I veckan tog regeringen sitt första beslut rörande stöd till Ukraina och det lär inte bli det sista. Kriget visar ännu inga tecken på att ta slut och stödet från omvärlden måste vara uthålligt. Ryssland har under veckan ökat sina terrorbombningar av Ukraina för att slå ut elförsörjning och annan civil infrastruktur för att göra vintern så miserabel som det går för människorna. Hela tio miljoner ukrainare är nu utan elektricitet och skadorna på bostäder är stor. När de befriade områdena blir tillgängliga för omvärlden så fortsätter man att hitta döda och torterade människor som ryssarna lämnat efter sig. Det är svårt ta in hur stor skada som görs mot Ukraina och dess befolkning.
Nyligen röstade FNs generalförsamling i frågan om att ställa Ryssland till svars för kostnaden för att återuppbygga Ukraina. En resolution antogs med 94 länder som ställde sig bakom den text det är Ryssland som ska betala vad det kostar att bygga upp landet. 14 länder röstade emot och i den gruppen kunde man hitta de vanliga ryska allierade som Kuba, Nordkorea och Nicaragua, men också länder som Mali, Eritrea, Etiopien, Zimbabwe. Flera av de länder som ställde sig på Rysslands sida i denna omröstning och många gånger i tidigare omröstningar är stora biståndsländer för Sverige. Jag kan för egen del känna en irritation över att länder vi stödjer ekonomiskt inte kan ställa sig på rätt sida i en omröstning. Ryssland är ensamt ansvarigt för kriget och dess konsekvenser som helt och hållet utspelas på Ukrainskt territorium. Onekligen finns det anledning för svenska politiker och myndigheter att funder över hur vår relation ska se ut till den grupperingen av länder som är allierade med Ryssland.
Tack och lov finns det goda krafter med privata givare som tagit initiativ till att samla in pengar för att förbereda återuppbyggnaden av Ukraina.
Gävle en bild av det nya Sverige
Oftast förknippas gängkriminalitet och skjutningar med stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men bilden idag är mer komplex än så. Gävle, Sandviken och den region de ingår i är tyvärr hårt drabbade av gängkriminella. Så sent som i veckan sköts en ung man ihjäl och det är bara ett i raden av mord och skjutningar.
Sveriges Radio har gjort en podd om situationen i den delen av Sverige och den beskriver allvaret för landet utanför storstäderna. När podden sändes hade polisen listat ca 350 personer som ingår i gäng i det polisområdet. De såg samma utveckling som i övriga Sverige att det blir allt yngre som dras in i gången.
Peter Santesson har skrivit en intressant artikel om hur mindre orter egentligen drabbas hårdare av gängen i och med att samhället är mindre och alla möts i vardagen. Inte som i Stockholm där Järvafältet blir väldigt avlägset om man bor i innerstan. Bor man i Sandviken är problemområdena granne med centrum och villaområden. Kriminaliteten kommer direkt in i människors liv och verklighet på ett annat sätt. Segregationen är minst lika allvarlig som i storstäderna och problemen slår hårdare och tydligare på en mindre ort.
Jag hoppas den kursomläggning som regeringen nu gör, och som jag tolkar att Socialdemokraterna i huvudsak stöder, kring invandring och brottsbekämpning får verka och så sakta vända utvecklingen. Någon snabb vändning lär inte komma, utan det här är ett samhällsproblem Sverige kommer få leva med i många år framåt.
Modiga iranier
Trots allt våld som iranska regimen använder så fortsätter befolkningen, inte minst de unga att protestera. Jag är djupt imponerad och hoppas att Sverige och EU gör allt vi kan för att stödja de goda krafterna. Modet inte minst de unga uppvisar är beundransvärt då konsekvenserna är så allvarliga. Väldigt många har redan satt livet till i kampen för frihet. Konstrasten mot de ryska män som flytt landet för att slippa kriga kan inte bli större.
Trump är igång igen
Valet blev inte den succé Trump och hans allierade inom Republikanerna hade hoppats på. Tvärtom förlorade de flesta kandidater som Trump stöttade och det har väckt en kritisk debatt inom partiet om Trump verkligen är rätt person att leda dem i ännu ett val. Det har Trump inte tagit notis om, utan lanserade i veckan sin kandidatur som president igen. Att han gör det så tidigt är mycket ovanligt, men av många tolkas det som att han vill dels ta initiativet från andra utmanare och dels kunna hävda att domstolarna som utreder honom bara är på en häxjakt efter honom. Domstolarna lär inte bry sig om det så vi lär ha en spännande tid framför oss när Trump och hans supporters kommer skrika sig hesa över de juridiska turerna. Som vanligt har media kollat sanningshalten i Trumps tal som han höll i veckan. Inte oväntat var det fullt av de vanlig överdrifterna och lögnerna om att allt var bättre och större under hans tid som president.
Skillnaden mellan Trump och Nancy Pelosi, avgående talman i Representanthuset, kan inte bli större. Jag har oerhört stor respekt för henne och det hon bidragit med för att tjäna det allmänna. Hon är en oerhört skicklig politiker som fått utstå så mycket hat och hot för sitt politiska värv. Nu tog hon beslut att lämna de ledande rollerna hon haft i nära 20 års tid. Hon och alla andra som tagit på sig svåra offentliga roller är värd all respekt.
Börje Salming
Den senaste veckan har ishockeylegendaren Börje Salming hyllats såväl i Toronto som i Sverige. En välförtjänt vecka med många människors kärlek och respekt såväl för idrottsmannen som människan. Vill du rensa tårkanalerna är den här filmen från arenan i Toronto värd att se.
Niklas Nordström
vecka 46 2022
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.