I veckan har jag tillbringat några dagar i Helsingfors och det är uppenbart hur intensiv debatten är om hur Finland ska skydda sin säkerhet och vad ett eventuellt NATO-medlemskap innebär. Media har till exempel ordnat så man kan göra egna test om vad man kan om NATO och lära sig mer om vad frågan innebär.
President Niinistö har också meddelat att nu finns det ett så brett stöd bland folket för ett medlemskap att en folkomröstning inte är aktuellt. Nu är frågan hos de politiska partierna för avgörande.
I den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet i torsdags var det flera artiklar på temat om säkerhetspolitik och NATO. Och hur viktigt sambandet till Sverige är. Det är intressant se hur finska betraktare ser på oss och hur de försöker analysera allt som sker i Sverige. Flera av de som intervjuades är också svenskar som exempelvis säkerhetspolitiske experten Patrik Oksanen. Förväntan är stor helt uppenbart om att Finland och Sverige ska kunna gå hand i hand i den här viktiga frågan.
Allt fler av de jag talar med i Sverige och Finland bedömer att Finland kommer söka medlemskap i NATO. Om det stämmer så gör det frågan än mer angelägen för Sverige. Det vore djupt olyckligt om de båda länderna skulle hamna i otakt och inte enade landa i ett ställningstagande om medlemskapet. Att det pågår en dialog mellan de politiska ledarna i Finland och Sverige bekräftas av presidenten. I ett uttalande säger han att han talat med statsminister Andersson och att det pågår intensiva samtal. Låt oss hoppas samordningen fungerar hela vägen.
Ryssland och Putin – vad är det vi inte förstår?
I Putins värld är Ryssland hotat och omringat av NATO. I verkligheten är det förstås rena lögner han tutat i sig själv och ryska folket. Det räcker att titta på en jordglob så ser man att den landgräns Ryssland har till NATO-länder är väldigt liten. NATO är heller ingen krigsmakt, utan ämnad för att försvara fria demokratier. Rysslands syn på grannländer som buffertstater gentemot västvärlden är bisarr och än mer påståendet att Ryssland fått löften att NATO inte skulle inkludera länder i östra Europa. Den sista ledaren för Sovjetunionen Mikhail Gorbachov förnekar att några sådana löften ställdes ut när kommunistdiktaturen upplöstes. Ändå upprepas dessa lögner som en ursäkt varför Ryssland måste ta Krim och anfalla Ukraina.
Vill man förstå lite mer om Putin och Ryssland finns det en rad intressanta personer att lyssna till. I Sverige finns till exempel Martin Kragh med djup kunskap om Ryssland. Man blir inte särskilt optimistisk när man lyssnar till hans berättelse och förklaringar till Putins syn på Europa, Ukraina och Ryssland. Men värt tiden för att på ett annat sätt kunna följa de dagliga nyheterna om kriget.
Mikhail Khodorkovsky är en annan person som är rätt hård i synen på hur Västvärlden måste bemöta Putin. Khodorkovsky var en oligark som kom i konflikt med Putin, fängslades i tio år och har sen lämnat Ryssland för att leva i exil. Han beskriver Putin som en gangster som måste bemötas som en sådan. Västs taktik med möten och samtal med Putin och hans allierade funkar inte. Det är tvärtom med våld och våldskapital som han måste mötas. Om inte Väst förmår möta visa styrka så kommer han tyvärr fortsätta härja, ljuga och kriga. Inte heller ett så muntert perspektiv, men återberättat av någon som vet vad han talar om av egen erfarenhet.
NFT, bitcoin och blockkedjor – dags att vi lär oss
Som trogna läsare vet har jag försökt med folkbildning kring det nya som växer fram med teknologin kring bitcoin, kryptovalutor, NFT och blockedjor. Jag fick ord på mycket av det jag själv tänker när jag läste Jan Gradvall i DI där han på ett väldigt bra sätt förklarar vad det är som sker och varför vi måste lära oss mer om det. Jag känner så igen mig i hans beskrivning av hur oförstående jag själv och många andra varit de senaste 30 åren när det nya ska omfamnas. Det är svårt som människa ta till sig allt som sker och förstå vidden av en förändring.
Men det nya är redan här. Bitcoin följer till exempel väldigt väl Internets kurva vad gäller personer som är uppkopplade. Vi är med andra ord idag där Internet var på 90-talet i antal användare. Vad som hänt efter det är en revolution. Om man ser det så inser man att vi om några år kommer tycka det är självklart att spara i och använda kryptovalutor med mera som ett inslag i vår privatekonomi och affärer. Trijo som är en handelsplats har en bra podd som är värd lägga tid på att lyssna in, till exempel om man vill förstå kraften i globala öppna nätverk som drivkrafter för förändring och utveckling.
Darth Putin
Om man vill luta sig mot satiren för att förstå Putin så finns ett konto på Twitter som brutalt avslöjar den verkliga Putin – här förklaras till exempel hur Rysslands lögner om vad som egentligen sker är fullt rationellt och logiskt i Putins anda. Hur man genom att skylla på vad andra gjort som förevändning ljuger, invaderar länder, ägnar sig åt stölder och korruption, fängslar eller mördar oliktänkande och förvägrar människor fria demokratiska rättigheter.
Niklas Nordström
vecka 13 2022
Dessa inlägg skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.