Niklas Nordström

Miltton Thoughts: USA präglas av ekonomisk oro

Sen en vecka tillbaka är jag i USA och kan följa media på plats och föra samtal med människor. Just nu pågår processen i kongressen för att reda ut ansvarsfrågan kring stormningen av Kapitolium 6 januari 2021 och det är löpande nyheter om det i media. Att demokratins grundvalar skakar i USA är påtagligt och oron för det uttrycks löpande. Men det som vanliga människor främst oroas över är inflationen, räntehöjningarna och hotet om en lågkonjunktur. De officiella inflationssiffrorna är drygt 8% på årsbasis, men för många amerikaner är det värre än så. Vissa livsmedel har stigit tvåsiffrigt på ett år, ägg över 30% och mjölk är ca 15% dyrare. Drivmedelspriserna har stuckit iväg och så även begagnade och nya bilar, långt över 10% prisökning. TV-nyheterna har återkommande reportage om hur människor drabbas av de ökade kostnaderna och det är uppenbart att detta kommer prägla valet i november.

Den politik vi sett i USA och Europa med låga räntor och hög takt i att trycka nya pengar har nått vägs ände. Nu väntar tuffa tider att få stopp på inflationen och undvika att världen hamnar i en svår lågkonjunktur.

Trump bär ansvaret för stormningen av kongressen 6 januari

I den process med förhör och vittnesmål som pågår i kongressen blir det alltmer tydligt hur Trump själv med stöd av sina advokater drev tesen att valet var stulet och riggat med utbrett fusk och därmed saknar legitimitet. TV sänder varje dag timtals från utfrågningarna och har stora block med analyser på kvällarna. Ja utom FOX News förstås, de hånar och ignorerar kongressens arbete.

Vittnesmålen från poliser och andra personer som jobbade 6 januari är fruktansvärda att ta del av när de beskriver skräcken över mobben som stormade fram. Kretsen runt Trump, inklusive hans dotter och justitieministern, har vittnat om att de alla var övertydliga i samtal med Trump om att det inte finns grund att påstå att valet är stulet och att Trump egentligen vunnit. Bara Trump och hans advoktater drev lögnen om det stulna valet helt i strid med kretsen kring honom. En av hans advokater, John Eastman, insåg att de var ute på tunn is och sannolik bröt mot lagen så han skrev ett mail i förväg och begärde att Trump skulle benåda honom om han fälldes.

Trots att Trumps vice president Mike Pence hotades med hängning av mobben gjorde Trump inget för att lugna ned massorna. Pence var oerhört nära att fångas av mobben, han var i mycket större fara än som tidigare framgått. Pence hann precis undan tillsammans med sin familj, säkerhetsvakter och den person som håller i utrustningen för att beordra ett kärnvapenkrig.

Det kommittén vill visa är att Trump var helt medveten om att det var en lögn han och enbart han stod ansvarig för. Trumps hot mot Amerikas demokrati och stabilitet hotas av det sätt han agiterat på och hur han envetet drivit på och hetsat sina anhängare. Röster höjs nu för att det ska bli ett åtal mot Trump och om det blir så kommer vi se en cirkus av sällan skådat slag.

Kritiska republikaner

Det som är oroande är det stora antalet Republikaner som vunnit de partiinterna nomineringarna och är öppna Trumpanhängare som anslutit till lögnen om valfusk och att Biden och Demokraterna stulit valet. Vad det innebär om de personerna blir valda till nyckelroller i lokalval och delstatsval är ingen behaglig tanke när rösterna ska räknas och valresultatet protokollföras. Vi kan ha en mycket orolig tid i USA framför oss om grundläggande rättigheter och system kring demokratin och val inte går att lita på.

Det finns de som är oroade och kritiska inom Republikanerna. Liz Cheney, ledamoten som leder utfrågningarna i kongressen är den främsta. Ett av vittnesmålen kommer vi minnas då det gavs av Michael Luttig, en senior Republikan med domarbakgrund, som gjorde det glasklart att Trump och Republikanerna är ett direkt och farligt hot mot USA och demokratin.

Peggy Noonan, som var en av Reagans rådgivare, är likaså kritisk. Hon håller Trump fullt ut ansvarig för att ha skapat och spridit lögnen om valfusk och stulet val. Det hon beskriver är också hur Trump hetsade sina anhängare först att resa till Washington och sen att storma kongressen. Av dessa är över 800 arresterade och många är dömda. Ingen av dem har dock fått någon hjälp av Trump och hans kampanj för att hantera sin situation. Tvärtom sitter Trump nöjd med sin enorma kampanjkassa på 250 miljoner som han inte minst kunde bygga upp genom att ljuga om valet.

Kommer då Trump att kandidera igen? I nuläget är det svårt att veta och åsikterna går isär. Många tvivlar att han skulle våga chansa. Trump hatar att förlora och att förlora ännu en gång är en stor personlig risk för honom.

Hur är det inom Demokraterna?

Det som är mest oroande i ett kort perspektiv är att Demokraternas förmodade stora förluster vid valen i november. Problemen för hushållen med ekonomin skylls främst på Biden och Demokraterna. Det är heller inte ovanligt att sittande presidents parti åker på nederlag i det så kallade mellanårsvalet, men det är föga tröst om det blir svårt få genom politiken i kongressen.

Det finns en radikal gren inom Demokraterna som har ett visst stöd i starka valdistrikt och delstater, men som har svårt att vinna mittenväljare som är nödvändiga att vinna om man ska få makten.

Hillary Clinton uttrycker tydlig oro för att det verkar finnas en oförståelse för hur allvarligt hotet är mot grundläggande rättigheter som fri abort och demokratiska val. Istället förvirrar man in sig i marginalfrågor som snarare stöter bort mittenväljare.

Även andra röster till vänster inom Demokraterna har uttryckt tvivel om politiken för en expansiv statsbudget och omfattande stimulanser till hushållen. Nu kommer räkningen och den blir inte lätt att hantera såväl för hushållen som landet.

Det har skett en del andra överraskande bakslag för Demokraterna i starka valdistrikt. I San Francisco och Los Angeles har väljarna markerat missnöje i lokalvalen på olika sätt. Främst är det de eskalerande problemen med hemlösa, allmänt stök och kriminalitet som väljarna inte är nöjda med hur Demokraterna hanterat.

Efter att Demokraterna i olika städer bantat polisbudgeten, som protest mot polisvåld mot svarta, har väljarna reagerat med stor misstänksamhet mot Demokraterna generellt. Biden har därför i olika sammanhang markerat tydligt att han tvärtom vill satsa på polisen.

Jag fick se basketfinal!

Ibland är det bara så att man råkar vara på rätt plats vid rätt tid. Så blev det för mig när Boston Celtics mötte Golden State Warriors i en sjätte och potentiellt avgörande match. I en välfylld arena var stämningen hög och supporten för hemmalaget Boston stor. Men Golden State blev en för svår motståndare och de vann sitt fjärde guld på åtta år. Golden State med sin stjärna Stephen Curry vann övertygande och helt välförtjänt.

Det är som ofta ingen slump att ett visst lag under en period har stor framgång. Golden State Warriors segersvit är inget undantag. Tvärtom har den förändring man gjort med klubben skapat en vinstmaskin. Här är en klart läsvärd artikel som har några år på nacken, men som beskriver hur lagets nye ägare angrep problemen i klubben. Ägarna gjorde som man skulle gjort om det var ett företag som behövde rekonstrueras. Fakta talar för att strategin varit lyckosam och den kan säkert inspirera svenska idrottsklubbar också att ta lärdom av.

Niklas i USA

 

Niklas Nordström

vecka 25 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.