Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Tragedin kring polisen och tankar kring att det gått ett år sen Rysslands intåg

Tragedin kring polisen

När jag skrev nyhetsbrevet stämde jag av med en kollega kring det som rör polisen och utredningen kring Löfving och Staaf. Vi var båda eniga om att det bara kändes fel att skriva och svårt dra några kloka slutsatser av det. Men efter att Löfving nu hittats död i sin bostad känner jag ändå att det måste kommenteras. Jag blev även intervjuad rörande tragedin av Dagens Opinion som ni kan läsa här.

Har man varit med om drev så är man inte samma person efter som före. Utsattheten, hetsen, alla kommentarer om ens person, skvaller, rykten… Allt rörs ihop till en giftig cocktail som är omöjlig att hantera ensam.

Hur har det varit för Löfving? Vilket stöd har hans chef och arbetsgivare gett under processen? Oavsett sakläget är det helt avgörande att det finns ett stöd kring en person när man är i centrum för ett medialt drev och utredningar kring ens person. Det är helt galet om Löfving, efter allt som publicerats och diskuterats offentligt, lämnades ensam hemma igår. Han skulle såklart haft stöd av sin arbetsgivare varje minut och inte sitta ensam i den skoningslösa floden av nyheter och uttalanden som sköljde över honom under onsdagen.

Det finns anledning till att vi var och en tittar oss i spegeln. Hur snabbt dras vi med när skvallret går, när media skriver, väljer sida fast vi egentligen inget vet. Hur ofta sitter du och läser vad som står på Flashback? Vad säger man idag på alla redaktioner som frossat i det hela och glatt spekulerat om allt? Varför är det så förtvivlat svårt att nyanserat skilja på sak och person? På en handling kontra hela människan? Om vi är fler som reser oss och inte deltar i sådana drev, skvaller och spekulationer så blir världen bättre och snällare.

Jag hoppas polisen som myndighet tar till sig och lär sig. Det som hänt Löfving förstärker tyvärr bilden av en illa fungerande myndighet. Tragedin med en död medmänniska är dock oreparerbar.

Det lär ta tid innan det vänder

Alltmer av den ekonomiska utvecklingen talar för att det mer liknar 90-talet, än finanskrisen. Inte vad gäller statsfinanserna då dessa är i mycket bättre skick idag. Men med fortsatta räntehöjningar från Riksbanken och ECB kommer bolåneräntorna att bli en allt tyngre börda för hushållen med minskad köpkraft som följd. Näringslivet får å andra sidan minskade intäkter och försämrad lönsamhet samtidigt som det blir allt svårare att finansiera investeringar. Än så länge har arbetsmarknaden stått relativt stadigt. Mentalt bör vi förbereda oss på två tuffa år framför oss och söka smarta lösningar som kan mildra krisen för hushåll och samhälle.

Ett år har gått

Nu har det gått ett år sen Rysslands aggressionskrig inleddes mot en fredlig granne. Konsekvenserna av kriget är omfattande för Ukraina och Europa. Tron vi hade efter murens fall om den eviga freden har bokstavligen grusats i Ukraina. Ta bara Putins besked att Ryssland pausar avtalet rörande avveckling av kärnvapen.

Lögnerna om krigets och vems ansvar det är från Putin och hans regim, som många ryssar verkar köpa, är så bisarra. Ryssland kommer vara utestängt från den demokratiska världen en lång tid framåt. Tänker på hur mina vänners barn skickar mig grejer där de tar ställning för Ukraina och mot Ryssland. De har skrivit texter, gjort Tik Tok-filmer och annat som dagens unga gör när man vill uttrycka sig. Ryssland kommer få leva med det kommer ta generationer innan man kan komma ur kylskåpet.

Jag läste en intressant artikel med resonemang om att ryssarnas tålamod till slut kommer att ta slut och då får regimen problem. Livet för människor kommer allteftersom att bli sämre i takt med att sanktionerna får effekt och friheten begränsas ytterligare. Det som varit ett väldigt effektivt verktyg från Putin och hans gangsters är att man slagit sönder civilsamhället, oberoende media och opposition. Då kan inte människor ta del av objektiv information och man kan inte organisera sig i motstånd mot regimen. Många vittnar om att det i många avseenden är ännu värre idag än under kommunismen.

Den svaga opposition som finns i Ryssland leds av Navalny som sitter i fängelse. Men han gjorde en viktig markering i veckan om att Ukrainas gränser som sattes upp 1991 måste vara okränkbara. Det vill säga att den oppositionella röst som fortfarande finns står på Ukrainas och demokratins sida mot Putins regim.

Tack Biden och USA

I veckan har president Biden besökt Ukraina och det var en oerhört viktig markering att stödet är högsta prioritet för USA. Foton och videor från besöket gör att man blir berörd. Bidens närvaro är som alltid hans styrka i mötet med människor. Han är en väldigt mänsklig ledare.

Stöd utlovades fortsatt ekonomiskt och med vapen från USA. Det är slående hur viktig USA är för oss i Europa när det är krig. Två världskrig kunde ta slut tack vare USAs stöd. Sannolikt kommer det bli likadant nu. Utan USA vad vore Europa då när fienderna är så hotfulla? I sitt tal i Polen underströk Biden hur misslyckad Putins och ryssarnas strategi varit. Europa och USA har blivit starkare tillsammans med stor enighet.

Stödet från USA kan inte tas för givet. Donald Trumps son la ut en föraktfull text om Zelenskyj som en tiggare och många andra röster till höger vill inte ge fortsatt stöd. Även opinionen i USA är svajig.

Janerik Larsson skrev en text om vikten av presidentvalet i USA 2024 för Ukraina, Europa och NATO. Trump eller någon med hans agenda vore en mycket skadlig ledare när Ryssland och Kina är så aggressiva.

Barnen behöver bättre skydd

I nyheterna har det sedan krigets början rapporterats om hur Ryssland stjäl och kidnappar barn från Ukraina. Allt för att på olika sätt underminera landet Ukraina och i detta fall rycka bort Ukrainas framtid med barnen. Uppgifterna har varierat om hur många det är som förts ur Ukraina. Nu har olika media lyckats identifiera minst 400 barn som olagligt förts ur Ukraina för att adopteras av ryska familjer. Men det stannar inte där. Ytterligare en internationell studie visar att hela 6 000 barn från Ukraina har förts till Ryssland. Det finns andra uppgifter på ännu högre antal.

Barnen placeras i en sorts omskolningsläger där de ska skolas om för att förneka sitt ukrainska ursprung och bli äkta ryssar. Man talar om att det finns över 40 olika omskolningsläger. Förmodligen kommer vi häpna över än värre siffror allteftersom vi får kännedom om vidden av ryssarnas övergrepp.

Det sipprar ut en del från Ryssland om den galenskap som pågår i att hjärntvätta barnen. Det är rent bisarrt att se hur ryssarna drillar småbarn i vapenhantering och annat. Som en rysk variant av Nazitysklands Hitler Jugend.

Men vi plågas också i Sverige av att barn förts ur landet i strid mot lag och rätt. Jag är förvånad att det inte blir större ramaskri över att 900 barn förts ut ur landet trots att myndigheterna i flera fall försökt förhindra det. Man misstänker att det är barnäktenskap, könsstympning, andra övergrepp och olagliga handlingar som ska utföras mot barnen. Låt oss hoppas att det blir stopp på detta.

Turkiet skyddar grovt kriminella från Sverige

Vi har alla hört talas om den lista av personer som Turkiet vill ha utvisade från Sverige. Man skulle ju då kunna tro att Turkiet är snabba åt andra hållet att lämna ut personer som är internationellt efterlysta. Så är det inte.

Efter att spansk och svensk polis samverkat har det blivit allt mindre bekvämt för svenska kriminella att gömma sig i Spanien. Istället har Turkiet blivit det land där man gömmer sig undan svenska myndigheter. Medborgarskap utfärdas relativt enkelt och inte minst om du lägger upp ca 4 miljoner kronor i form av investering, tex en bostad, i Turkiet.

I Turkiet finns nu en rad efterlysta grovt kriminella svenskar som oftast har ursprung i Irak, Syrien, Turkiet med flera länder. Den sannolikt värsta skurken är den så kallade Kurdiska räven från Uppsala, ursprungligen från Irak. Personen har genererat enorma skador på människor och samhälle med sin brottslighet. Brottsvärdet uppskattas till hundratals miljoner kronor, främst från narkotikahandel. Trots att den kriminella togs av turkisk polis och man visste att han var internationellt efterlyst lät man honom gå fri.

Hånet och bristen på respekt från Erdoğan och Turkiet mot Sverige kan knappast vara större när man låter en av Europas värsta kriminella löpa samtidigt som man högljutt klagar på att någon bränner en koran. Vill du höra mer om detta rekommenderar jag den här podden med två rutinerade kriminalreportrar där den ena varit på plats och intervjuat den grova brottslingen.

 

Niklas Nordström

vecka 8 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.