Det kommer bli en svår tid vi har framför oss. Jag har stämt av med de som var med på 90-talet och många instämmer att det kommer bli en liknande svår tid för hushåll och samhälle. Även om olika ekonomer hävdar att boräntorna fortsatt är låga är det en föga tröst när lånekostnaderna ökar och så ska elräkningen också betalas och alla andra utgifter som skjuter i höjden. Köpkraften kommer att försvagas markant och det kommer bli många som mister jobbet. Hur lång den här perioden blir innan det vänder kan såklart ingen veta.
Den nya regeringen får ingen lätt uppgift. Förutom redan kända problem med elförsörjningen, den höga arbetslösheten, låga tillväxten och ökade utgifter för bland annat försvaret och brottsbekämpningen måste nu också en lågkonjunktur hanteras. Ingen avundsvärd uppgift så vi lär få ha tålamod med att det kommer ta tid innan vi ser förbättringar.
Även på det här området blir det uppenbart hur allvarliga effekterna blir av vissa beslut. Att Sverige inte gick med i euron 2003 får vi betala för. Det märks ännu mer nu att vi är en ensam och svag valuta när dollarn sticker iväg över 11 kronor.
Sen är det inte bara i Sverige det är tuffa tider. Gordon Brown, tidigare premiärminister i Storbritannien, beskriver väl hur tufft det är också där för hushållen inte minst med energikostnaderna. En stor del av britterna är fattiga och en tuff vinter väntar när kyrkorna och välgörenhetsorganisationerna redan flaggar för att elräkningar och fallande bidrag hotar verksamheten.
Omvärlden och Sverigebilden
Internationell media har skrivit om det svenska valet och inte sällan med rubriker om att Sverigedemokraterna med sitt högerextrema ursprung vunnit valet. Det är ingen tvekan om att det är besvärande rubriker. Däremot är ju inte Sverige ensamt land i Europa med sådana partier och jag tycker inte heller det är konstigt om detta färgar rapporteringen givet de senaste 15 årens svenska debatt där det återkommande hänvisats just till SDs historia.
Men som ofta är det inte bara att välja den senaste i raden av artiklar i internationell press om Sverige. Många av oss minns säkert när Trump plötsligt refererade till Sverige som ett land i förfall av något han sett på tv om upplopp. Om detta raljerades det och skämtades, men han var ju inte helt fel ute. Ta påskhelgen när polisen och samhället blev brutalt angripna på sex platser i Sverige. Rättegångarna avlöper fortfarande varandra efter dessa upplopp.
När internationell press rapporterar om den växande gängkriminaliteten är det korrekt. Det räcker med att slå på nyheterna eller öppna tidningen så möts vi av ständigt återkommande nyheter om skjutningar och sprängningar. Så vare sig vi vill eller inte är det ett mer komplext internationellt medieklimat vi befinner oss i för vårt lands räkning.
För övrigt läste jag en av de intressantaste analyserna jag tagit del av kring fenomenet SD och deras framgångar. Sheri Berman vid Columbia University i New York skriver en text där hennes slutsats är att enda sättet för övriga partier, inte minst S, att få stopp på SD är att driva en egen optimistisk agenda som inte är så dystopisk. Brott och invandring kommer SD alltid att vinna så länge de frågorna är högt upp i människors vardag.
Iran borde få oss till självkritik
Iran slår brutalt ner på protesterna som uppstått senaste dagarna med många döda. En fruktansvärd regim som förtjänar all kritik som kan uppbådas från omvärlden. Med tanke på det som sker i Iran och kvinnornas protester mot hur illa kvinnor behandlas av regimen så finns det anledning såväl stödja alla krafter som vågar stå upp mot den islamska diktaturen och även vara självkritisk om hur vi i Sverige förhållit oss till kvinnors klädtvång. Jag har själv ofta förvånats hur lättvindigt det sekulära jämställda Sverige ser på förtrycket mot kvinnor när det gäller inskränkningar i rätten att klä sig som man vill. Att det helt plötsligt är okej att kvinnor ska skyla sig när de vistas utanför hemmet eller på en badstrand. Sakine Madon skriver bra på det temat.
Ryssland höjer insatserna
Putin är pressad efter Ukrainas framgångar med stora ryska förluster av soldater och materiel. Då blir hans svar att höja insatserna ytterligare med att kalla in 300 000 reservister som tidigare varit aktiva soldater. Dock säger internationella underrättelsetjänster att de är i dåligt skick och det verkar även ryssarna själva anse med tanke på hur många som vill lämna landet.
Kritiken är stor från USA och EU mot Rysslands agerande. När Putin hotar med kärnvapen väcker det med rätta stark reaktion från omvärlden.
Trots att det varit svårt och farligt att protestera mot kriget vågade ändå ryssar gå ut för att göra sin röst hörd. Det slogs förstås snabbt ned med över 1 200 arresterade.
Scenerna från Ryssland när de samlar ihop män som ska ut och kriga är onekligen dramatiska. Det är en omfattande apparat som satts igång där BBC
och The Guardian berättar om hur det ser ut på marken när ryska män ska iväg till fronten. Många av dem är i min egen ålder och har inte varit i uniform sedan tonåren. Det blir intressant se om detta kommer skapa interna spänningar i Ryssland som påverkar Putins maktbas.
Trumps skryt luktar inte bara illa – det slår tillbaka
I USA rullar det upp en gigantisk rättsprocess när chefsåklagaren i New York på 280 sidor stämmer familjen Trump och deras rådgivare för bedrägeri. Bakgrunden är att familjen Trump konsekvent överdrivit sina tillgångar för att i sin tur kunna få loss större lån från bankerna och därmed kunnat berika sig med investeringar de annars inte skulle kunnat göra.
Trump har skrutit mycket om hur rik han är och det har funnits en kritisk granskning om det verkligen stämmer. Nu biter Trumps skryt honom i rumpan när det vänds emot honom. Trump har till exempel sagt att en lägenhet i New York är tre gånger så stor som den är och på en prisnivå där ingen motsvarande lägenhet någonsin sålts till så högt belopp. Likaså att anläggningen Mar-a-Lago i Florida är värderad till en tiondel av dess påstådda värde. I USA är juridiken ofta ett skådespel. Åklagaren visste vad hon gjorde när hon på presskonferensen sa, med hänvisning till titeln på en bok Trump gett ut, att det vi ser inte handlar om The Art of The Deal utan The Art of The Steal. Jag gissar proppskåpet rök på Trump över just den formuleringen.
Vill du följa hur en amerikansk åklagare lägger fram sitt fall är det ett sant nöje att lyssna till Letita James när hon konsekvent argumenterar om den omfattande form av bedrägeri som delstaten New York anser att familjen Trump ägnat sig åt.
Så lite humor
För de som ännu inte sett alla avsnitt av SVTs humorserie Herr Talman kan det rekommenderas. Det finns en uppsjö av avsnitt och jag fastnade själv för det där man gör ytterligare en variant av scenen med Hitler i bunkern från filmen Der Untergang.
Niklas Nordström
vecka 38 2022
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.