Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Tror inte det blir regeringskris

Morgan Johansson är ansvarig för polis och brottsbekämpning, vilket gör det rimligt att delar av oppositionen vill markera sitt missnöje med en misstroendeomröstning. Det finns en grund för allvarlig kritik kring de frågor Johansson är ansvarig för. Dock är det svårt att tro att det blir en majoritet i riksdagen och därmed en regeringskris några månader innan valet samtidigt som Sverige och Europa har att hantera Rysslands aggressioner mot sina grannar. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har alla ett intresse att ha en god relation med S inför valet. Att de skulle liera sig med övriga oppositionen förefaller inte sannolikt. För Moderaterna är det viktigt markera mot Johansson och därmed tvinga Centerpartiet att ta ställning till vilken sida man vill tillhöra.

Omsvängningen kommer nu

I förra nyhetsbrevet listade jag några politiska områden där vi lär se omsvängningar de kommande åren. En sådan fick vi redan nu när arbetsmarknadsministern flaggar för att det blir förändring av familjepolitiken och socialförsäkringarna avseende flerbarnstillägg. Det är helt enkelt inte menat att kvinnor ska bli kvar hemma med många barn, permanent utanför arbetsmarknaden med olika bidrag som inkomstkälla. Alla som kan jobba ska jobba sa arbetsmarknadsministern med tillägget att man inte ska skaffa fler barn än man själv kan försörja.

Som jag skrev förra veckan är detta bara ett första steg av en rad frågor politiken kommer hantera framöver. Det svenska skattefinansierade välfärdssystemet bygger fullt ut på att vuxna människor arbetar.

SCB ger en föraning om valresultatet

Jag har tidigare sagt att jag tror att det blir svårt för Miljöpartiet och Liberalerna att klara 4%-spärren för Riksdagen. SCB visar att båda partierna fortsatt ligger under 4% och det är inte lätt för småpartierna att bryta genom i opinionen. Socialdemokraterna står starka i SCB och inte minst får statsminister Andersson stort förtroende för sitt ledarskap. Dock är S regeringsunderlag skakigt med svaga siffror för samtliga tänkta samarbetspartier C, V och MP. Alla vet att S fått betala ett högt pris för sitt samarbete med MP och det är sannolikt bara en föraning mot vad det kommer kräva att få ihop den här konstellationen.

Moderaternas möjligheter beror förmodligen mycket på vad väljarna i slutändan bedömer kring regeringsdugligheten. Andersson är en svår motståndare för Kristersson givet det säkerhetsläge vi befinner oss i. Kan Moderaterna med stödpartier rida på vågen av missnöje kring brottslighet, elpriser och ökad osäkerhet om hushållens ekonomi i allmänhet så har de en chans. Normalt sett är alltid sommaren värre när det gäller våld, brottslighet och upplopp. Om det mönstret går igen också 2022 kan det vara sådant som i slutändan avgör till Moderaternas koalitions fördel.

SCB på våren ger en fingervisning, men kan inte tas för intäkt till att det blir valresultatet. Socialdemokraterna hade fina siffor våren 2010 och dåvarande partisekreteraren Stefan Stern var segerviss och tog ut segern i förskott. Som bekant blev det fyra år till med de borgerliga under statsminister Reinfeldt. Slutsatsen är att även om det går att se historiska mönster är varje valrörelse unik. I synnerhet denna som innehåller så många osäkerheter och ständigt förändrade förutsättningar.

Ryssland måste ut ur hela Ukraina

Allt eftersom blir det synligt för oss alla hur brutalt Ryssland far fram i Ukraina. Deras krigföring slår sönder hela samhällen, skändar, hotar, våldtar och dödar civila och utraderar Ukrainas kultur och historia. Mariupol som vi alla följt ödet för senaste månaderna är en hemsk illustration till hur Ryssland agerar. Uppgifter kommer nu om att hela 50 000 civila dödats av ryssarna i staden. Det är som att hela Borlänge skulle utraderas. Till det kommer alla som kidnappats, fängslats och är försvunna.

Med det här som bakgrund måste jag säga att jag överhuvudtaget inte tror på att det finns något utrymme att kompromissa med Ryssland. Om Västvärlden återigen är naiv och tror man kan förhandla med Ryssland är vi farligt ute. Parallellerna med Hitler och Nazityskland är relevanta när man hoppades att eftergifter i slutet av 1930-talet skulle bringa fred. Det finns inget som pekar på att det finns klokare folk som tar över om Putin försvinner. Tvärtom är det mesta som talar för att intresset att styra regimen på samma sätt som nu är väldigt stor där eliten skulle förlora sina privilegier om de släppte taget om makten. Att som Tyskland och Frankrike tala om att rädda ansiktet på Putin är fel väg att gå. Eller som New York Times ledarredaktion tala om att Ukraina får svälja det beska pillret och ge med sig på att vissa landområden får överlämnas till Ryssland.

USA verkar dock ha bestämt sig att det räcker nu och att Ryssland ska knäckas. Biden har drivit på för ökat stöd till Ukraina och han har god uppbackning av republikanernas ledare i senaten Mitch Mcconnell.

I sammanhanget var det befriande att läsa en grupp ukrainska akademiker som klädde av Noam Chomsky i en artikel där de redogör för hur farligt det är att lyssna på Rysslands narrativ om fred och säkerhet. Det finns ingen som helst anledning att acceptera att Ryssland känt sig hotat av NATO och därför anfallit ett fredligt Ukraina. Tyvärr finns det en rad intellektuella med lutning åt vänster som lätt faller in i kritiken mot USA/Väst och tror att man skapar fred genom att förhandla med Ryssland.

Mer om Bayraktar

Jag skrev i senaste nyhetsbrevet om drönaren Bayraktar som är väldigt effektiv i Ukrainas försvar mot Ryssland och många länder vill också införskaffa dessa för sitt försvar. Bakom drönaren står Selçuk Bayraktar, son till grundaren av familjens industriföretag, som utbildats i USA och utvecklat drönaren. Den anses revolutionerande då den är effektiv och klart billigare än till exempel amerikanska och israeliska motsvarigheter. Att det är en tät sammankoppling mellan försvarsindustrin och regimen Erdogan blir övertydligt då Bayraktar är gift med en av presidentens döttrar. Till bröllopet kom 5000 gäster från den styrande eliten i Turkiet. Innan kriget hade man bestämt att öppna produktion i Ukraina som ett led i att förstärka det militärindustriella samarbetet. Drönaren har även använts i andra krig av olika länder och av Turkiet i jakten på kurdiska soldater. När jag läste på om Bayraktar och hur det hänger ihop med Turkiets utveckling och politik blir det uppenbart att Turkiet bestämt sig för att bli en industrination att räkna med. Så återigen ett bevis för att Turkiet är ett komplext och mångfacetterat land.

Att inslaget av drönare i krigföring kommer förändra hur vi kan försvara oss vid ett angrepp är uppenbart. Sverige lär också ta intryck av det vi ser utspelas i Ukraina när drönare är en så viktig del i att spana och slå ut fienden.

Niklas Nordström

vecka 22 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.