Mer elenergi på gång
I veckan tog regeringen beslut att bevilja tillstånd för stora investeringar av havsbaserad vindkraft på Västkusten. Det handlar om ca 100 höga vindkraftverk som på sikt ska försörja Västkusten med elektricitet. Med det ska sägas att det återstår frågor om finansiering, remisser från berörda parter samt inte minst miljöprövningen. Det dröjer 5–10 år innan det faktiskt står kraftverk som producerar el då vi har oerhört långa processer för att bevilja tillstånd till alla typer av större industrier och etableringar. Just Miljöbalken och myndighetsutövningen är ett av Sveriges största hot mot tillväxt, investeringar och vår möjlighet att nå klimatmålen.
Även ny kärnkraft är på gång när Vattenfall tittar på att bygga SMR, små anpassningsbara reaktorer, vid Ringhals i Halland. Planen är att lämna in ansökan till myndigheterna 2025 och att driften är igång om ca 10 år.
Kontrasten mot hur Sverige skapade ett av världens bästa energisystem för 50 år sedan är slående. Då kopplades älvarna i Norrland ihop med kärnkraften som byggdes upp i söder. Under tio år byggdes tolv reaktorer i Sverige och två i Finland. Idag låter det som en saga att man kunde bygga upp nästan halva Sveriges elproduktion på så kort tid. Frågan är varför det gick då och inte idag? Visst är det en annan tid, men är det verkligen nödvändigt att det ska vara svårare och ta längre tid än det gjorde då? Något för regering och riksdag att fundera över och återkomma med moderna lagar och reformerade myndigheter.
Att kunna behärska svenska språket är ett måste
Jag har alltid tyckt om att läsa från att jag lärde mig det. Uppvuxen i ett klassiskt arbetarhem så fick jag till stora delar erövra läsandet och språket på egen hand och med hjälp av lärare och bibliotek. Det kom till och med en bokbuss (ett rullande litet bibliotek) till byarna utanför Luleås tätort. Stor del av min månadspeng och pengar jag tjänade in på olika sysslor och sommarjobb gick åt till att köpa seriealbum och böcker.
Jag är inte ensam om att ha en liknande erfarenhet. Att behärska språk och kunna förstå nyheter, instruktioner, myndighetsinformation och andra texter man möter genom livet är helt avgörande om man ska fungera som medborgare och på arbetsmarknaden.
När nyheten om att dagens barns språkkunskaper blivit allt sämre gjorde det mig både ledsen och orolig. Att vi fostrar en generation unga där en stor del inte behärskar svenska språket gör livet svårt för de enskilda och vi som samhälle blir fattigare. Som ofta är det barn som kommer från hem där föräldrarna av olika skäl inte kan eller vill hjälpa till med svenska språket som kommer sämst ut. Det vi ser resultatet av nu är ännu ett exempel på att Sverige inte haft en plan för hur flyktingmottagande och integration skulle fungera hela vägen. Likaså att skolan varit utsatt för kortsiktiga trender och experiment som ryckt sönder grunden för kvalitet i undervisningen.
Jag utgår från att regeringen tillsammans med kommunerna gör snabbt och rejält omtag med skolan så att vi säkrar att det svenska språket behärskas av alla unga.
Är det verkligen USA våra partier ska inspireras av?
Socialdemokraterna har siktat in sig alltmer på att kritisera Sverigedemokraterna och beskriva dem som de som i verkligheten styr Sverige, alltså inte den borgerliga regeringen. Som jag tidigare skrivit om i nyhetsbrevet så vet ni som läsare att jag fått min beskärda del av SDs svans som sprider dynga, hot och hat under tiden som kommunalråd. Jag har på det sättet inga illusioner om det partiet. Det kommer också löpande stolliga uttalanden från företrädare som gör att man undrar om de tänkte innan de skrev eller talade.
Med det sagt så är jag lika övertygad om att det är ett misstag att fortsätta låta svensk politisk debatt kretsa kring SD. Istället borde de andra partierna fokusera på sin politik och driva frågor som kan få stöd av fler väljare och på det sättet utmana SD. Jag tror inte det går att skrämma bort väljare på det sättet genom att år efter år angripa SD. Resultaten är precis tvärtom där partiet växt i val efter val. Möt SD i sak när det är läge för det och visa på det sättet vad deras politik innebär.
Socialdemokraternas ledning åkte i april till USA för att få inspiration om hur man kan bemöta populistiska partier och företrädare som Trump. Historiskt har det funnits goda skäl att lära och inspireras av USA kring politiska kampanjer och kommunikation med väljarna. Både S och SSU anlitade amerikanska konsulter under 90-talet som hjälpte till att göra Socialdemokratin mer framgångsrik.
Men det är en stor skillnad på hur det politiska landskapet såg ut då och hur det är nu. USA är alltmer polariserat och jag har svårt förstå intresset av att inspireras av USAs politiska klimat idag som är extremt aggressivt och icke lösningsorienterat. Jag är själv rätt övertygad om att det är få av vanliga väljare som skulle svara ja på frågan om man vill ha ännu mer av konflikt och oförsonlighet i politiken.
Ta bara det som sker i USA nu där Republikanerna hotar att stänga ned hela statsapparaten, förutom militären, och tvinga USA ner på knäna inför hela världen. Om inte skuldtaket höjs så kan staten inte betala löner, hyror, stöd till sjukvård och äldrevård och mycket annat. Finansmarknaderna över hela världen skulle falla och risken för en allvarlig global ekonomisk kris är uppenbar om USA inte fungerar.
Ironin i det hela är att det är delstater där Republikanerna styr som skulle drabbas hårdast då det är dessa som erhåller det mesta av statens stöd. Tala om att skjuta sig själva och sina medborgare i foten för att driva hem politiska principer.
Prigozhin bör se sig om över axeln
En av Putins nära allierade är Yevgeniy Prigozhin som äger privatarmén Wagnergruppen. Namnet Wagner har bisarrt nog inspirerat av Adolf Hitler och nazisterna som hade Wagner som sin favoritkompositör.
Det finns mycket att säga om Wagnergruppen och förutom att de är aktiva i invasionen av Ukraina så är de närvarande i en rad afrikanska länder. Vackert är det inte då det beskrivs hur stölder, våldtäkter, tortyr och död är i spåren av deras framfart. Även om Prigozhin betraktas som en av Putins allierade så bör han akta sig nu efter att det avslöjats att han haft kontakt med Ukraina för att vinna fördelar. Prigozhin har enligt läckta dokument erbjudit Ukraina information om var de ryska trupperna finns lokaliserade mot att Ukraina skulle dra sig tillbaka från Bakhmut. Sannolikt bör Prigozhin akta sig att stå för nära fönster eller gå i trappor då det är en vanlig dödsorsak hos tidigare Putinvänner som plötsligt dör.
Prigozhin har gått från att ha suttit i fängelse till att ha blivit en av de runt Putin som byggt upp enorma förmögenheter som hans familj nu lever gott av. Det är provocerande att läsa om det liv i lyx hans familj lever samtidigt som vanliga ryssar får dra åt svångremmen och folket i Ukraina utsätts för död och förödelse. Hoppas sanktionerna mot familjen blir framgångsrika och att deras egendom kan beslagtas.
Lukashenko – en skam för Europa
Belarus har under Lukashenkos styre blivit en allt värre diktatur och Rysslands enda allierade i Europa. Lukashenko är en skam för Europa och även hans dagar är räknade. Det finns tankar om hur Europa ska kunna frigöra Belarus från Rysslands grepp. Det är förstås nödvändigt då Belarus strategiska geografiska läge är ett hot mot Europas säkerhet så länge diktaturen råder och de är en del av Rysslands maktsfär.
Som alltid är det befriande med satiren som hånar och plockar ner dessa diktaturer som gjort så mycket skada för sitt folk och världen.
Önskar er en glad Kristihimmelsfärdshelg!
Niklas Nordström
vecka 20 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.