Snart 160 skjutna 2023
Varje morgon vaknar vi till nyheter om skjutningar, sprängningar eller andra brott. Mest uppmärksammat senaste veckorna är det som skedde Farsta, söder om Stockholm.
En oskyldig man sköts till döds när gängkriminella öppnade eld bland människor mitt i Farsta centrum.
De gängkriminella drar sig inte för att genomföra sina uppgörelser utan hänsyn till allmänhetens säkerhet. Snart har vi 160 skjutna redan under 2023. Sverige har aldrig haft denna typ av grova beväpnade brottslighet som utspelas mitt ibland oskyldiga. Den skapar oro, underminerar trygghet och ger inskränkningar av människors frihet.
Om detta skrev Jörgen Huitfeldt en bra krönika. Han sätter ord på det jag tror vi är många som undrar över. Hur kan det komma sig att polis, Brå, forskare och andra aktörer har så få vettiga svar på varför vi har den brottslighet vi har och vad man ska göra för att bekämpa den. Vi som medborgare är övergivna om får själva leta svaren på varför vi har värre brottslighet än nästa alla andra EU-länder.
Stockholms handelskammare lät professor Per-Olof Wikström, Cambridgeuniversitet, göra en rapport om brottslighetens orsaker och hur man kan bekämpa brott. Wikström talar om vikten av att arbeta förebyggande då det alltid kommer var svårt och kostsamt att bekämpa brottslighet. Han säger något som jag själv funderat mycket på.
Det är inte fattigdom som driver fram brottslighet, utan osunda värderingar och dålig moral.
Som uppvuxen i ett fattigt hem så har jag ofta reagerat när tesen om att fattigdom är grunden för brottslighet. Dels så stämmer det inte att man begår brott bara för att man är fattig. Har man föräldrar och en omgivning som ger en sunda värderingar där brottslighet inte är acceptabelt så är risken väldigt liten att man blir kriminell. Dessutom så begås det brott bland de som har det gott ställt också. Narkotikahandel, ekonomiska brottslighet, skattebrott och annat som inte har med fattigdom att göra, utan med osunda värderingar och en moral som är grumlig.
Sen finns det hopp också om att man kan hindra att unga blir brottslingar. Trollhättan har visat hur man lokalt kan jobba förebyggande för att stoppa flödet av unga till gängen. Det har sannolikt inte varit enkelt, men det visar att det går om man jobbar i nära samverkan med hela lokalsamhället.
Regeringen är också på frågan om att göra det kriminellt att vara medlem i gäng. Det är förmodligen sådana skärpningar som behövs för att kunna få bukt med rekryteringen till gängen. Om detta och annat debatterade justitieministern och Socialdemokraternas ansvarige i radion i veckan. I grunden tycker jag mig höra att det finns relativt stor samsyn mellan regeringen och S om vad som behöver göras. Men det är ingen tvekan om att det är angeläget med en snabb och radikal förändring om vi ska vända detta.
Frågan är vad vi kan lära av andra länder. El Salvador är ett land som fått se vad det innebär när de kriminella gängen tar över och utmanar hela fundamentet i samhället. Lidingös kommunalråd har skrivit en intressant och oroande betraktelse från sitt möte med ambassadören för El Salvador. Den varning som ambassadören ställer ut är om man inte tidigt slår tillbaka hårt så är det en mycket lång och svår kamp sen för att få kontroll över gängen. På många sätt sjukt att Sverige kan jämföras med ett land som på så många sätt är helt annorlunda.
Ny regering i Finland med ekonomin i fokus
Den nya regeringen i Finland som blev klar i veckan har ett mandat att sanera landets ekonomi, få fart på jobb och tillväxt. Valrörelsens tema och det som motiverade skiftet från en regering ledd av Socialdemokraterna till en regering ledd av Samlingspartiet (Moderaterna) var oron bland väljarna att ekonomin försämrades.
Regeringen har presenterat ett omfattande program som man kan läsa om på svenska. Onekligen värdefullt att kunna ta del av hur vårt grannland resonerar och vad man ser framför sig. Många av de frågor som var knepiga att komma överens om liknar situationen i Sverige. Sverigedemokraternas motsvarighet Sannfinländarna sitter nu i regering tillsammans med liberala partier som Svenska Folkpartiet. Så det blir intressant att följa hur den konstellationen kommer att fungera tillsammans.
Nu börjar återuppbyggnaden av Ukraina
Som jag berättade om i senaste nyhetsbrevet hade vi ett seminarium på Miltton för två veckor sedan om återuppbyggnaden av Ukraina. Miltton har nu gått vidare i detta och öppnar ett kontor i Kyiv med lokalanställd personal. Det gör att vi nu kan erbjuda våra kunder i Norden analyser och rekommendationer som rör hur man ska göra affärer och samarbeta med aktörer i Ukraina. Det ska bli roligt bidra med det vi kan och det är bara höra av sig om intresse finns för att få råd och hjälp.
Europeiska Investeringsbanken, EBI, uppmanar också EUs medlemsländer att redan nu påbörja arbetet med återuppbyggnaden. Det går inte att invänta freden, utan samhället måste börja återuppbyggas nu. Skolor, sjukhus, infrastruktur, bostäder… Behoven är stora redan idag och då behöver omvärlden hjälpa till. EBI har inlett ett samarbete med internationella storbanker för att kunna samordna investeringar mellan offentligt och privat kapital.
Våra gäster från Ukraina som talade på seminariet underströk flera gånger att det pågår en vardag i landet bortom kriget. Därför behöver svenska företag och andra redan idag göra affärer och samarbeta med parter i Ukraina. Landet behöver alla intäkter man kan få för att människor ska kunna leva och landet ska försörjas.
Midsommar runt hörnet
Om du funderar på att köpa öl inför midsommar och sommarens ledighet så gäller det att välja rätt märke. Vissa öl finns fortsatt i Ryssland och andra gör inte det. En kall Norrlands Guld kan du dricka med gott samvete, medan Carlsberg inte kommer smaka lika gott. Kolla här själv så får du svar direkt om ditt favorit öl är verksamt i Ryssland eller inte.
Glad midsommar!
Niklas Nordström
vecka 25 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.