Niklas Nordström

Miltton Thoughts: AI blir en politisk fråga

Centerpartiet distanserar sig från Tidöpartierna

Centerpartiet har svaga opinionssiffror och måste på något sätt få stopp på tappet av väljare. Demirok har ännu inte etablerat sig som ny ledare och fick motvind när det blev känt att han har två domar om misshandel i bagaget. Otydligheten om var C står plågar också partiet. C har gått från att vara väldigt tongivande i en marknadsliberal kontext med bas hos jordbrukare och småföretagare på landsbygd. Idag är C mer ett liberalt mittenparti med lutning åt vänster med bas hos tjänstemän i storstäder. Redan innan valet gjorde Annie Lööf tydligt att Magdalena Andersson var hennes statsministerkandidat. Den stora vattendelaren är relationen till SD, som C för sitt liv inte vill ha med att göra.

I veckan klargjorde Demirok att han ser att slaget står mellan Andersson och Åkesson som statsminister och att det är självklart för alla liberaler att vilja se Andersson. C gör alltså fortsatt relationen till och synen på SD till en avgörande fråga.

Det kan synas onödigt aggressivt att markera så mot Kristersson och de andra borgerliga partierna då man trots allt har en gemensam historia med Alliansen. Man kan också undra över tidpunkten – Demiroks utspel kommer tre år före valet. Men det ska ses mot bakgrund av att C plågas av väljartapp och att de går framförallt till S. Demirok hoppas förstås att en tydlig markering om lojaliteten mot S och Andersson kan få stopp på det flödet och att väljarna känner sig trygga med att C kommer att ingå i ett eventuellt framtida regeringsunderlag med Andersson som statsminister.

Och med Centerns tydliga positionering och lojalitetsförklaring till S så kan sannolikt drömmen om en återförening av den gamla Alliansen läggas till handlingarna under överskådlig tid.

AI en politisk fråga

AI kommer alltmer att påverka vår samtid. Det kommer fler och fler exempel på hur snabbt tekniken utvecklas och hur det påverkar människan. En del underlättar definitivt för människa, företag och samhälle, medan annat väcker frågor om teknikens makt. Detta har lett till att Storbritanniens premiärminister Sunak har bjudit in till ett toppmöte med ledare från hela världen för att diskutera AI och hur politiken ska förhålla sig till det. På toppmötet har man enats om en deklaration, som även Kina skrivit under, om att samarbeta för att minska riskerna med AI som teknologi. Uppföljande toppmöten har redan bokats in i Sydkorea och Frankrike för att bli mer konkreta i hur internationella regleringar ska utformas.

EU har redan agerat på olika sätt för att reglera techsektorn, men USA har varit lite segare i starten. Nu har dock Biden lagt fram skarp politik för att reglera AI och den kommer som ett resultat av en alltmer kritisk debatt om hur AI kan hota jobb och människors vardag om tekniken inte regleras. Räkna med att frågan blir växande även i den svenska debatten och att det är klokt att forma ett förhållningssätt till AI.

Israels och västvärldens säkerhetspolitiska blunder

Israel och underrättelsetjänsterna i västvärlden underskattade helt Hamas och vad de var kapabla att göra. Det finns en del intressanta beskrivningar om vad som hände och hur man ignorerade uppenbara signaler om att Hamas tränade för någon sorts fientlig operation. New York Times har en lång artikel på temat. Men en lärdom är hur lätt det är att övertyga sig själv och i kollektiv om att det man ser egentligen inte är det man ser och därmed inte behöver tas på allvar. När jag förbereder mina uppdragsgivare på olika typer av scenarier och situationer som kan uppstå gäller det att vara obekväm. Det man måste förbereda sig för är sådant man helst inte vill tänka på och vill undvika. Men det är helt nödvändigt att utmana sig själv och sin organisation med att förbereda sig och öva inför olika händelser och kriser.

Jag läste en annan mycket intressant artikel i Vanity Fair som beskriver hur USA och västvärlden inte har hittat en vettig väg framåt sedan fredsavtalet avvisades av palestiniernas dåvarande ledare Arafat år 2000. Det är för sorgligt och bedrövligt hur Hamas och liknande aktörer har underskattats och felbedömts.

Vi står också inför en svår sits när Europa, USA och västvärlden måste splittra fokus och resurser mellan Ukraina och Israel. Ryssland. Kina, Iran med flera njuter garanterat av det som nu sker. Det som nu sker kommer att rita om kartan i världen på djupet och på lång sikt. Vi är bara i början av en mycket svår och långvarig konflikt med starka krafter som utmanar demokratiska länder och vår fria livsstil.

Den nyvalde republikanske talmannen Johnson i USA har redan höjt insatserna genom att villkora stödet till Israel och Ukraina med att kräva att amerikanska skatteverkets granskning av höginkomsttagare ska skäras ned.

Det politiska morgonprogrammet Morning Joe var skoningslösa i sin sågning av den politiken. Både en av programledarna och andra medverkande i studion har varit och är republikaner, men deras ilska och förakt för dagens parti är total. Att stöda judars säkerhet i Israel villkoras med att miljardärers skattedeklarationer inte ska granskas. Kolla gärna inslaget om du vill förstå spänningen inom högern i USA.

Varför eldupphör inte är sannolikt

Jag lyssnade till Magdalena Andersson i P1:s Lördagsintervjun och hon fick där en del frågor om hur hon såg på Israels krig mot terrororganisationen Hamas och hur man skulle förhålla sig till de civila som drabbas, till eldupphör och andra frågor om Israels rätt att försvara sig relativt de civila i Gaza. Jag förstår att det är svåra frågor och Andersson undvek nogsamt att säga för mycket.

Men andra socialdemokrater har varit desto tydligare. Keir Starmer, ledare för brittiska Labour, har fått kritik av muslimer inom Labour för att han inte är för ett eldupphör. Men han har hållit ett tal i veckan där han är glasklar att om Hamas ska bekämpas måste Israel fullfölja sitt krig mot terroristerna.

Även Hillary Clinton är mycket tydlig om att det inte finns utrymme att backa nu. Om Israel gör det så kommer Hamas bara att få medvind och göra nya attacker. Jag läste också en intressant artikel av en amerikansk diplomat som har arbetat med Mellanöstern som i grunden har varit för eldupphör, men ändrat sig efter den 7 oktober. Det handlar nu om Israels existens och det judiska folkets överlevnad.

Hamas är förutom brutala mördare och korrupta makthavare också skickliga på att hantera medier och sociala medier. Genom dem skapar och sprider de nyheter och oro i andra länder för att väcka sympati för sin sak. De demonstrationer och aktioner vi ser från gator och torg i Sverige och andra västländer eldas på från Hamas och andra som vill rikta ilskan mot Israel, USA och andra västländer.

Att Hamas har använt pengarna de har fått till att bygga miltals med tunnlar för militära syften, köpa militärt materiel och bygga förråd åt sina terrorister istället för att säkra civilas trygghet med mat, läkemedel och skyddsrum glöms lätt bort.

Alltfler i västvärlden är nu medvetna om att Israel måste fullfölja kriget mot terrorn. Om inte det görs kommer Hamas, likt IS, annars att hota oss alla i närtid. Av det följer att man självklart försöker hitta vägar för att mat och läkemedel kan föras in till de civila i Gaza och att man måste hitta ett sätt att föra ut civila till exempelvis Egypten. Hittills har dock alla länder runt omkring varit avvisande, då man inte vill riskera att få in terrorister från Hamas i sina länder.

Vill du lära dig mer om hur man gör affärer med Ukraina?

Miltton ska hjälpa Global Business for Ukraine att etablera en form av handelskammare i Sverige. Det blir en viktig aktör för att hjälpa svenska företag att importera och exportera med Ukraina. Vår samarbetspartner intervjuades i veckan av Svenska Dagbladet. I intervjun beskrivs hur viktigt ett fungerande näringsliv är och att det är viktigt komma ihåg att hela landet inte är drabbat av kriget. Det går fortsatt bedriva handel med företag i Ukraina.

Idag står utländskt bistånd för ungefär halva statskassan. Om fler företag bedriver handel med Ukraina kan man helt enkelt få in mer pengar som kan hålla ekonomin igång. Pengar för att betala löner och skatter som kommer från att göra affärer med svenska företag skulle betyda mycket för Ukraina. Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer om hur man blir medlem i handelskammaren och om du vill ha kontakt med folk i Kyiv.

 

Niklas Nordström

vecka 44 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.