Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Signaler om vilken riktning politiken tar

I mina samtal med kunder om vilken politik regeringen vill föra har jag sagt att vi ska lyssna på vad inte minst Ulf Kristersson sagt i valrörelsen. Budskapet som återkom var – Vi måste få ordning på Sverige. Det som de fyra partierna är eniga om är att de stora brister Sverige uppvisar inom brottslighet, polisen, elförsörjningen, långtidsarbetslösheten och annat måste det bli ordning på. Regeringen har inte gått till val på eller fått mandat av väljarna för ett systemskifte som 1991 eller stora skattesänkningar som 2006. Istället just detta: Det måste bli ordning på Sverige.

Med det som utgångspunkt tycker jag inte det är konstigt att ett av de första beskeden som kommer är att avbryta planerna på att bygga höghastighetsbanor för järnväg. Istället vill den tillträdande regeringen prioritera det eftersatta underhållet av befintlig infrastruktur och bygga bort de mest akuta hindren längs vägar och järnvägar. Det går alltid ha åsikter om huruvida det är rätt eller fel, men det viktiga för omvärlden är att notera politikens riktning. Jag tolkar det som en signal att nya regeringen vill prioritera att åtgärda det som åsamkar förseningar och försämrad framkomlighet såväl för privatpersoner som företag. Inställda tåg, försenade godsleveranser, sänkt hastighet på vägar har blivit vardag. Det är inte värdigt ett modernt land som Sverige och behöver onekligen kommas till rätta med.

Mitt råd till kunderna är därför att tänka ut sånt som bidrar till att få ordning på Sverige snarare än att komma med stora visioner.

Europa och demokratiska världen måste hålla ihop

I dagarna pågår det stora mötet med det demokratiska Europa, EU plus en rad samarbetsländer. Idén lanserades i våras av Frankrikes president Macron och har nu blivit verklighet. Inte minst viktigt är att Storbritannien deltar för att hjälpa till att hela såren efter Brexit.

Det är oerhört viktigt att Europa kan se till att hålla ihop när det pågår krig som hotar vår frihet. Vi kan nämligen inte räkna med att få hjälp från andra.

Trots alla försök från USA att få arabvärldens oljeproducenter att hjälpa till när Ryssland hotar oss går de istället precis åt andra hållet. OPEC Plus, där Ryssland ingår, enades om att minska oljeproduktionen för att ytterligare höja priset och pressa västvärldens befolkningar. Onekligen helt avgörande att Europa inser att vi måste säkra egen elproduktion med massiv utbyggnad av kärnkraft och vindkraft.

Ryssland och Iran – kan det bli folket som stjälper regimerna över ända?

Modet av unga kvinnor i Iran imponerar. Trots islamistiska regimens brutalitet har protesterna nu pågått i tre veckor. Washington Post har sammanställt en rad filmklipp från olika källor som visar hur brutalt regimen slår ner på protesterna. Redan har över 50 personer dödats och ännu fler skadats. Likafullt protesterar unga kvinnor och andra högljutt mot det tvång och ofrihet som regimen tvingar på människor där bland att kvinnor ska underkastas galna restriktioner på hur deras hår och klädsel ska se ut.

Jag kan inte låta bli att jämföra med de män i Ryssland som istället flyr landet och inte protesterar på gatorna mot regimen. Men det är lätt att säga när man sitter tryggt i Sverige. Putins Ryssland är ingen lek för den som har annan åsikt, vilket inte minst oppositionsledaren Navalny fått erfara efter att ha överlevt försök att döda honom med gift. Därför var det intressant att grupperingen kring Navalny nu gick ut med att man kommer öka tempot i kölvattnet av den oro och ilska som finns hos ryssarna efter att allt fler skickas ut i kriget mot Ukraina.

Att Ryssland är en genomrutten stat korrumperat in i minsta del får vi löpande bevis på. Nu upptäcks att 1,5 miljoner vinteruniformer som man köpt helt enkelt inte finns. Sannolikt har olika personer i systemet sett till att det beställts och betalts, men sen har aldrig några uniformer tillverkats och levererats. Inte konstigt nätet är fullt av filmer från de soldater som nu mobiliserats som visar sitt missnöje med ryska regimen i hur man behandlar sitt eget folk.

Hur det än går är det omöjligt att inte respektera och imponeras av modet hos de som nu kräver sin rätt i de båda länderna. Iran och Ryssland bygger hela sin maktbas på ett brutalt våldsmonopol. De som står upp mot det vet vad man riskerar, men gör det ändå.

Folket i Ukraina offrar så mycket för alla oss andra

När jag såg den här filmen där president Zelenskyy överlämnar Ukrainas kondoleanser och postuma hyllningar till döda soldaters anhöriga kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det är så hemskt att se alla anhöriga, inte minst de små barnen, med den sorg och förtvivlan de bär på. Det här kriget är orättfärdigt och skördar så många offer där Ukrainas folk får offra orimligt mycket för Rysslands vidriga krigföring.

Ska Twitter bli Elon Musks till sist?

Det har varit många turer om Musk ska köpa Twitter från börsen för 44 miljarder dollar då han agerat fram och tillbaka med bud och sen ångrat sig. Men hotet om en utdragen och kostsam rättsprocess med osäkert händelseförlopp gjorde att Musk till sist accepterade budet som han själv gett.

Jag har följt frågan via olika medier och inte minst en podd Pivot med Scott Galloway som varit väldigt kritiska till Musks agerande där han brutit mot flera regler på börsen om hur såna här affärer går till. Det ska bli oerhört intressant se om Musk kommer ställas till ansvar av myndigheterna för hans agerande.

De som svettas extra nu när Musk sagt att han vill fullfölja affären är de banker som tidigare lovat finansiera affären. Sen dess har ekonomin försämrats och räntorna stigit. Så låt oss fortsätta följa hur den här affären kommer utvecklas. Inte alls säkert vi sett slutet ännu. Då återstår dessutom att se hur Musk kommer förändra Twitter som vi vet väldigt lite om än så länge.

Öppen tjänst på Miltton

Vårt team inom Public Affairs söker en ny kollega, en senior rådgivare med erfarenhet från politiken. Läs annonsen och sök eller tipsa en bekant!

Niklas Nordström

vecka 40 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.