Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Nya vårbudgeten och kriminalvårdens framtid

Vårbudgeten presenterad – det går att effektivisera offentlig sektor

En av mina kollegor, Elin Sköldulf, har skrivit en bra genomgång av vad vårbudgeten innehåller och varför man inte ska förvänta sig så mycket i april. Den stora budgeten kommer till hösten. Däremot skulle regeringen redan nu kunna ta initiativ till insatser för att främja jobb och tillväxt.

Det är svårt för regeringen att göra några större skattesänkningar eller bidragshöjningar, till exempel att höja barnbidragen, då det skulle tvinga Riksbanken att höja räntan.

Likaså är det inte enkelt att höja statsbidragen till kommunsektorn då det i så fall skulle tömma statskassan på pengar som kan behövas längre fram, beroende på hur illa ansatt ekonomin blir, och hur länge lågkonjunkturen håller i sig. Dessutom måste staten få fram pengar till att rusta upp försvaret, få ordning på polisen och bygga en rad nya fängelser – inget av detta är gratis. Jag tror inte det skulle sett annorlunda ut om det varit en annan regering då samtliga har att förhålla sig till de ramar riksdagen satt för statens finanser.

Men det går fortsatt att få fram mer pengar utan att höja skatter eller försämra välfärden. Som jag skrev i förra veckans nyhetsbrev skulle en effektivisering av statens myndigheter vara ett smart sätt för regeringen av få fram friska pengar. Kostnaderna för förvaltningen i myndigheterna har sedan 2009 ökat med 62 procent, vilket motsvarar 82 miljarder. Nu ska regeringen göra en översyn och det blir intressant att se hur modig och uthållig regeringen orkar vara. Vilka myndigheter läggs ned och hur mycket folk ska avskedas? Vågar regering och riksdag utmana myndigheterna som inte fungerar bra med låg kvalitet i sitt arbete? Allt handlar inte om nya pengar, utan om hur de pengar man har kan användas bättre.

Samma sak kan göras i kommuner och regioner. Det finns nu en god möjlighet när det är ekonomisk kris att ompröva hur man arbetar och är organiserade. Det finns verksamheter överallt som inte bedrivs effektivt där det går att frigöra pengar. Jag skrev en artikel på det temat tidigare. Det måste bli mer naturligt att våra politiker ställer krav på hur skattemedlen kan användas mer effektivt, än att tala om att beskatta löntagare och företag ännu hårdare.

Fokus på fel saker i klimatdebatten

I veckan som gick avvecklade Tyskland sina sista kärnkraftverk. Hur det är möjligt när Europa behöver producera mer fossilfri el övergår mitt förstånd. Istället eldar Tyskland mer kol än man gjort på länge och alla vi som ligger granne med Tyskland påverkas av utsläppen och elpriserna. Att inte fler svenska politiker går i taket och protesterar mot Tysklands politik är en gåta.

Istället har skatten på plastpåsar diskuterats fortsatt som har noll eller liten påverkan på klimatet. Dessutom kommer hela 93 procent av plasten i haven från tio floder i Afrika och Asien så det är där insatserna måste sättas in för att få stopp på flödet av plast till haven.

Kriminalvårdens framtid

Efter två spektakulära rymningar har debatten kommit igång om hur säkerheten och ordning är kring de unga brottslingarna. Historiskt sett har justitieminister och höga chefer fått gå när rymningar ägt rum. Idag verkar inte det vara aktuellt, men likafullt är frågan mycket allvarlig. Vad är det för idé att fånga in skurkarna och få dem dömda om de sen enkelt kan rymma?

Vi har lagar som ger unga rätt att behålla mobiler och internet under tiden de är inlåsta.

De kan alltså kommunicera med omvärlden och planera nya brott eller som i de aktuella fallen sin fritagning. Lagen är skriven för en annan tid när unga brottslingar stal bilar, gjorde inbrott och sniffade tinner. Inte dagens unga soldater som utför kontraktsmord.

Lagen är tydligen sådan att myndigheterna bara under en kort tid kan frånta den unge fången rätten till mobil och internet, max under 14 dagar. Nu är en utredning på gång som ska se över detta.

Att den ökade kriminaliteten och skärpta straffen medför att Sverige måste lägga mer skattemedel på fängelser är ett faktum sen förut. Men den översyn Kriminalvården nu presenterar, utifrån regeringens och SDs Tidöavtal, medför ytterligare 2500-4000 fängelseplatser. Vi talar alltså om över tio nya anstalter som ska byggas upp. Vi ser notan allt tydligare för den snabba befolkningsutvecklingen och en kulturell förändring i synen på moral, tillit, rätt och fel.

Ryssland ett påtagligt hot mot Norden

SVT har tillsammans med sina nordiska kollegor gjort en djupdykning i hur Ryssland planerar, spionerar och angriper vår fredliga del av världen. Uppdrag Granskning har lanserat del ett av tre och den är mycket skrämmande och sevärd om man vill se hur ryska aktörer till exempel agerar på och under havsytan.

Samtidigt har Expressen i samarbete med journalister runt om i Europa visat hur Ryssland använder sina ambassader för signalspaning där hustaken är fullproppade med avancerad utrustning. Stockholm är inget undantag, tvärtom.

Bojkotter och sanktioner hjälper

Absolut Vodka, som ägs av Pernod Ricard, ska inte säljas till Ryssland. Detta efter att den svenska opinionen och bojkotten blev så stark. Konsumenter, restauranger och bönderna, som levererar råvaran, sa alla ifrån och det bet. Nu återstår att få Pernod Ricard att inse att de måste sluta styras av kortsiktiga ekonomiska intressen och avbryta sina affärer med Ryssland helt och hållet.

Det finns fortsatt en rad företag med huvudkontor i Europa som fortsätter bedriva affärer i och med Ryssland. Det är riktigt illa. Vi vet idag exakt vad Ryssland är kapabla till och det de gör mot Ukraina skulle de göra mot övriga Europa också. Ändå fortsätter stora väletablerade företag att göra affärer med Ryssland. Trots vetskapen att det största brottet mot mänskligheten i Europa sedan andra världskriget pågår nu och det är Ryssland som är den onda.

Men vi kan alla fortsätta ifrågasätta olika företags ageranden och välja vilka vi köper av och inte. Här finns en gedigen lista med alla företag som bedriver affärer med Ryssland. Protester och bojkotter biter och gör ont. Så låt det då kännas hos fler företag att vi som konsumenter inte accepterar deras positiva syn på Ryssland.

Principfasthet och uthållighet

Martin Kragh har skrivit en mycket bra artikel om vikten att vara principfast i kampen mot Ryssland. Det är det enda språk Putin förstår. Inte vika sig och ge efter, utan stå stadigt och ta strid.

Likaså är stödet fortsatt enormt viktigt vad gäller vapen och ammunition. Trots att vi vet att det krävs mer är det imponerande när man ser listan av alla länder som ställt upp för Ukraina och allt man levererat till landet för att kunna kriga. USA, Storbritannien, EUs medlemmar är såklart oerhört viktiga men också länder som ligger på andra sidan jordklotet som Sydkorea och Australien har bidragit till Ukraina. Skönt se att stora delar av den demokratiska världen backar upp.

Böcker mer farliga än automatvapen?

Runt om i USA är det ett stort pådrag där republikanska delstater ska rensa ut skolbiblioteken på olämpliga böcker enligt en moralistisk kod. Det i sig är något man både kan förundras och uppröras över. Samma politiker som driver den linjen och hävdar att det är skadligt för unga att läsa fel sorts böcker anser också att det skulle begränsa friheten att förhindra människor att äga avancerade automatvapen.

Skolor är ofta utsatta för dessa fruktansvärda masskjutningar och redan i år är man uppe i nära 12 000 döda av skjutningar i USA. Man skulle ju kunna tycka att republikanerna var mer rädda om de ungas liv än att hetsa upp sig över vilka böcker de läser.

Utöver det är USA mer fixerat vid abortfrågan än någonsin. Det beror på att samma delstater som har generösa vapenlagar är inne på att förbjuda aborter och förhindra kvinnor att söka medicinsk hjälp. Florida har till exempel antagit en lag som förbjuder abort om graviditeten är längre gången än sex veckor. Man tar sig för pannan!

Som vanligt är satiren snabb att fånga detta och hade mycket material att jobba med efter att NRA, vapenlobbyn i USA, haft sitt årliga möte. Bland annat stod en guvernör och skröt med att hon gett sitt tvååriga barnbarn två vapen redan.

 

Niklas Nordström

vecka 16 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.