Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Varför halkar Europa efter USA?

Almedalen 2023

På distans som betraktare av talen och utspelen tycker jag några saker är värda att notera. Tonläget är i delar som att vi redan befinner oss i en valrörelse igen. Andersson som oppositionsledare är mycket hård i kritiken och retoriken mot regeringen. S har ett nytt retoriskt grepp där man numera kallar det för SD-regeringen, som ett sätt att nöta in att tre borgerliga partier är beroende av SD. Det kan dock slå tillbaka då motståndare till S lika mycket skulle kunna kalla den regeringen Andersson ingick i var Vänsterpartiets regering med samma logik.

Statsministern var tydlig att höstens statsbudget skulle innehålla satsningar på välfärden och höjda statsbidrag till kommuner och regioner. Andersson svarade med att lova att statsbidragen skulle inflationssäkras så inte kommunernas och regionernas budgetar urholkas. Som luttrad kommun- och region(landsting)politiker så vill jag nog flagga för att inte ha alltför stora förväntningar.

Sällan har statsbidragens höjningar ens räckt till en mindre del av att kompensera för inflation och löner. Sen är jag är mycket frågande till varför ministrar och riksdagsledamöter nu skulle avstå tillfällen att få rubriker med olika typer av ”satsningar”. Dessutom blir prislappen för att inflationssäkra välfärden mycket hög. Finns de pengarna verkligen när vi samtidigt ska rusta upp försvar, polis, bygga nya fängelser och annat?

Brottsligheten har också varit i fokus i Visby. Det vi börjar se resultaten av är förra regeringens politik med skärpta straff och fler dömda. Nuvarande regering fortsätter arbetet och vi kommer se ytterligare skärpta lagar i kampen mot brottsligheten. Inte minst kommer det kräva en utbyggd kriminalvård och med det följer en prislapp, hittills indikerar man ökade kostnader med sju miljarder.

Brottsligheten tynger kommunerna

Det är ingen tvekan om att kommunerna spelar en central roll i brottsbekämpningen. Skolpengen är ett exempel på de styrmedel som Stockholm, Luleå och många andra kommuner använder för att kompensera för att barn bosatta i problemområden får extra stöd och resurser. Stockholms skolpeng för barn i skolor på Järvafältet är dubbelt så hög som snitteleven i Stockholm. Till skillnad från hur det låter i debatten så sker redan en omfördelning för att hantera problemen med utbildningen av barn som är invandrare eller vars föräldrar är det. Likaså görs det stora insatser från andra delar av kommunens socialtjänst, idrott, kultur med mera för att ge extra stöd till de barn och ungdomar som behöver det.

Det är olyckligt när det påstås saker i debatten som i det närmaste är skrönor eftersom det tar fokus och energi från det som är det centrala. Vårens märkliga debatt om att vi har barn som svälter i Sverige och att det skulle i sin tur skulle leda till brottslighet är en sådan fråga. När skolledare och andra i problemområden får frågan om svältande barn är det ingen som kan vidimera det. Det som är sant är att det går åt mer skolmat, men det beror på att föräldrarna inte lika ofta ger barnen pengar att köpa godis eller annan mat för. När pengarna tryter hemma så äter man alltså rejäl skolmat istället för godis och läsk.

Frågan är vad som är rimligt att begära vad kommunerna ska göra i det svåra läge vi har. Aftonbladet gjorde en djupdykning i Eskilstuna, en kommun som brottas med stora problem med integrationen och brottsligheten.
Det är värt att läsa artikeln då den ger en bra inblick i vardagen som poliser och kommunpolitiker har att hantera. Kommunalrådet Jansson bekräftar det jag skrev om i senaste nyhetsbrevet att det inte är en brist på resurser som är den främsta orsaken. Kommunen och det offentliga har öst pengar över familjerna där problemen är som störst, men om det är osunda värderingar och en bristande moral är det svårt korrigera det. Dessutom är dagens problemungdomar rustade med tunga vapen.

Staten har de senaste ca 25 åren fört en politik med stor invandring, utan plan och resurser för att integrationen skulle hänga med. Konsekvenserna av det får människor i lokalsamhället, myndigheter som kommuner och polisen med flera hantera alla de problem som uppstått över tid. Därför vore det bra med viss ödmjukhet när nationella politiker pekar på kommunerna som ansvariga.

En fråga som för med sig problem i lokalsamhället är att Sverige ännu inte fått lagstiftning på plats som förbjuder tiggeri. Följdproblemen är besvärliga. Illegala bosättningar, nedskräpning, sanitetsproblem, stölder med mera. Här skulle nationella politiken kunna hjälpa kommunerna och lagstifta i frågan. Widar Andersson har skrivit klokt på temat och pekar på att den här frågan låste så mycket av vettig debatt. Eftersom SD var för ett förbud, så var alla andra emot. Ingen reflekterade över sakfrågan, utan allt handlade återigen om vad SD tycker. Hur tiggare tilläts att bli ett självklart inslag i det svenska samhället är obegripligt. Ett land som reste sig från fattigdom och blev ett av världens bästa länder att leva i där tiggare inte skulle vara en del av det moderna samhället. Men nu är vi där.

Varför halkar Europa efter USA?

Det finns mycket man på goda grunder kan vara kritisk till och oroad för när det gäller USA. Det är hemskt att se hur polariserat klimat det är mellan politiker, men också bland vanligt folk.

Men det som ändå är USAs fördel är att de har en växande ekonomi och attraherar väldigt många talanger och investerare från hela världen. Europa hänger inte alls med och definitivt inte Sverige. När man tittar på hur levnadsstandarden utvecklats så är det besvärande att många länder i Europa inte alls hänger med, utöver länderna i östra Europa som haft ett växande välstånd jämfört med USA.

USA under president Biden har format en helt ny politik som är ännu mer framåtlutad än EUs för att slå flera flugor i en smäll. Få fart på industrin för att skapa jobb i delar av USA som hamnat på skuggsidan, stärka demokratin och stabilisera samhället, skynda på klimatinvesteringarna och göra sig mindre beroende av Kina.

USA har också haft en väsentligt snabbare och bättre återhämtning efter pandemin än övriga G7-länder. USA använder statliga investeringar och bidrag för att få fart på ekonomin i en omfattning som inte skett i USA i modern tid. Om det man kallar Bidenomics går hem så kommer fler länder att följa efter. EU har redan börjat ta efter vissa delar av politiken och många center-left partier runt om i världen lär följa exemplet om det visar sig vara en framgångsrik väg. Biden har dessutom ett väldigt gott anseende i omvärlden som återställt mycket av USAs dåliga rykte från åren med Trump.

Vad händer nu i Ryssland?

Efter helgens dramatik i Ryssland är det många frågor som diskuteras om vad vi har att vänta. Trots Putins retorik så har alla hot mot rättsliga åtgärder mot Wagner dragits tillbaka. I kontrast med att en vanlig människa som håller upp en vit skylt på offentlig plats kan få fem års fängelse eller att en flicka som ritar en teckning som protest mot kriget placeras i barnhem och hennes pappa arresteras. Onekligen verkar Putin inte våga ta i med hårdhandskarna mot upprorsmakarna.

Putin har också nu offentligt berättat att ryska staten finansierat Wagnergruppens krigföring i Ukraina. Det öppnar också för en helt annan prövning av ansvaret för krigsbrott då det nu är öppet att ryska staten står bakom allt det som Wagnergruppen gjort mot Ukrainas folk.

Utrikesminister Lavrov har också gett ”lugnande besked” till olika länder i Afrika som anlitar Wagner att de ska kvarstå. Frågan är om de då blir officiellt att ryska soldater då man sagt att Wagnegruppens anställda ska överföras till ryska armén. Systemet är riktigt vidrigt där Wagnergruppen får betalt i form av naturrikedomar och andra värden från gruvor och oljefält, istället för att pengarna stannar i landet hos folket. Är det Ryssland som tar över deras inkomster framöver?

Vad som blir utvecklingen i förlängningen återstår att se. Men att Putin och hans gangstervälde är utmanat och att det finns krafter i rörelse fick vi se en glimt av i helgen.

Ett boktips inför sommaren

Förra sommaren rekommenderade jag Diamant Salihus bok Tills alla dör. Nu har han skrivit en annan bok, När ingen lyssnar, som jag tycker är än mer intressant. Den beskriver hur svensk polis kunde få en direkt insyn i de kriminella gängens planering av brott och diskussioner sinsemellan tack vare att man kunde ta del av tidigare krypterade tjänster.

Bland annat visar det sig att mängden narkotika som smugglas in i Sverige är tio gånger högre än vad tull och polis hade trott. Insynen i dessa chattar mellan kriminella som författaren tar med oss på är en skrämmande bild av hur råa och inhumana dagens gängkriminella är. Det finns inget som är heligt och våldet är ständigt nära. I boken skildras bland annat hur Rawa Najid, den som i media kalls Kurdiska räven, är en mycket central person i den brottslighet vi ser idag. Han är beviset på hur viktigt det är med en sund uppfostran med en moral som kan skilja på rätt och fel. Majids mamma är tvärtom mycket inblandad i brottsligheten och drivande tillsammans med sonen.

Med tanke på Turkiets och Erdogans krav på Sverige om det ena och det andra är det oerhört provocerande att Turkiet låtit Majid bli medborgare och därmed skydda vederbörande för att lämnas ut till Sverige. Majid har med pengar han tjänat på droger investerat i Turkiet och därmed så blir han medborgare.

Boken är nyttig att läsa då den visar att det krävs oerhörda resurser för att hantera dagens brottslighet. Det krävdes att man kunde använda avancerade digitala avlyssningar för att komma åt dessa personer. Runt om i Europa dömdes hundratals personer till långa fängelsestraff och många brott har också kunnat avvärjas. Men ska det hålla i sig så kräver det otroligt mycket mer av polisen, tullen, Skatteverket och andra myndigheter för att bekämpa brottsligheten. Hoppas regering och riksdag läser boken och begrundar vad som krävs framåt.

Med detta tar nyhetsbrevet sommaruppehåll och jag återkommer en bit in i augusti.

Trevlig sommar!

 

Niklas Nordström

vecka 26 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.