Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Turkiet ställer orimliga krav och röran i Botkyrka

Brukar du skicka vidare nyhetsbrevet till kollegor och vänner? Tipsa dem gärna att man kan anmäla sig via denna länk som prenumerant. https://miltton.se/miltton-thoughts-via-epost

Turkiet ställer orimliga krav

President Erdoğan har på senare i olika tal tid höjt insatserna för Sveriges NATO-medlemskap. Samtliga nuvarande medlemmar sa ja till de båda ländernas ansökningar i juni 2022 och det slöts ett separat avtal med Turkiet. Sedan dess har avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland spökat och ännu har inte Turkiet godkänt oss som fullvärdiga medlemmar.

Senast krävde Erdoğan att svensk lag skulle ändras för att göra det olagligt att bränna koranen. Det är ett helt nytt krav som överhuvudtaget aldrig funnits med som en förutsättning för att bli medlem i NATO. Andra länder har liknande lagstiftning som Sverige där det är tillåtet bränna religiösa skrifter och religion är överhuvudtaget inget kriterium för medlemskap i NATO.

Tyvärr har processen med Turkiet blivit precis så illa som en del flaggade för när avtalet skrevs. Nu är det bara att invänta det turkiska valet och sen får vi lita på att NATO som kollektiv och USA sätter press på Turkiet att ta beslut.

Statsministern har samlat partiledarna för att markera enighet kring rikets säkerhet och talade klartext om de nyttiga idioter som spelar Turkiet och Ryssland i händerna med att hänga dockor, bränna koranen och andra påhitt.

Att det är ett allvarligt läge understryks av företrädare för Myndigheten för psykologiskt försvar som ser ett kraftigt ökade av påverkanskampanjer mot Sverige. Stater och andra starka krafter ligger bakom falska nyheter som att staten kidnappar barn i Sverige, att Sverige är islamofobiskt och förföljer muslimer och annat som syftar till att hetsa mot Sverige, svenska företag och medborgare.

Men Finland är lojala

I samband med Finlands statsministerbesök i Stockholm så refererades det till en opinionsundersökning i Finland där en majoritet av de tillfrågade var beredda att gå med i NATO, utan Sverige om Turkiet fortsätter att krångla. Det avvisades dock bestämt av statsminister Marin som tydliggjorde att Finland fortsatt står lojalt sida vid sida med Sverige för att gemensamt gå med i NATO. Det är svårt att säga annat än att vi kan vara tacksamma över att ha en sån bra granne som Finland!

Vad kan vi dra för slutsatser av röran i Botkyrka?

I helgen exploderade en konflikt inom Socialdemokraterna i Botkyrka när det blev en förtroendeomröstning kring det socialdemokratiska kommunalrådet Ebba Östlin. Det som initialt skildrades som att det var en konflikt där kriminella aktivt deltagit i att avsätta en obekväm politiker verkar inte stämma. Det har skrivits olika texter och analyser kring detta, bland annat av Andreas Henriksson och mitt sammanfattande intryck är att vi sannolikt sett en traditionell personkonflikt med olika falanger som mobiliserade sina medlemmar till omröstningen. Det diskuteras om att det funnits en kriminell person med på mötet och det kan man såklart ha åsikter om, men det håller inte att påstå att mötet dikterades av kriminella.

Det som däremot står klart är att ABF lokalt inte skött sina verksamheter riktade till ungdomar samt missbrukat förtroende och pengar från kommunen. Det är rätt allvarlig kritik som framförs i den externa rapporten som kommunen beställt. Det har funnits narkotika i lokalen, kriminella med kopplingar till gängen har arbetat i verksamheten, pengar som skulle gå till ungdomsverksamhet har använts till annat, ungdomar har mot sitt vetande skrivits in i studiecirklar för att därmed kunna erhålla ytterligare bidrag och mycket annat.

Man kan ha olika åsikter om hur ett möte ska gå till och att ett kommunalråd man gick till val med som toppkandidat några månader senare ska avsättas. Däremot står det klart att kunskapen om de problem som funnits i ABF Botkyrka/Salem funnits under en lång tid och att kommunen varit ensam som reagerat på detta. Vare sig ABF regionalt eller nationellt har agerat. Varför? Detta samtidigt som kritiken varit tung från Riksrevisionen mot folkbildningens bristande ansvar för användningen av bidragsmedel. Problemen är så grava att det inte längre går ha tillitsbaserade bidrag som idag. Den tiden är över när missbruket, slarvet och fusket är så utbrett.

Frågan måste väckas om vilket stöd ett kommunalråd har från sitt parti. Vare sig S regionalt eller nationellt har engagerat sig i situationen i Botkyrka tills det nu exploderade. Vi har sett andra fall, till exempel Hermansson i Göteborg som inte heller fick uppbackning när hon tog itu med problem. Jag har själv liknande erfarenhet att man är väldigt ensam när man ska städa och hantera surdegar och problem. Kommunalråden inom S, kanske lika i andra partier, blir ensamma när man tar i problem och du riskerar till och med att bli avsatt. Viktor Barth Kron skrev en bra krönika på temat att S med Magdalena Andersson talade mycket om att vända på alla stenar för att komma åt brottsligheten. Det gjordes nu i Botkyrka och då var S passivt på nivåerna ovanför.

Ukrainas återuppbyggnad utan svenska företag?

Redan har EU, USA och andra internationella spelare inlett ett arbete för att bistå Ukraina i att bygga upp landet igen. Inte minst borde Ryssland åläggas att betala för de skador man åsamkat befolkningen och samhället i Ukraina.

Det öppnar sig också många möjligheter för svenska företag att vara med och bidra. Såväl i humanistiska termer som i monetära. Det kommer helt enkelt finnas mycket att sälja för att bygga upp landet. Här är det dock oroväckande tyst och passivt från näringslivet i Sverige. När jag läste ledaren i Ny Teknik blev jag väldigt förvånad.

President Zelenskyj har pekat ut de länder som anmält intresse för att bygga upp landet och då finns inte Sverige med. Inte heller är företag från Sverige närvarande vid en stor mässa i Warszawa i februari där syftet är att kraftsamla bland företag som vill vara med på återuppbyggnaden. Jag förstår att det sker saker som vi ännu inte hört om, men då är det dags att berätta om det. För självklart ska Sverige och svenska företag bidra till Ukrainas återuppbyggnad när det är tid för det.

Ryssarna mobiliserar

Ukraina har underrättelser som säger att Ryssland mobiliserar inför årsdagen 24 februari för att göra en massiv attack. Det är värt att ta på stort allvar. Kriget har stått och stampat en tid utan större landvinningar, men med stora militära och ukrainska civila dödsoffer. Det vi sett i form av ökat stöd till Ukraina från den demokratiska världen blir alltmer angeläget om Ukraina ska orka stå emot i längden.

Ryssland är inte rädda om sina egna och har skickat soldater med bristande utbildning som slaktats på slagfältet. Förlusterna är enorma i manskap och materiel. Till exempel har de tagit merparten av stridskrafterna i viktiga regioner som Kaliningrad och Murmansk som lidit enorma förluster i Ukraina. Skulle Putins och hans anhangs lögner om att NATO angriper Ryssland vara sanna så står de väldigt sårbara. Ryssland blir alltmer beroende av kompisar som Iran och de ska nu till exempel länka ihop sina banksystem.

Konst som retar Ryssland

En konstnär har hamnat i kläm med myndigheterna i Polen efter att ha uppfört en staty som föreställer en rysk soldat som under vapenhot våldtar en gravid kvinna. Som ofta är satiren väldigt träffsäker och den ryska ambassadören är enligt uppgifter mycket upprörd. Ursäkta herr ambassadör, men mer upprörda än de civila i Ukraina som utsätts för de ryska soldaternas övergrepp, våldtäkter och tortyr är det svårt att vara.

På tal om satir

En vän bjöd med mig på inspelningen av satirprogrammet Svenska Nyheter som sänds i SVT. Det var kul att se hur inspelningen går till och jag kan varmt rekommendera programmet då de är riktigt skickliga och roliga. Regeringen fick sina fiskar varma om alla brutna vallöften, den röriga starten med SD och Magdalena Andersson fick epitet Mobbar-Magda.

 

Niklas Nordström

vecka 5 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.