Miltton Thoughts: Vad världens största krisundersökning kan lära oss om kommunikation under sommaren

 

Det är lätt att göra misstaget att tro att kommunikationskrisen startar när journalisten ringer men många gånger började den redan flera månader tidigare när man inte gjorde den nödvändiga krisförberedelsen. Kanske var det kommunikationschefen som inte tog scenarierna och möjliga konsekvenserna på allvar, eller så gjorde hen det men fick inte tillräcklig budget och mandat från ledningsgruppen. Oavsett tog företaget inte riskerna på allvar. Det är som att man stänger kontorsdörren första veckan i juli, glömmer att låsa och därefter lämnar kontoret oförsäkrat.

Det intressanta är att företagen som kommer uppleva kriser under juli hade kunnat undvika sommarkaoset genom några grundläggande åtgärder. PWC gjorde en intressant undersökning om kriskommunikation 2019, faktiskt den största i sitt slag enligt företaget. Man intervjuade över 2 000 chefer och undersökte extra noggrant 1 400 av dessa som upplevt en kris i närtid. Det visade sig att de som lyckas klara kriserna bäst var de som var förberedda med planer, träningar och simulationer. De kunde snabbt ta fram fakta och de agerade som ett lag. Faktum var att dessa företag ofta blev starkare efter krisen än man var innan.

Detta stämmer med kriserna jag upplevt, men jag vill lägga till en sak. Det första man måste göra är att förstå sitt uppdrag. Alltså, verkligen förstå. Gör man det så kommer man automatiskt ge resurser, tid och förståelse för förberedelserna. Man måste inse att ansvaret för verksamheten som genom ett magiskt trollslag inte försvinner i början av juli för att sedan starta igen fyra veckor senare. Ansvaret är konstant. Det gäller leveranser och service. Och det gäller kommunikation.

Texten är ett sammandrag av debattartikel publicerad i Dagens Opinion.

 

Niclas Karnhill, Senior Advisor Public Relation and Crisis Communications, Miltton

 

Miltton och kriskommunikation
Miltton arrangerar medieträningar och gör kriskommunikationsplaner till företag och organisationer. Milttons konsulter är tillgängliga för rådgivning och som bollplank dygnet runt, alla dagar. Kontakta Niclas på niclas.karnhill@miltton.com om du vill veta mer. Om det är akut kan du få generella råd genom att ringa honom direkt på +46708700060.