Svensk politik har de senaste 15 åren kretsat kring Sverigedemokraterna. Inledningsvis var alla partier inriktade på att isolera SD från all form av inflytande och makt. När sen partiet växt i val efter val tvingades några partier tänka om och inse att om de överhuvudtaget ska kunna vinna regeringsmakten igen måste man inleda ett samarbete med SD. Moderaterna och Kristdemokraterna inledde omorienteringen efter valet 2018 och efter en tid följde Liberalerna efter.
Valet stod därmed mellan två nya formerade block. Även valet 2022 kom att handla om SD. S satsade hårt på att vinna en tredje mandatperiod i den nya konstellationen dels med att lansera den populära partiledaren Magdalena Andersson som en sorts presidentkandidat och dels genom att göra valet till en folkomröstning om SD. S gick framåt i valet, men det skedde på bekostnad av det egna blocket som samlat inte förmådde vinna majoriteten i valet.
Moderaterna har med sin koalition vunnit och har nu inlett arbetet med att forma en regering. Sannolikt kommer inte SD ingå i den givet det stigma som råder från Liberalerna och att de är oprövade vid makten.
Basen för politiken utgörs av de frågor som kom att dominera valet. Begränsa invandringen, få bukt med kriminaliteten och säkra landets elförsörjning med ny kärnkraft. Sedvanliga frågor om välfärd och arbete fick inte lika stort utrymme denna valrörelse då människors oro för invandringens konsekvenser, elräkningen och brottsligheten är större.
Det har skett ett stort skifte inom landet hur befolkningen röstar. De stora städerna och Stockholmsregionen har gått till vänster och industriorter och landsbygd till höger. S vann stort bland väljarna i Stockholmsregionen, men tappade till SD runt om i landet. Centerpartiet med sin bas i landsbygden har kommit att bli ett parti för stadsbor. Moderaterna har av tradition varit starka i Stockholmsregionen, men tappade en del väljare där som inte gillar närmandet till SD.
För näringslivet kommer det sannolikt att bli en politik som främjar tillväxt med att få fart på en ny energipolitik och som ökar drivkrafterna att få ett arbete. Moderaterna har varit tydliga med att utanförskapet och arbetslösheten bland utrikesfödda måste ner kraftigt och där kan vi förvänta oss förändringar med åtstramningar av bidrag och incitament för att anställa. Politiken för den gröna omställningen av industrin lär ligga fast, men säkerställa att elförsörjningen blir hanterad.
I måndags hade vi en valanalys med Ibrahim Baylan och Maria Rankka som gäster. Det blev ett mycket intressant samtal som du kan ta del av här: Valanalys 2022, 12 september: ”Vilka tog hem rysaren 2022 – och vad händer nu?”
Högervåg bland de unga
I media har vi fått del av en bild där Greta Thunberg stått som symbol för en ung generation frustrerad av bristen på handling kring klimatfrågan. Givet den stereotypa bilden av Sveriges unga är det onekligen förvånande att om de unga fått bestämma skulle sannolikt inte Miljöpartiet kommit in i riksdagen. Snarare är det Moderaterna och Sverigedemokraterna som fått de unga väljarnas stöd. Skolvalen visar samma resultat bland tonåringar. Det vuxenvärlden inklusive journalister inte fångat är att de som är unga väljare växt upp i ett annat Sverige än de flesta vuxna. De har fått ta smällen av de senaste 20 årens flyktingpolitik med stök i skolan, gängkriminalitet, rån och våldsbrott. Allt detta har såklart präglat dem när de gick till valurnan. De unga är starkt för kärnkraft, vilket också är en nyttig påminnelse om att de sannolikt inte ens hört talas om folkomröstningen 1980.
Ska SD fortsätta vara svensk politiks centrum?
Nu kommer Sverigedemokraterna att få ta ansvar för den politik som de drivit i många år. Jag är övertygad att det kommer vara nyttigt såväl för SD som deras väljare. Det är en sak att stå i evig opposition och kritisera politiken. En helt annan sak att få ta ansvar för den och förklara sig för missnöjda medborgare. Widar Andersson skrev klokt om detta.
Frågan som det politiska Sverige med alla opinionsbildare måste ställa sig är hur man ska förhålla sig till SD framöver. Jag är själv inte särskilt imponerad av de röster jag ser i sociala media och i media som talar om att Sverige nu lämnar demokrati och vi går mot nazism. Mycket kan man säga om SD, men att de vill avveckla demokratin och införa nazism, det har de inte gått till val på.
Jag har egen erfarenhet av SD och deras aggressiva skara av sympatisörer från min tid som kommunalråd. Det bidrog starkt till att jag själv slutade som kommunalråd då deras trakasserier, hat och hot förstör mycket av samtalet och lusten till politik. Men med det sagt blir det ju inte bättre att den andra sidan låter likadant och tar till överord. Jörgen Huitfeldt skriver en tänkvärd text på det temat.
Strategin att isolera och demonisera SD och anklaga deras väljare för att rösta för/vara nazister och rasister har uppenbart inte fungerat. SD har konsekvent växt i val efter val. Blev 2022 sista valet det lät så?
Slava Ukraini!
Ukraina fortsätter imponera med en massiv offensiv för att vinna tillbaka förlorad mark. Ryssarna har förlorat manskap och materiel av stora mått under motoffensiven. Mycket talar för att Ryssland tagit mycket svår skada som är svår att reparera. Det som är obehagligt är vad som nu upptäcks på de tidigare ockuperade områdena. Ryssarna har härjat, stulit, raserat, torterat och mördat. Bloggen Cornucopia skriver bland annat om en familj som hittats nedgrävd i deras egen trädgård. Torterade och mördade av ryssarna.
Det blir också värre. En massgrav med minst 440 kroppar har hittats utanför Izium. Vi kommer tyvärr få fler rapporter av det slaget innan ryssarna jagats ur Ukraina.
Niklas Nordström
vecka 37 2022
Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.
En kort version av denna veckans text med valanalys har även publicerats på Finsk-svenska handelskammarens hemsida.