Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Konsekvenserna av energipolitiken och bakslag för svenska jägare

Är det först nu vi ser konsekvenserna av energipolitiken?

I min telefon kommer det varningar varje dag om att det är höga elpriser. Givet hur naturen fungerar så blåser det mindre kalla dagar och vindkraften inte kan leverera. Efter att så många kärnkraftsreaktorer avvecklats i södra Sverige är vi väldigt sårbara så fort det blir störningar eller stopp. Som nu till exempel när två reaktorer av olika skäl tas ur drift.

Som jag skrivit om förut så börjar vi nu se konsekvenserna av den förda energipolitiken de senaste 25 åren. Tillsammans med Tysklands omläggning av politiken med hela 30 avvecklade kärnkraftsreaktorer och ett stort beroende av Ryssland sitter vi i en svår sits som inte är enkel att ta sig ur. I Tyskland eldar man kol i stora volymer och i Sverige tas oljekraftverk i drift för att klara vintern. Ironin över de partier och krafter som verkat för den här politiken under förespegling att det är en grön omställning kan inte bli större.

I en internationell studie har elområde 4 som täcker södra Sverige identifierats som det mest sårbara i hela Europa. Elområde 3 är även det listat som riskområde. Det produceras helt enkelt för lite el söder om Dalälven för att Sverige ska kunna vara tryggt rörande elförsörjningen.

Hushåll och företag kan inte i längden räddas av staten, utan det kommer bli kostsamt. Det kommer också ta tid att öka elproduktionen och få den på plats. Vindkraft kommer säkert byggas i södra Sverige, men även det tar tid. Fortum har klivit ut på banan och sagt att de gärna bygger ny kärnkraft med sikte på att den finns på plats om tio år. Beskedet välkomnas av Oskarshamns starke man kommunalrådet Erlandsson som vet vad det innebär med ett kärnkraftverk på orten. Många lokala jobb och ett stort bidrag till Sveriges elförsörjning.

Bakslag för svenska jägare

EU har krav på hur jakt ska bedrivas som kommer sätta svenska jägarkåren i stora problem. All mark som har vatten inom 100 meter kräver förbud mot den traditionella hagelammunitionen i praktiken. Detta har jägarna och deras organisationer protesterat mot och förgäves försökt förklara för regering, riksdag och EU.

Tusentals jägare kommer nu sitta med vapen som blir helt obrukbara eftersom de inte kan hantera den nya ammunitionen. Övergångstiden finns knappt då de nya lagarna träder i kraft i vinter. Det är illa och visar på en brist på lyhördhet och respekt för att det måste få ta tid att ställa om.

Vinter också i Ukraina

Kriget går in i vinterfasen och det utsätter såväl civila som soldater för stora påfrestningar. Jag övade själv som värnpliktig ute i de norrbottniska skogarna under vintertid och vet vad det innebär att verka utomhus kalla snöiga dagar. Att göra det i krigstillstånd måste vara fruktansvärt tufft. SR hade ett intressant reportage om detta med olika röster. Dels en svensk frivillig som tränar soldater vid fronten i Ukraina och dels militärer i Sverige som förklarade vad det innebär för vedermödor att kriga i vintermiljö. Tankarna går till alla de tusentals ukrainare som ligger längst där framme och ska försvara sin och Europas frihet när kylan och vätan tränger in.

Vi har också förlorat en svensk medborgare i veckan som var sjukvårdare i kriget. Tankarna går till anhöriga och respekten är stor för det mod alla svenskar som verkar i Ukraina uppvisar.

Bakslag efter bakslag för Trump

I veckan kom ett besvärande domslut för familjen Trump där deras företag befanns skyldigt till omfattande skattebrott. Trump själv klarade sig, men familjeföretaget åkte dit.

Trump har heller inte haft någon lyckad säsong bakom sig där många av de kandidater han stöttat inte blev valda och röster hörs alltmer öppet om att han inte är någon valvinnare. Trump har faktiskt inte lyckats samla en majoritet av amerikanarna bakom sig, utan valdes 2016 tack vare valsystemet med elektorer.

Trump krönte senaste perioden med att äta middag med två personer som är uttalade antisemiter, positiva till nazism och konspirationsteoretiker. Som vanligt föll Trump för att middagsgästerna fjäskat för honom och berättat hur bra han är och då brister omdömet.

Det blir intressant att se hur Republikanerna kommer landa i val av presidentkandidat om ett och ett halvt år.

Diktaturerna förenas

Kina är ute på en stor resa till Mellanöstern och Afrika för att stärka relationerna med till exempel Saudiarabien.

USA som historiskt haft en nära relation till Saudiarabien ser nu att i alla fall delvis ersättas av Kina. Det handlar inte bara om att Kina köper olja, utan det sker också köp av vapen och teknologi från Kina. Diktaturerna knyter banden starkare och det finns all anledning för den demokratiska världen att fortsatt samarbeta och forma en strategi som är hållbar när världen förändras på det här sättet.

 

Niklas Nordström

vecka 49 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.