Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Nya migrationspolitiken förklaras

Ett av de mest omfattande områden som Tidöavtalet handlade om är migration och följder därav. I en längre intervju lyssnade jag till Maria Malmer Stenergard, migrationsminister, där hon fick frågor och resonerade om den nya politikens riktning. Oavsett vad man tycker om politiken så var det intressant höra ett längre resonemang om frågan. Sverige har legat på långt högre nivåer när det gäller asylmottagande och kvotflyktingar jämfört med Norden och EU såväl numerärt som relativt. Att det behövs en översyn och förändring är därför inte konstigt med tanke på de problem Sverige har med integrationen och annat.

SD har fortsatt interna problem

I debatten efter valet används begreppen nazism och fascism väldigt slarvigt av de som kritiserar regeringen och samarbetet med SD. Jag tycker man ska vara varsam med så allvarliga begrepp att de används vid rätt tillfällen. Vi är långt från nazism och fascism i styret av Sverige, men däremot är det fullt legitimt att kalla Ryssland för en fascistisk stat.

SD som parti är vare sig nazistiskt eller fascistiskt. Dock har de företrädare och medlemmar som definitivt kvalar in under de begreppen. Nu senast flöt judehatet upp till ytan med häpnadsväckande kommentarer från en ledande företrädare kring Anne Frank. Sverige fick åter negativ press i internationell media och berättigad kritik. Minns även hur Malmö sedan tidigare stått i internationellt fokus rörande judars rädsla att leva där och hur Sverige har stått vid skampålen för att vi inte förmår mota antisemitism.

SD har ännu ett städjobb att utföra. Jag tror i slutändan att SD kommer slipas av som alla politiker och partier gör när man får ansvar. Att bli ansvarig gör att man måste väga sina ord och inse att verkligheten är oerhört mycket mer komplex och nyansrik än man ville förstå innan. Om inte det sker så har regeringspartierna stora problem att övertyga sina väljare om det kloka i att kroka arm med SD.

Kina fortsätter i fel riktning

Kommunistpartiet har haft kongress och budskapet från ledaren Xi Jinping gav inte hopp om någon snar förändring av Kinas politik. Tvärtom markerades tydligt att inskränkningarna av demokrati och frihet i Hong-Kong är på rätt väg och att Taiwan ska införlivas med fastlandet med underförstådda hot att det gäller även om det innebär krig.

Europa har dragit slutsatser av Kinas utveckling att det nu är tid för att samlas kring en ny politik. EU förbereder sig på att bli mer självförsörjande, ta hem produktion, bygga alliansen med USA starkare, aktivera kontakter med Indien och andra länder i Asien samt att stärka cyberförsvaret.

USA agerar likaså med att stoppa försäljning av halvledare till Kina. Det slår undan benen för mycket av den produktion Kina behöver för att ligga i global framkant. Vi ser onekligen en radikal omsvängning av hela Kinapolitiken från den demokratiska världen.

Tyskland verkar däremot inte acceptera den nya världsordningen och är på väg att sälja hamnen i Hamburg till ett kinesiskt statligt företag. Man skulle ju kunna tycka att Tyskland borde vara mer försiktiga efter sina grava felbedömningar rörande Ryssland, men så låter det inte i relationen till kommunistdiktaturen Kina.

Skurkarna förenas

Drönarna som bombar och terroriserar Ukrainas folk kommer från Iran, vilket föranleder EU att skärpa sanktioner och andra åtgärder för att markera.

Kriget går riktigt dåligt för Ryssland där man nu bedömer att över 90 000 soldater är dödade eller svårt skadade. Då ökar man terrorn gentemot civilbefolkningen och begår återkommande krigsbrott istället för att dra sig tillbaka.

Sanktionerna mot Ryssland ställer till problem, men har inte satt tillräcklig press på regimen och befolkningen för att det ska göra tillräckligt ont för att tvinga fram en reträtt från Ukraina.

Vi ser även hur Saudiarabien och Ryssland förenas. OPEC+ där Ryssland ingår drar sig inte för att minska oljeproduktionen och ytterligare öka pressen på Europa när vi som bäst skulle behöva hjälp att hantera energikrisen.

Men det finns också anledning att vara självkritiska. I ivern att komma ur den fossila ekonomin har politiker av olika kulörer, främst vänster och gröna, och intresseorganisationer drivit att det ska bli stopp på exploatering av olja och gas i USA och Europa. Samtidigt har samma grupper argumenterat för att kärnkraften ska avvecklas. Resultatet vi har idag förskräcker och måste leda till eftertanke och omprövning för framtiden. Den politik Västvärlden har fört har skjutsat oss rakt in i famnen på diktaturer och totalitära stater som nu tjänar stora pengar på vårt beroende av deras energi.

Den skada Tyskland åsamkat Europa och indirekt möjliggjort att Ryssland kunde angripa Ukraina med det stora beroendet av rysk gas kommer ta lång tid att reparera. Hoppas nu alla som genom åren lyft fram tyskarnas Energiwende inser att den tiden är över och att den politiken kraschade brutalt när kriget mot Ukraina inleddes.

Det finns nivåer av att ha en dålig dag på jobbet

Storbritanniens premiärminister Truss hade en politisk plattform som medlemmarna gillade som innebar kraftigt sänkta skatter och annat som gick hem hos kärntrupperna. Allt det som hon lovade i den interna processen har rasat samman som ett korthus. Inget av den politiska plan hon hade kommer nu förverkligas då omvärlden och finansmarknaden reagerade skonginslöst mot den presenterade budgeten och politiken. I onsdags angrep Labours ledare Starmer henne som bara en debatt i det brittiska parlamentet kan låta.

Nu har hon avgått och går därmed till historien som den mest kortlivade brittiska premiärministern. Hur illa ställt det är med ekonomin för landet och hushållen går det att dividera om med inflation, boräntor och försvagat pund, men att det är allvar är det ingen tvekan om. I en intervju med tidigare chefen för Bank of England redovisades en häpnadsväckande siffra om att sedan 2016 har landets ekonomi gått från att ha motsvarat 90% av Tysklands ekonomi till att idag motsvara 70%.

Ta fram näsdukarna

ALS är en hemsk sjukdom. En av mina bästa vänners pappa har drabbats av denna hemska sjukdom och det är fruktansvärt hur det drabbar dels den som blir sjuk, dels övriga familjen och vänkretsen. Börje Salming har också drabbats av ALS och den här filmen gör att man blir väldigt berörd. Det kom tårar när jag tittade. Vi har många svåra sjukdomar kvar att finna mediciner och behandlingar mot.

Niklas Nordström

vecka 42 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.