verka och mycket annat. Thomas L. Friedman har skrivit en bra artikel om detta och hur Putin fungerar.
Samtidigt är det många politiker runt om i världen som tjusas och imponeras över sådana ledare. Inte minst Trump. Jag hade förträngt det hela, men påmindes när jag läste den här artikeln om hur Trump fjäskade inför hela världspressen i Helsingfors för att visa hur mycket han gillade Putin.
Om Trump skulle bli president igen i USA har vi all anledning att vara mycket oroade över Europas säkerhet. Artikeln har också ett gott råd som knyter an till texten ovan och det är att undvika att demonisera andra länder för att skapa interna stämningar. Det är lätt hänt att nu rikta allt fokus på Kina, men det riskerar också att skapa hat och hets mot företag och människor som inte alls har med kommunistregimen att göra. Rådet i artikeln till Biden är att istället samla människor i en positiv mening som man gör nu med stöd till Ukraina och backa upp Europa som sin viktigaste allierade.
Putin drar sig inte ens för att använda valar för att spionera på grannländerna. I Hunnebostrand har en vitval siktats som man bedömer är en förrymd spionval som ryssarna tränat upp. Valen Hvaldimir har till och med en egen webbplats!
Niklas Nordström
vecka 22 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.