Kan Norrland hålla emot lågkonjunkturen?
I veckan kom besked om att en stor investering ska göras i Östersund som kommer skapa 1000, kanske ända upp till 3000, nya jobb. Det är en i raden av alla de elintensiva verksamheter som etableras i norr, där elektriciteten finns. Etableringen visar att det fortsatt finns ett tryck på att söka sig dit där el finns och det talar ännu starkare för att det är helt centralt att snabbt få tillstånd på plats för att bygga nya produktionsanläggningar och nät som kan möta behovet av el.
Jag var själv med i en podd, Gröning & Blomgren utanför, och talade om just Norrland och vad som skulle behöva förändras för att få till en annan politik från regering, riksdag och ett uppdaterat synsätt i den allmänna opinionen rörande norra Sverige. Det finns sådana enorma rikedomar och möjligheter i Norrland som Sverige behöver om vi ska mota lågkonjunkturen och skapa ett växande välstånd att fördela.
Har du själv ett intresse för att investera och etablera verksamhet i Norrland så är det bara höra av sig så ser vi om jag kan bistå med goda råd.
Vad blir följderna och lärdomarna av kriget?
Vi är många som väntar på en förmodad motoffensiv från Ukraina. Nu har landet fått mer materiel och soldaterna har blivit tränade av andra nationer för att kunna slå tillbaka mot Ryssland och tvinga ut dem ur landet. Det talas om att nära 50 000 man med modern utrustning ska sättas in så fort marken torkat upp.
Framför allt är det imponerande hur Ukraina försvarat sig under alla de år som landet invaderats och sedan det fullskaliga kriget inleddes förra vintern. Förväntan på att bli en del av EU och NATO är stor i landet. Ukraina vill vara en del av det demokratiska Europa och lämna det gamla bakom sig.
Det är ingen tvekan om att landet också lidit enorma förluster av samhälle, människor och materiel. I grunden finns inget annat val än att fortsätta stöda landet på alla tänkbara sätt vi som privatpersoner, företag, civilsamhälle och stat kan.
En av följderna av kriget är att vi tvingas följa med och läsa på och skaffa fakta för att bemöta Rysslands alla lögner. Den fria tidningen Kyiv Independent har samlat en lista på de viktigaste påståendena och lögnerna om Ukraina. Ryssland har aktivt agerat för att underminera Ukraina och synen på landet genom kampanjer för att sprida lögner och myter. Om detta har EU gemensamt skrivit och visat hur ryssarna agerar.
Kriget har såklart påverkat andra grannländer som inte har lust att bli näst på tur att bli invaderade av Ryssland. Kazakstan är ett av de länderna som försöker balansera sin geografiska belägenhet klämd mellan Ryssland och Kina. Intresset att närma sig EU har ökat och USA har också intensifierat relationen där utrikesminister Blinken besökte Kazakstan för en månad sedan. Förhoppningsvis har Europa och NATO lärt sig nu att hålla relationerna aktiva med de länder som Ryssland och Kina vill lägga under sig eller kontrollera.
Ryssland har bland annat gått via Kazakstan för att kringgå sanktionerna från västvärlden. Genom import via andra länder kan Ryssland få tag på teknologi som är avgörande för att kunna fortsätta kriget mot Ukraina. Som jag skrev i förra veckans nyhetsbrev så är det fortfarande på tok för många företag från Europa som gör affärer med Ryssland och har verksamheter aktiva i landet. Det är onekligen dags för att skruva åt sanktionerna ännu mer så att det kostar för företagsledningar och ägare att bedriva affärer med Ryssland. Till exempel är Cypern ett av EUs medlemsländer som historiskt varit värd för ryssars finansiella transaktioner och möjlighet att tvätta pengar. Det är dags att sanktionerna också riktas mot de som agerar rådgivare till ryssar och ryska företag för att markera att det är oacceptabelt att på något sätt ha med det krigförande Ryssland och deras elit att göra.
Dessutom borde företagen vara rädda att finnas i Ryssland med tanke på hur Putin och hans affärspartner ser på äganderätten. Fortum och andra företag kommer bli av med sina tillgångar i Ryssland, som ett exempel.
Vi har också fått lära oss att alla demokratier i världen inte håller med USA och Europa i synen på vem som är skyldig till kriget. President Lula från Brasilien är en av de som senast allierat sig med Ryssland och valt deras sätt att beskriva kriget. Brasilien har för övrigt agerat mycket märkligt på andra sätt med sitt närmande till Kina, att öppna hamnarna för krigsfartyg från Iran och den nära relationen till Venezuela.
Ryssland har också varit skicklig på att hitta svaga punkter i vårt öppna demokratiska samhälle. Bland annat har de agerat under radarn för att förena ytterligheterna i Tyskland. Kommunister och högerextrema samlas till ”fredsdemonstrationer” i syfte att underminera opinionen, tvinga Tyskland till passivitet och att inte skicka stöd till Ukraina. Om detta pågår en debatt i Tyskland när de besvärande hemligheterna avslöjats.
Men vi ska också komma ihåg att Europa och USA stärkt sina relationer och fördjupat samarbetet med andra demokratiska länder. Länder som sluter upp bakom en tydlig linje att stöda Ukraina och markera hårt mot Ryssland. Ironin i Putins strategi att hindra NATOs påstådda hot och förhindra expansion är att försvaret av Europa rustas i en skala vi inte sett på årtionden och att NATO växer med Finland och Sverige.
Biden kandidat igen
I veckan har president Biden lanserat sin kandidatur inför presidentvalet november 2024. Det finns många som invänder mot Bidens ålder och att han har låga förtroendesiffror. Det är sant. Men likväl är uppslutningen inom Demokraterna oerhört stor då det finns en hel del som talar för Biden som president en till mandatperiod.
För det första har Demokraterna och Biden fått mycket uträttat i sak. Arbetslösheten är väldigt låg, investeringarna i infrastruktur, klimatanpassning och energi har tagit fart, studenternas studielån har delvis avskrivits, rättigheter för minoriteter har stärkts och skyddet vid sjukdom och ålderdom har förstärkts bland annat. För det andra gick mellanvalet till senaten och representanthuset bättre än väntat för Demokraterna.
Och inte minst för det tredje så handlar också det här valet om två väldigt tydliga alternativ där Biden sannolikt möter Trump eller en som har liknande agenda som Trump. Stormningen av kongressen och Trumps och majoriteten inom Republikanernas upprepade angrepp på valresultat och demokratiska rättigheter gör att vi inte bara får en repris av 2020. Det kommer sannolikt bli en ännu skarpare konflikt mellan de olika alternativen.
Biden: “Every generation of Americans have faced a moment when they have had to defend democracy. Stand up for our personal freedom. Stand up for the right to vote and our civil rights,” Biden says. “And this is our moment. Let’s finish this job.”
Republikanerna har ställt till det för sig med sina extrema positioner om aborträtten och skrämmer därmed iväg en del väljare. Det parti som normalt sett varit frihetens parti är nu ett parti som ska kontrollera allt från kvinnors reproduktion till ungas bokläsning och att försämra möjligheterna att rösta.
Trump gjorde för övrigt en bisarr intervju med Tucker Carlson, som fick sparken från FOX News i veckan, där han hyllade diktaturer och totalitära ledare som fina, ståtliga, bra människor. Xi Jinping, Putin, Kim-Jong Un var alla namn som han nämnde. Han hatar och hånar demokratiskt valda ledare i den fria världen, men beundrar ledare för diktaturer och semidiktaturer som kontrollerar, fängslar och dödar sin egen befolkning, som invaderar fredliga grannar, som spionerar på USA och NATO och bedriver internationell politik och utpressning som hotar den fria demokratiska världen.
Som vanligt är det värt att vända sig till satiren i USA som alltid hittar humorn i allvaret. Håll till godo och trevlig helg!
Niklas Nordström
vecka 17 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.