Niklas Nordström

Miltton Thoughts: S och SD fortsatt starka i väljaropinionen 

Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. Niklas Nordström svarar för analys och ställningstaganden.

 

S och SD fortsatt starka i väljaropinionen

Väljarna fortsätter att belöna S som det starka kortet i oppositionen och SD som det stora partiet i regeringsunderlaget. Det som är värt att notera är att SD växer tack vare att fler av väljarna i storstäderna säger sig vara redo att rösta på SD.

Dagens Nyheter publicerade en politisk analys som jag blev förvånad när jag läste. Av den framgick att man bedömde att SD skulle förlora stöd då invandringen vid nästa val skulle vara en ickefråga med tanke på förändringarna av politiken. Jag tror inte det är så väljarna resonerar. Jag tror tvärtom att vi under lång tid framåt hanterar konsekvenserna av en stor invandring och att väljarna förstår det. Som jag skrivit i tidigare nyhetsbrev har Sverige gått från nio miljoner invånare till över tio miljoner på mindre än 20 år. Det är en väldigt snabb och omfattande befolkningsförändring att hantera.

En annan som noterade samma sak är journalisten Andreas Henriksson som har skrivit en text relaterat till analysen i DN.

Ur Henrikssons artikel: ”Migrationsverkets officiella statistik visar att år 2018 kom det 133 025 personer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige för arbete, studier, familjeanknytning, asyl och personer inom EU/EES. År 2019 beviljades 117 913 uppehållstillstånd i Sverige. År 2020 89 009 stycken, 2021 95 163 och 2022 142 179 stycken uppehållstillstånd. De senaste fem åren har det alltså beviljats sammanlagt 577 289 uppehållstillstånd.”

Socialdemokraterna brukar säga att man stramade åt invandringen från 2016 och det kanske är sant. Men likväl har det under den förra mandatperioden kommit nästan sexhundra tusen individer till Sverige. Den som tror att invandringen som politisk fråga skulle vara överspelad 2026 får tänka om.

Brottsligheten fortsatt i topp hos väljarna

Novus mätning om svenskarnas oro kring brottsligheten visar att den är stor och stiger. Det är därför helt naturligt att regeringen fokuserar på att hitta vägar som kan bekämpa brottsligheten.

Nyligen presenterades förslag om hur myndigheterna enklare ska kunna byta information mellan varandra. Det har varit ironiskt att brottslingar kan hämta alla möjliga uppgifter ur publika register för att kunna begå brott, men att myndigheter på grund av sekretess inte kunnat dela information med varandra.

Ett område där brottslingarna kan härja fritt är att skriva sig på en adress där man egentligen inte bor. Det har funnits fall där privatpersoner blivit väckta av polisen som hävdat att de gömmer en kriminell. Det finns också personer som fått kriga med Skatteverket för att få bort oönskade personer som är skrivna på sin adress. Det är en hel industri kring folkbokföring där ryskspråkiga ligor tar betalt för att tillhandahålla adresser till personer som behöver det. Upp till 3 000 personer visar sig ha varit skrivna på samma adress. Onekligen finns det stora skäl att myndigheterna bygger in larm och system som förhindrar uppenbar kriminalitet.

Det finns också goda exempel på hur myndigheter redan idag samarbetar för att kunna åstadkomma åtal och förhoppningsvis fällande domar. Göteborg är hårt utsatt med brottslighet som utmanar den offentliga sektorn och i detta fall handlar det om läxhjälp. Föreningen som nu är under granskning har tagit emot 2,4 miljoner kronor i bidrag och det hela verkar vara en stor bluff där ett fåtal har berikat sig.

Vi kommer som hushåll, föreningar och företag att få utså att vissa saker blir mer krångliga framöver då det blir mer kontroller och högre trösklar för att försvåra för brottslingarna. Det är sannolikt klokt som branschorganisation och företag att vara proaktiv i kontakt med politiker och myndigheterna för att medverka till lagar, regler och kontroll som bekämpar brott och ger en hanterbar regelbörda.

Kollektivavtalen i en ny tid

Kollektivavtalen spelar en stor roll för att svensk arbetsmarknad har utvecklats positivt över tid. För många företag som vill vara hållbara är det säkraste sättet att teckna kollektivavtal. Då vet man att ens medarbetare omfattas av schyssta villkor för löner och förmåner.

Löner förhandlas i lugn och ro på nivåer som är långsiktigt hållbara för företag, löntagare och landets ekonomi. Sverige sticker ut i jämförelse med Norden och Europa när det gäller strejker. I Sverige är det oerhört sällsynt att man strejkar. Det mesta löses i samförstånd mellan de som företräder arbetsgivare och arbetstagare på arbetsmarknaden.

Klarna är ett av de snabbt växande företagen som precis har valt att teckna kollektivavtal för sina anställda. Jag tycker det var intressant att lyssna till Klarnas VD i radion när han resonerade om tillkomsten av avtalet. Det fanns inga ideologiska ställningstaganden, utan verkar vara okunskap och bristande proaktivitet internt. Uppenbart handlade det också om frågor som inte arbetsgivarorganisation eller fackförbund lyckats förklara. Man kan förstås undra över hur det kommer sig att företagsledare och stora företag inte är bättre uppdaterade om fundamentala funktioner på svenska arbetsmarknad.

IF Metall har på sitt område tagit strid för att få Tesla att teckna kollektivavtal. De får stöd av fackliga kollegor för att öka pressen på Tesla och av företag som Taxi Stockholm. Taxi Stockholm har själva kollektivavtal och kommer inte köpa fler Tesla-bilar i avvaktan på utfallet av förhandlingarna. Principiellt blir det mycket intressant följa hur Tesla som amerikanskt företag kommer agera.

Det som också påverkar för Tesla är det som sker i USA, där bilarbetarnas fackförbund nyss haft framgång och slutit avtal med flera av bilföretagen. En intervju med förbundets ordförande beskrev att de upplever sig ha medvind där det sannolikt blir fler företag som ansluter sig till kollektivavtalet. Om Tesla blir ett av dem vet vi inte, men det kan mycket väl bli så att det är i USA frågan om kollektivavtal för svenska verksamheten avgörs.

Samtidigt behöver allt utvecklas och förändras över tid. Exemplet med Klarna tror jag delas av fler yngre företag och nya branscher. Hur ser framtidens kollektivavtal ut som än mer möjliggör jobbskapande och tillväxt?

Ukraina under press

Det har inte gått så bra för Ukraina över sommaren som många av oss hoppades. Ukraina kämpar på och gör det väldigt bra, men ryssarna har lyckats hålla emot. Sannolikt är det bristen på flyg som straffar sig och att många soldater är slutkörda efter att ha varit vid fronten så länge. Även ammunition verkar vara en brist och Europa verkar ha hopplöst svårt att få fart på produktionen för att möta behoven.

Time har en kritisk artikel som riktar sig mot president Zelenskyj som har citerats också i svenska medier. Den baseras på anonyma röster som beskriver en trött och irriterad president. Jag fick lära mig av en av 1990-talets bästa politiska journalister i Sverige att om man ville få folk att tala ut anonymt med kritik mot partikamrater och partiledning skulle man intervjua folk före midsommar och före jul. Då är alla trötta, irriterade och håller inte igen med vad man säger. När jag läser den här intervjun med kritiken mot Zelenskyj tänker jag att det nog är samma situation. Klart såväl presidenten som folk omkring honom är slutkörda, mentalt och fysiskt. Att leva under krig måste vara fruktansvärt. Så man får nog läsa den här artikeln med de glasögonen.

Jag hörde även en intervju med en svensk soldat som krigar i Ukraina. Det var en mörk bild han målade upp. Korruption hos höga militärer och slutkörda soldater. Min slutsats av den här intervjun och annat jag läser är att om Ukraina ska orka stå emot och trycka tillbaka Ryssland måste de få ännu mer stöd från Europa och USA. Alltifrån flygvapen till ammunition och andra materiel. Vi får nog bara inse att vi som ännu inte befinner oss i krig måste börja tänka i de banorna. Mer av skattepengar och näringslivets resurser måste allokeras till Ukraina om kriget ska vinnas. Så räkna med att vi under vintern kommer få fler röster i politiken från Sverige, EU och USA som kommer säga att det krävs uppoffringar också av oss andra om Ukraina ska vinna.

Stubb visar vägen i en svår tid

Alexander Stubb är en av de finska politiker som sannolikt är mest känd i Sverige. Han kandiderar nu som president för Samlingspartiet (Moderaterna) och gav en intervju i svenska TV4. Inte minst lyckas han förmedla optimism och framtidstro, vilket sannerligen behövs i dessa dagar.

 

Niklas Nordström

vecka 45 2023

 

Du kan prenumerera på inläggen via epost