Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Efterspelet av Botkyrka och är Storbritannien på väg tillbaka till EU?

Efterspelet av Botkyrka ger konsekvenser

Nu har Socialdemokraterna presenterat sin internutredning rörande Botkyrka och det pekar på att en medlem ska uteslutas som har samröre med/är kriminell. I övrigt säger utredningen att allt gått rätt till. Problemen verkar dock fortsätta med nya saker som dyker upp i Botkyrka som Andersson tvingades kommentera.

Det som väntar nu är en ökad vaksamhet rörande hur partierna är utsatta för infiltration och påverkan. Justitieministern gav Brå ett sådant uppdrag i veckan och det kommer innebära ett ökat fokus gentemot och inom partierna hur man hanterar sin sårbarhet i det nya Sverige.

Likaså tror jag folkbildningen, i synnerhet studieförbunden, kommer få såväl neddragningar som skärpta krav. Det Riksrevisionen pekat på som förstärkts med exemplet ABF Botkyrka kommer tvinga politiken att göra om stödet. Det gäller regering, riskdag samt regioner och kommuner.

Att det väntar nya tider illustreras av att ansvarig minister Mats Persson nu kallar ABFs nationella ledning till sig. I intervjun skräder ministern inte orden och kallar det hela en skandal.

Erfarenheten är att när väl pendeln svänger så gör den det med besked. Därmed tror jag dagens hela bidragsmodell för studieförbunden kommer ersättas med något annat mycket mindre ekonomiskt omfattande och med hårdare regler. Som alltid gäller regeln att om man inte själv som aktör förmår hantera problem och skapa ordning så gör någon annan det åt en förr eller senare.

Så här kan problemskolor vända utvecklingen

Jag har länge tänkt att sannolikt kommer det bli en arbetsmiljöfråga där fack och myndigheter agerar som i sin tur tvingar fram en förändring i skolan. Det kommer i längden inte accepteras att elever i skolan agerar stökigt, hotfullt och våldsamt mot andra elever och lärare. Nu kom ett stopp i Sjöbo där en skola helt enkelt stängs ned en tid på grund av alla problem. Troligen kommer det att följas av fler stopp för undervisningen på andra håll i landet tills det blir bättre ordning i skolan.

Det finns dock lärdomar och positiva exempel. 2019 tog staten över en kommunal skola i Botkyrka som helt tappat kontroll över eleverna och ordningen i skolan. Från det drastiska beslutet kom sedan en ny ledning på plats som nu lyckats få ordning på skolan. I all enkelhet handlar det om att med tydliga regler och konsekvenser om man inte följer reglerna så har skolresultat och ordningen upprättats.

Kan detta exempel, som Anna Dahlberg skriver om, tjäna som inspiration till hur Sverige kan reformera skolan? Inte minst som kontrast till det som debatterats kring lågeffektivt bemötande som införts brett i skolsverige, helt utan vetenskapligt stöd.

Kan svag ekonomi leda till reformer?

Siffrorna som presenterades för Europas ekonomier var ingen munter läsning för oss svenskar. Europas svagaste tillväxt med -0,8% för BNP. Samtidigt finns det ekonomer som flaggar för att det sannolikt blir ännu sämre då svenskarna är så pessimistiska och vi är känsliga för de höga bolåneräntorna som drar undan enorma belopp från konsumtion och sparande.

Hur ser då vägen ur detta ut? Jag skulle säga att det är tid för att Sverige ta itu med reformer som främjar jobb och tillväxt. Alla som har goda idéer och genomförbara förslag som kan ge oss en snabbare väg ur krisen bör jobba med public affairs.

Tänk på hur 90-talet med en stor skattereform, medlemskap i EU, sanering av statsfinanserna och mycket annat banade väg för den ekonomiska framgång som sedan följde av det. Reformerna genomfördes också med bred politisk uppbackning. Nu är det dags igen och då behöver politikerna hjälp av näringslivet och oss som public affairs-rådgivare.

Frågan om att ersätta kronan med euron blir också aktuell i ljuset av det som kan stärka Sverige. Kronan har försvagats över tid mot euron och det har sannolikt gjort att produktiviteten fallit då man litat på den svaga kronan för exporten. En ny omröstning är sannolikt avlägsen, men att Sverige på sikt är utanför euron är ingen stabil framtid.

Högsta domstolen ger polis och åklagare bättre förutsättningar

Under lång tid har polis och åklagare brottats med problemet att övertyga domstolarna om att utdöma straff till kriminella. Trots stora utredningar och starkt bevisläge har kriminella, genom att vägra samarbeta och den utbredda rädslan att vittna, kommit undan straff.

Men i veckan kom en viktig dom i Högsta domstolen som kan vända på detta. Nu sa domstolen att det faktiskt finns en gräns där det blir orimligt att kräva ytterligare bevis än de man redan hade med DNA och annat som band brottslingen till mordet. Domslutet blir vägledande för framtidens domar i lägre instanser. Äntligen kan rättsstaten slå tillbaka mot den grova och dödliga brottsligheten som växt till sig.

Är Storbritannien på väg tillbaka till EU?

Miltton är en aktiv medlem i Svenska Handelskammaren i London och med det följer att jag försöker hänga med i det som sker i landet. Vid mitt senaste möte med kammarens nya vd Fredrik Warneryd talade vi om det olycksaliga beslutet att lämna EU. För handeln och företagande är det ingen tvekan om att utträdet ur EU var skadligt. Sverige förlorade också en viktig allierad som i kraft av sin storlek och historia med tyngd kunde argumentera för den linje vi också förespråkar.

Britterna har nu börjat inse att notan att lämna EU har blivit väldigt hög. Bank of England har räknat ut att varje britt förlorat minst 1000 pund eller totalt sett 29 miljarder pund i uteblivna investeringar. Det är förödande siffror.

De pengar som förespråkarna för Brexit utlovade som skulle frigöras till sjukvård och annat har inte förverkligats. Tvärtom är ekonomin sämre, näringslivet försvagat och utrymmet för att satsa på välfärden mindre. Janerik Larsson skrev en bra sammanfattning om hur debatten nu låter kring EU frågan.

Det är såklart långt kvar till att Storbritannien skulle göra allvar av att söka återinträde, men som Financial Times skriver så kan det ge sig med tiden.

Ju yngre britterna är desto mer positiv till EU är man. Hela åtta av tio av de yngsta väljarna vill bli medlemmar i unionen igen. Så med tiden kan det bli så pass stort tryck från väljarna att det inte går att stå utanför längre.

En positiv sak med Brexit är att debatten om att lämna EU verkar mer eller mindre död i Sverige och andra länder. Det blev inget framgångsrikt exempel att ställa sig utanför gemenskapen.

Trump lierar sig med Saudiarabien och möter internt motstånd

Donald Trump och hans svärson Jared Kushner var båda i ekonomiskt trångmål efter det kaosartade avslutet på presidentskapet. Många företag ville helt enkelt inte ha något att göra med familjerna Trump och Kushner efter en polariserande mandatperiod som avslutades med stormningen av Kapitolium.

Till deras räddning kom då pengar från diktaturen Saudiarabien som dels förlade golftävlingar med den konkurrerande touren LIV till Trumps golfbanor och dels investerade två miljarder dollar i en riskkapitalfond. Banden till Saudiarabien och hur de påverkat Trump och politiken under hans tid har diskuterats hela presidentperioden. Det lär med andra ord inte upphöra då banden mellan familjerna Trump och Kushner nu fördjupas till Saudiarabien med bland annat planer om ett Trumphotell i Oman.

Trump har som bekant redan lanserat sin kampanj för att bli Republikanernas kandidat 2024. Men det väcker motstånd. Bröderna Koch har genom åren bidragit med stora belopp till kandidater och aktörer kopplade till högersidan i USA. De har aldrig deltagit i de interna valprocesserna inom Republikanerna när det handlat om nomineringsprocessen. Fram tills nu.

Kochs har nu tagit initiativ tillsammans med en rad andra finansiärer att stödja de som kandiderar mot Trump. Man vill helt enkelt göra allt för att blockera Trump i den interna processen för att han inte ska stå högst på valsedeln ännu en gång. Det säger mycket om hur många inom Republikanerna är oroade över Trumps kandidatur och sannolikheten att förlora presidentskapet ännu en mandatperiod.

Trump har redan fått sin första öppna motståndare i form av Nikki Haley. Hon har en solid bakgrund som guvernör i South Carolina och nationella/internationella rollen som FN-ambassadör. Hon markerade två saker med udden mot Trump: generationsskiftet och att hon inte har något till övers för mobbare.

En av de som många hoppas ska kandidera mot Trump är Floridas guvernör DeSantis.

Han får knyta näven i fickan och andas djupt många gånger då Trump hela tiden gör personangrepp och förödmjukar honom. DeSantis ses som framtiden inom Republikanerna av många som är oroade över Trumps galna år som president, alla pågående utredningar och inte minst sådant som ovan där familjen Trump berikat sig själv i affärer med tveksamma affärspartner.

Rysslands förluster är enorma

Statsministern besökte Kyiv och träffade Ukrainas president i onsdags. Det var fint att se den blågula fonden av de båda ländernas flaggor bakom våra ledare. Sveriges och EUs stöd markerades fortsatt. Sverige är ett av de länder som gett mest per capita till våra vänner i Ukraina. Det kan vi vara stolta över.

Det jag fortfarande förundras över är på vilket sätt svenska politiker och andra tyckare fortfarande diskuterar säkerhetsläget som något vi inte är direkt påverkade av. Som att det är ett politiskt spel. Sanningen är ju att vi inte varit i en sådan hotfull situation sedan andra världskriget. Riksdagsdebatten kom delvis att låta så i veckan och om detta skrev Viktor Barth Kron en bra text.

Vill man ha en daglig uppdatering kring hur kriget utvecklas för Ryssland kan man via denna länk få en summering om vilka förluster man gjort. Siffrorna är såklart inte helt säkra, men tillräckligt för att olika underrättelsetjänster i västvärlden ska lita på dem. Antalet döda och sårade ryssar närmar sig 600 000. En helt galen siffra! Över 3000 ryska stridsvagnar är utslagna eller har övergått till Ukraina, vilket uppskattas till cirka hälften av de man har tillgängligt totalt.

Reklamen är som alltid snackisen efter Super Bowl

USAs största idrottsevenemang är finalen i amerikansk fotboll. Men förutom sporten så är det alltid spännande se vilken reklam som visas i pauserna. Den är ofta genialisk och mer påkostad än den vanliga reklamen. I år var inget undantag. Håll till godo om du vill se tv-reklam när den är som bäst.

 

Niklas Nordström

vecka 7 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.