Hur många bor i Sverige egentligen?
Regeringen har nu gett ett uppdrag om folkräkning till Skatteverket för att skapa bättre ordning i vilka som bor i Sverige, kunna få bättre grund för samhällsplanering, bekämpa brott och stävja fusk, bland annat.
Det finns allvarliga skäl att få ordning på vilka som har rätt att vistas i landet och vilka som har rätt att uppbära olika förmåner från samhället. Terroristen Akilov som dödade många med en lastbil längs Drottninggatan skulle ha avvisats, men fanns kvar i Sverige och har ställt till stor skada för individer och samhälle.
Uppdrag Granskning hade ett reportage om ett bostadsområde i Borlänge som bedöms ha tre gånger så många invånare som officiellt bor där när man jämför med vattenkonsumtion, sopvolym med mera. Att det är en mardröm för myndigheter att kunna planera och bringa ordning när det ser ut på det här viset förstår nog alla. Med all sannolikhet är Borlänge inte ett undantag, utan att det ser ut så på flera håll i landet.
Sofie Löwenmark har skrivit en bra text vad det handlar om och berättar om egna upplevelser där hon besökt bostäder där det bor människor i ett skuggsamhälle under omständigheter som är orimliga. Det handlar också om att stävja kriminalitet och fusk med arbeten, bidrag, lägenheter, pensioner och andra förmåner som gynnar en svart ekonomi och stjäl miljarder ur den gemensamma kassan.
Det blir intressant att se hur snabbt myndigheterna kan marschera i detta och få ordning på Sverige.
Kan nationella politiken inspireras av fack och arbetsgivare?
Sedan slutet av 90-talet då facken och arbetsgivarna enades om en ny ordning för lönebildningen i syfte att få stopp på att inflationen hela tiden åt upp löneökningarna. Modellen blev att låta den konkurrensutsatta industrin sätta nivån, det så kallade märket, för hela arbetsmarknaden. Den lönenivå som internationell konkurrens och ekonomin klarar skulle bli normen.
Sedan dess har svenska löntagare haft en fantastisk utveckling med ständigt stigande reallöner. Ända fram tills nu när kriget och centralbankernas volymökning av valutorna skapat en inflation av sällan skådat mått. Inflationen har nu kastat oss tillbaka tio år i tiden i förlorad köpkraft. För första gången sedan 1997 testas modellen i ett läge med hög inflation och en orolig omvärld.
Om det ville sig illa skulle det kunna bli en hård strid med strejker och konflikter likt i andra länder. Men i Sverige blir det inte så. Trots att inga av de som nu förhandlar lönerna var med på 90-talet så står man stadigt och säger att det inte finns någon enkel väg att kompensera för inflationen. Det kommer ta tid att få upp reallönerna igen, men det får ta den tiden. Likaså att det finns en hög prislapp för att behålla arbetsfred är företagen redo att betala för det.
Industrin har enats om en lönenivå som övriga sektorer följer.
Endast Transportarbetarförbundet har ställt sig vid sidan och hur det blir för deras del återstår att se. Har dock väldigt svårt att tro att de skulle lyckas få ett bättre avtal än hela övriga kollektivet.
Som svenskar ska vi vara oerhört tacksamma för det ansvar som arbetsgivare och fackförbund tar i en svår tid. Det är tufft för löntagarna som kämpar med förlorad köpkraft och ökade boendekostnader. Men det är också tufft för företagen som tappar omsättning och lönsamhet. Ändå är man redo att ta de smällarna då alternativet är värre. Stig-Björn Ljunggren skev en bra text om hur modellen växt fram som ett resonemangsäktenskap.
Jag tycker det finns mycket av detta som regering och riksdag borde inspireras av. Om parterna på arbetsmarknaden kan ta långsiktigt ansvar borde också politiken kunna göra det. Jag är övertygad att den absoluta merparten av väljare förstår att kompromisser gör att det inte blir perfekt, men att man uppskattar ansvar och långsiktighet.
Som privatpersoner och företagare kan vi själva aktivt välja att handla hos och med företag som har kollektivavtal. Hållbarhet handlar inte bara om klimat och miljö, utan också om sociala villkor och ekonomi för de anställda.
Valet i Finland inte helt olikt Sverige
På samma sätt som i Sverige blir det regeringsskifte där högersidan gick fram i Finland.
Det finns också fler likheter med att Socialdemokraterna går fram och de partier som är närstående S backar. Även om statsminister Marin är populär, S gick fram och regeringen anses hanterat pandemin och säkerhetsläget med NATO-medlemskapet bra, så ville väljarna ha skifte. Främst är det statsfinanserna som oroar finländarna.
Hur kommer då en ny regering att se ut? Om detta vet vi ännu inte mer än att vi kan spekulera kring. Det är såklart enkelt att dra slutsatsen att det blir en regering med Samlingspartiet och Sannfinländarna som bas då väljarna gick högerut, men det finns skäl att det kan bli annorlunda då allt inte är enkelt med den konstellationen. Så uteslut inte att Socialdemokraterna kan ingå i en ny regering likväl.
För övrigt kan vi gratulera Finland att de nu är fullvärdiga medlemmar i NATO. Förhoppningsvis gör vi er snart sällskap!
Varför är ditt flöde i sociala media fullt med annonser?
Jag har reagerat på att annonser tar över alltmer av mitt flöde i sociala medier. När jag skrev om det på Facebook var det fler som upplevde det. Då hittade jag den här artikeln som förklarar en del av det som gör att annonserna tar så mycket utrymme i flödet.
I grunden är det två saker som påverkar. Dels har budgetarna för annonsering dragits ner hos de traditionellt sett stora annonsköparna. Det har gjort att Twitter, Facebook och Instagram med flera har rabatterat annonspriserna och därmed gett fler mindre spelare möjlighet att annonsera. Dels har det blivit väldigt enkelt som annonsköpare att forma sina egna kampanjer och annonser. Inga mellanhänder eller proffs är inblandade och kampanjerna testas inte i förväg på konsumenten.
Hur kommer det i sin tur att påverka synen på sociala medier och användarnas intresse? De negativa tongångarna finns hos användarna så det är nog inte bara att ta för givet att folk sitter nöjda. Vill man som annonsör och annonsköpare förstå sig på hur man professionellt ska annonsera i sociala media har jag kloka kollegor på Miltton som kan ge råd om det.
Dramat Trump fortsätter
Ställ in dig på en cirkus av sällan skådat mått som kommer pågå detta och kanske nästa år också. Donald Trump är, som den förste presidenten i USAs historia, åtalad på 34 punkter av bokföringsbrott i syfte att dölja andra brott. Det handlar om att Trump kan ha begått brott mot lagen kring hur man får använda insamlade kampanjmedel och annat. Händelsen som är grunden till åtalet är att Trump via sin advokat och fixare Cohen inför valet 2016 betalat kvinnor för att hålla tyst. Cohen har sen under ed redogjort för hur Trump arbetar och vilka uppdrag Cohen och andra utfört för hans räkning.
Efter denna händelse har det blivit ett pådrag utav dess like från Trump, Republikanerna och deras anhängare där man påstår att det är ett politiserat åtal och att det är en häxjakt mot Trump. Men det är bara att ta några djupa andetag i det som sker. Faktum är att det inte är ovanligt att politiker åtalas. Exempelvis har både Italiens och Frankrike har åtalat sina premiärministrar och politiker.
Rachel Maddow har en bra genomgång om hur politiker i USA åtalats och i vissa fall dömts och fängslats.
Man har rätt att kandidera som president eller till andra uppdrag, även om man dömts i domstol. Konstitutionen har inga hinder för det. Så Trump har full rätt och möjlighet att kandidera som president oavsett vad utfallet blir.
Trump är inte ovan att vara inför domstol då det är hans sätt att driva affärer. Trump har förlorat de flesta av de fall han drivit, men har satt detta i system för att skrämma motparten. Det finns riktigt tragiska historier om hur Trump lurat småföretagare på pengar genom att de helt enkelt vet att det inte är någon idé kriga i domstol, även om man skulle vinna. De har inte råd anlita de advokater Trump har. Bland annat blev det inför valet 2016 känt hur Trump blåste en som sålt pianon till Trumps hotell på en tredjedel av pengarna då Trump helt enkel vägrade betala det överenskomna beloppet.
Sen är talesättet ”på sig själv känner man andra” väldigt passande på Trump. Han har konsekvent angripit sina politiska motståndare, främst Clinton men också Obama och Biden, med hets om att de borde åtalas och fängslas. Trumps förre stabschef Kerry berättar att Trump ständigt återkom till att han ville använda FBI och andra myndigheter för att jaga sina politiska motståndare, helt utan grund annat än att han ogillade dem.
Lock her up! Var en talkör som Trump och hans publik ofta återkom till just kring Clinton. Oklart på vilka sakliga grunder, men det skapade en hätsk och obehaglig stämning på dessa stormöten.
Det mest sorgliga i det hela är att Trumps spel kring åtalet fungerar. Hans eget parti har helt tappat koncepten och ledande politiker uttalar sig på ett sätt som gör att de öppet anser att Trump står över lagen och att åtalet är ett hot mot demokratin. Hur det här åtalet slutar vet vi inte, men det finns mer på gång i rättsprocesser gentemot Trump. Bland annat kopplat till hur han ville manipulera valresultatet i delstaten Georgia och hur han använt, gömt och vägrat återlämna säkerhetsklassade dokument.
Trump gör sig nu skickligt till partiets frontkandidat och gör det mycket svårt för andra att utmana honom. Trump har med sin hets mot åklagaren, domstolen, Demokraterna, media och alla möjliga andra ”fiender” fått fart på insamlingen till sin kampanj.
Även om åtalet är besvärande för honom vinner han stöd inför Republikanska partiets nomineringsprocess och miljoner dollar strömmar in till hans kampanjkassa. Däremot är amerikanska folket som helhet inte på Trumps sida. Majoriteten tycker att det är rätt att åtala honom.
Men det finns mycket mer än Cirkus Trump i USA – collegebasket inte minst!
2014 såg jag på Final Four i collegebasketen i USA tillsammans med mina barn och en nära vän. Det var en helt otrolig upplevelse tillsammans med 85 000 andra i Dallas. Nu har finalen precis avslutats för 2022-2023 och som alltid är den här basketen roligare att kolla på än NBA. Det är mer fart, fler överraskningar och oväntade vändningar. Om du vill kolla in slutmatchen så kan du njuta av ett sammandrag här UConn vs. San Diego State – National Championship NCAA tournament extended highlights
Har du fastat inför påsken?
När vi firar jul är vi många som stämmer in i julsången med strofen ”…men det var inte sant för däremellan kommer fastan” Vi är nog få som faktiskt fastar inför påsken. De som gjort det har då inlett den 22 februari endast med söndagar som avbrott för att tänka på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv. Imponerande prestation må jag säga för den som gör det.
Hur som så får vi alla, den som fastat och inte, fira påsk som nu är i antågande. Förhoppningsvis blir det en fin ledighet med vila, mat och umgänge! Glad påsk!
Niklas Nordström
vecka 14 2023
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.