Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Nytt år med dyster prognos och ny partiledare för Centerpartiet

Nytt år med dyster prognos

Förutom kriget och inflationen som driver upp priset på drivmedel, el och mat så har de kraftigt stigande räntorna gett snabb effekt med fallande bostadspriser. Förutom i de växande orterna i norr, till exempel Skellefteå, så faller bostadspriserna snabbt. För ett år sedan var prognosen från alla experter och aktörer att räntorna skulle fortsatt vara låga och att det såg rätt bra ut för ekonomin. Nu vet vi bättre och det kommer sannolikt ta fram till 2025 innan ekonomin vänder uppåt. Det kommer ta ännu längre för löntagarna att hämta hem lönerna som urholkats och för bostadspriserna att återta de nivåer som var innan fallet.

Allt detta gör att det blir oerhört viktigt att hela samhället förstår att det är tuffa tider får många och att vi står inför en situation vi inte varit med om på väldigt länge. Public affairs kommer i högre grad handla om att presentera lösningar som gör det lättare att hantera krisen och som kan stärka Sverige när vi väl är genom 2025.

Ny partiledare för Centerpartiet, men kommer det vända utvecklingen?

Centerpartiets valberedning har föreslagit Muharrem Demirok, riksdagsledamot och tidigare kommunalråd, som ny partiledare efter Annie Lööf.

Centern backade i riksdagsvalet i samtliga 290 kommuner och det är stora förluster i traditionellt starka valkretsar som nu måste vändas. Hur C ska förena de nytillkomna liberala väljarna i städer med de traditionella på landsbygden får vi se, men lätt blir det inte.

Det som är besvärande är att Demirok är dömd för misshandel vid två tillfällen. Att politiker har med sig saker i bagaget, som alla vuxna människor, är inget konstigt och det är viktigt att inte ställa orimliga krav på de människor som tar på sig förtroendeuppdrag. Men visst är det en rätt allvarlig sak att ha misshandelsdomar på sig. Det skulle diskvalificera en person från andra sammanhang och jobb, till exempel omöjliggöra att bli polis.

Det jag själv funderar på är om det verkligen endast är vid två tillfällen Demirok varit inblandad i slagsmål som sedan ledde till domar. Eller har det hänt fler gångar som inte lett till anmälan? Vad var det för sammanhang som slagsmålen uppstod i och varför så grovt våld? Jag tror inte vi sett slutet på frågorna kring detta.

Sverige fortsatt en ledande gruvnation

I århundraden har Sveriges välstånd och utveckling vilat tryggt i den viktiga gruvnäringen som hjälpt till att göra svensk industri framgångsrik. Många orter har uppstått och levt tack vare gruvor som gett jobb till befolkningen.

Sverige är ett land rikt på råvaror som är centrala för att Europa ska kunna bli mindre beroende av import, främst från Kina, och klara elförsörjningen till industrin.

Nu senast kom LKAB med en viktig nyhet om en fyndighet i Kiruna som skulle ge stora volymer sällsynta jordartsmetaller. Vi talar om en fyndighet som är den största i Europa och med råvaror som kan användas i tillverkning av teknologi, solceller, elfordon, vindkraftverk och annat. Studio Ett hade en bra fördjupning i vad det är för fyndighet och vilken betydelse den kan få för svensk ekonomi. Bland annat sades att det inte är osannolikt att fyndigheten är ännu större när man väl börjar bryta och ser på riktigt vad berget innehåller.

Det som spökar är dock att Sverige gjort det onödigt svårt att etablera och utveckla bland annat gruvor med den lagstiftning och myndighetsutövning som nu råder. Det går säkert att skynda på och underlätta myndigheters hantering av ansökningar, men jag är ändå övertygad om att man måste gå till roten av problemet. Miljöbalken är den lagstiftning som styr all miljöprövning och hur myndigheter och domstolar beslutar. Ska vi få till stånd en ordning som inte hotar tillverkning av cement, som omöjliggör nya gruvor, som försvårar och fördyrar investeringar i infrastruktur, industrier och elnät så är det lagen som måste förändras. Den skapades under Göran Perssons tid som statsminister och sedan dess har alla regeringar efter det försökt hantera konsekvenserna av Miljöbalken.

Nu väcks borgerliga röster som reser förväntningar på sittande regering att ta itu med en översyn av lagen och det är onekligen dags. Jag har själv svårt se att Sverige ska klara omställningen till ett klimatsmart samhälle och säkra att landet kan utvecklas om inte lagen ändras. Saken är egentligen värre än så då det finns förbud mot att utvinna uran, vilket det finns gott om i Sverige, för att säkra europeisk kärnkraft. Regering och riksdag måste helt enkelt kavla upp ärmarna och ta sig an uppgiften att modernisera lagstiftningen.

Trump och Bolsonaro i förening

För två år sedan stormades Kapitolium i Washington av en aggressiv mobb Trumpanhängare. Nu skedde en liknande attack mot demokratiska institutioner i Brasiliens huvudstad av Bolsonaroanhängare. De båda ledarna har mycket som förenar och de har på liknande sätt hetsat sina anhängare till att misstänkliggöra demokratiska val och rättsprocesser. Ironiskt nog var de båda tillsammans för att fira nyår samtidigt som upploppen härjade i Brasilia. Vi kommer få höra mycket mer om det som hänt i Brasilien då det finns misstankar om att polis och underrättelsetjänst inte agerat på den information man hade om en pågående stormning av olika institutioner i huvudstaden.

Nu har vi sett det som skett i USA och Brasilien. Minns även att det avslöjades en omfattande plan i Tyskland om hur man skulle ta makten med våld. Högerextrema grupper och andra drar sig inte för att med våld utmana demokratin.

Onekligen är det så att vi måste värna om demokratin och friheten på många fronter samtidigt.

Vad händer i USAs kongress?

Med stor häpnad kunde vi se att det krävdes hela 15 omröstningar innan USAs representanthus kunde utse en ny talman. Striden skedde helt och hållet inom det Republikanska partiet där en liten extrem minoritet tog tillfället i akt att skaffa sig större inflytande. Republikanerna är numera ett parti i sönderfall och det är helt klart svårt att se vart partiet är på väg. I alla sammanhang så brukar partierna isolera sina galningar och extremer för att undvika att de ska ha någon påverkan. Men i USA är det nu tvärtom där eftergifterna till den högljudda högerpopulistiska grupperingen gör att dessa kommer sitta på nyckelfunktioner i det amerikanska systemet med full insyn och med ett stort mandat att driva sina frågor. Om du vill fördjupa dig i stolligheterna är den här artikeln i Washington Post lång, men läsvärd.

Le Snus

Frankrike må ha goda viner och fantastisk mat, men det som skördar framgång i landet är nu svenskt snus. Le Snus är förbjudet, men likväl mycket populärt bland de unga fransoserna. På TikTok har filmer som visar fransoser som prövar snus hela en miljard visningar! Så nog gör Sverige avtryck!

 

Niklas Nordström

vecka 2 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.