Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Kriget går inte bra för Ryssland

Ukrainas befolkning får betala ett fruktansvärt högt pris för det krig Ryssland inledde 24 februari. Det kommer löpande fruktansvärda rapporter om övergrepp och skövling på folket och samhället i Ukraina. Vi minns alla den barbariska bombningen av teatern i Mariupol där man nu beräknar att 600 civila, varav många barn, dog. Detta trots att det var uppenbart för ryssarna att det fanns barn som gömde sig under byggnaden.

Men det kommer också allt fler rapporter som visar att det inte alls går bra för den Ryssland. Det finns beskrivningar i media där man kartlagt vad som hänt vid fronten när information sipprar ut från sociala media med vittnesmål från soldater och anhöriga som berättar.
Ryska ledningen gjorde flera felbedömningar som nu kostar dem enorma förluster av soldater och materiel och framgångarna uteblir.
Deras inplanterade ryska spioner och andra resurser i Ukraina kunde avslöjas tidigt i kriget. Dessa gav upp eller inledde samarbete med Ukraina. De hade inte förberett ryska befolkningen på att de skulle inleda ett krig och har tvingats förändra budskapet eftersom när kriget inte gått deras väg. Ju längre kriget pågår desto grövre språk och lögner sprids i de regeringstrogna medierna. Sanktionerna från Väst blev hårdare och mer omfattande än ryssarna trodde och drabbar inte bara ekonomin, utan också förmågan att kriga då viktiga komponenter till vapen inte går att får fram.

Tack var hjälp från omvärldens underrättelsetjänster och övervakning om Rysslands trupper har hela tolv generaler dödats av Ukraina.
Det går till och med rykten i Moskva om att det finns planer att avsätta Putin, vilket väl lär elda på hans paranoia ännu mer. Att vänta är fler arrester och försvinnanden av högt uppsatta personer inom underrättelsetjänsten, militären, näringslivet och byråkratin.

Kan ett offentliggörande om NATO ligga tio dagar bort?

Mycket talar för att toppmötet mellan Sverige och Finland i mitten av maj också blir den tidpunkt när de båda länderna offentliggör sina avsikter att söka medlemskap i NATO. Då har det politiska systemet i såväl Finland som Sverige med största sannolikhet haft sina avstämnings- och beslutsforum där frågan processats. Det skulle i så fall vara en enorm styrkedemonstration gentemot omvärlden att vi gemensamt möter den ryska aggressionen med att söka oss till NATO för att främja fred, frihet och demokrati i Europa. På köpet i den process vi är inne i har vi alla lärt oss mer om den historiska relationen till Finland och inte minst fått ökad respekt för att många finnar har nedärvda minnen från kriget och vad det innebar att leva med Sovjetunionen som hotfull granne.

S kommer landa i ett ja

Det diskuteras mycket om vad som sker inom S och det är förståeligt givet att man är största parti och regeringsparti. Jag skulle inte fästa alltför stor vikt vid vad sidoorganisationer som S-kvinnor och SSU anser. Historiskt har båda dessa organisationer alltid haft en mer skeptisk hållning i frågor som rör försvar och säkerhet. Däremot blir det ju väldigt märkligt att 1 maj genomförs utan att företrädare för S som ingår i regering och riksdag inte använder tillfället för att hjälpa medlemmar och allmänhet med argument i NATO-frågan. Är man vald som ledare ingår också ett ansvar att argumentera för saken. Det är få som fortfarande tror att inte ledande inom S egentligen bestämt sig, men istället tassar man runt frågan. Alla resor Andersson och Linde med flera gör till andra länder och en hög aktivitet med Finland för att säkra stöd under ansökningsprocessen talar för att frågan internt är avgjord.

När det nu kommer nyheter från olika håll i landet att arbetarekommuner landat i att säga nej till NATO är det på inget sätt förvånande då medlemmarna inte fått särskilt mycket hjälp att förklara varför man ska ändra den säkerhetspolitiska linje som slogs fast på kongressen i november. Då blir det tyvärr också mer en debatt om form än sak och frågan om NATO blir inte prövad på ett rättvist sätt.

Nystart för Labour i Storbritannien

I de lokal- och regionalval som genomförts i Storbritannien ser det ut som att de konservativa Tories får betala ett högt pris för all den kritik som riktas mot partiet nationellt och mot premiärminister Johnson. Labour vinner i traditionellt starka konservativa valkretsar i London med omnejd och Liberaldemokraterna går starkt framåt i övriga landet.

Labour har haft en riktigt svår tid i opposition efter de tre segervalen under Tony Blair. Labour har bytt ledare flera gånger och är möjligen nu inne på ett spår under Keir Starmer när man hittar tillbaka till vinnarspåret. Katastrofen under ledningen av Corbyn när Labour gjorde sitt sämsta val i modern tid tar tid att komma ur.

Befriande är också att Labour nu inser att åren under Blairs ledning är de mest framgångsrika partiet haft och har insett att man ska använda honom i sin kommunikation. Blair fick mycket kritik för att man ställde upp på USAs krig i Irak och fick ett solkat anseende efter det. Men nu är Blair åter i stugvärmen i partiet med ett tydligt budskap om att Labour i regeringsställning gjorde stora förbättringar för brittiska folket.

Vad händer nu efter påskupploppen?

Ebba Busch fick berättigad kritik för sitt uttalande om hur polisen borde agerat, men som ofta spårar det snabbt ur där det blir en debatt om debatten istället för om sakfrågan som ju är allvaret i att så många människor tar till grovt våld för att skada och döda poliser. Vi talar om över 300 poliser som anmält skador av olika slag efter påskhelgen. Ett fruktansvärt nederlag för polisen och den sekulära staten Sverige.

Samtidigt kommer rapporter om hur samtalet förs i sociala media efter påskhelgens fruktansvärda händelser där upploppsmakarna tvärtom hyllas av människor boende i de utsatta områdena. Istället för att rannsaka sig och söka svar på varför det blev så grovt våld fortsätter hetsen och hatet mot polisen och samhället.

Nu visar det sig att när Sveriges Radio sänt nyheten på andra språk har Busch uttalande förvanskats till saker hon inte sagt. I de somaliska sändningarna påstås Busch anklaga polisen för att man inte skadat och dödat muslimer, vilket är ett allvarligt fel i rapporteringen.

Ansvarig utgivare och chefer på SR har uttalat att man nu rättat felaktigheterna och går genom fler internationella sändningar för att undersöka om det finns liknande fel. Man har också redan funnit fler fel. Frågan är då vad som nu sker inom SR. Blir det något ansvar som utkrävs och i så fall vad blir konsekvenserna av det?

Sverige vinner internationella priser i utlandet

Inom kommunikationsbranschen tävlas det också. Och Sverige är inget dåligt land när det gäller att nå internationell respekt inom kommunikation och pr. När USA baserade Campaigns and elections hade prisutdelning vann Systembolaget pris för bästa tv-reklam i Europa och branschkollegan Reform Act kan vi gratulera till deras pris för bästa internationella kampanj för Hjärnfonden.

Kom ihåg: Miltton Talks

Den 11 maj är det dags för Miltton Talks, ett samtal med publik på kontoret i Stockholm och online. Jag med Maria Wetterstrand, VD Miltton Europe, ger en bild av var Sverige och Norden står givet det nya säkerhetsläget. Medverkar gör även generallöjtnant Arto Räty, som leder Milttons New Context grupp. Läs mer och anmäl dig på: miltton.se/miltton-talks

Niklas Nordström

vecka 18 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.