Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Kritiken mot hovrätten och tillståndet i Ryssland

Vem får kritisera domstolar och ha åsikter om kulturen?

I veckan har kritiken mot hovrätten i västra Sverige varit massiv när en tioårig flicka försökte förklara för domstolen att en man förgripit sig på henne och fört in ett finger i hennes snippa. Domstolen lyckades inte klura ut vad detta med snippa är så mannen friades. Efter domen har Justitieombudsmannen överösts med anmälningar och sannolikt kommer Högsta domstolen pröva fallet och därmed avgöra det slutgiltigt.

Sverigedemokraterna har senaste åren väckt en debatt om vad offentliga medel ska gå till när det gäller kultur och det har väckt starka motreaktioner från andra partier, kultursektorn och media. Senast var det i SVT Agenda i söndags en studiodebatt om frågan.

Jag tycker det är helt rätt att domstolen kritiseras för sitt domslut och okunskap om ordet snippa. Likaså rätt att SD får mothugg kring kulturen. Men låt oss stanna upp ändå och tänka ett varv till. Det sägs ofta att politiken ska hålla armlängds avstånd till kulturen. Det låter ju bra, men sanningen är att de som forskat i ämnet inte kan säga exakt vad det begreppet innebär.

Tvärtom har politiker genom åren haft en massa åsikter om vad kulturpolitiken och de offentliga stöden till kultursektorn ska syfta till. Det finns alla möjliga mål och krav som villkor för att få bidrag. Inget konstigt i sig då det är mycket skattemedel inblandat, men tveksamt om man kan hävda armlängds avstånd.

Likaså har det blivit debatt vid andra tillfällen när politiker kritiserat domsluten. Gemensamt i båda sammanhangen är att när SD är den som för fram kritiken, oavsett om det är domslut eller kulturpolitiken, så uppstår direkt en debatt om att demokratin, rättsstaten, den fria kulturen etc är hotad. Jag tycker det blir en märklig reaktion att inte kunna möta SDs åsikter i sak, utan att det snabbt ska övergå till en annan debatt om vem som har rätt att uttala sig eller inte om vissa frågor. Det blir svårt att motivera varför alla andra, men inte SD ska få ha åsikter om kultur och domstolsbeslut.

Den som tror att man motarbetar SD bäst på det sättet skulle jag säga har fel. SD måste mötas som alla andra i en rak och tydlig debatt. Annars kommer det partiet med stor sannolikhet fortsätta växa precis som man gjort sedan inträdet i riksdagen 2010.

Omvärlden beskriver Sverige i alltmer negativa ord

Jag följer en del internationell media och rapporteringen om Sverige som handlar allt mindre om framstående företag och ett modernt samhälle. I stället alltmer om hur brottsligheten härjar i kölvattnet av migration och snabb befolkningstillväxt. Jag växlar mellan att skämmas och att bli arg när jag läser artiklarna. Det väcker frågor som jag inte ser att partierna och myndigheterna förmår eller vill svara på. Hur tänkte man att samhället skulle hinna anpassa sig och ge de som kom nya till Sverige en rimlig start med bostad, jobb, skola och kunna integreras i det svenska samhället?

Sverigekännaren Fraser Nelson i London har skrivit om hur Sverige utvecklats till ett gangsterparadis och hur vi är ett avskräckande exempel på hur man inte ska göra som land med migrationspolitiken och brottsbekämpningen. Reuters berättar för världen om hur Sverige gått från att ha varit förskonat av skjutningar för 20 år sen till att nu drabbas enskilt värst i Europa.

USA varnar sina medborgare inför Sverigebesök för ökad risk för bombdåd, skjutningar och islamistisk terrorism.

I längden kan vi inte ha en sån här medierapportering om oss då det kommer ha negativ påverkan på människors beslut att flytta hit, semestra och göra affärer. Jag hoppas våra folkvalda i regering och riksdag läser dessa internationella artiklar och tar in allvaret med en försämrad Sverigebild.

Biden vill se ökad konkurrens och stärka konsumenten

I sitt tal till nationen pekade president Biden bland annat på att storföretagen stärkts och tagit mark på bekostnad av transparens och konkurrens. Förlorare är småföretag och konsumenter. I sitt tal tog Biden bland annat upp hur avgifter av alla möjliga slag förs på konsumenten och ökar kostnaderna för olika tjänster markant som slår hårt mot privatekonomin. Inte minst är detta ett sätt för Demokraterna att vinna tillbaka vanliga löntagare som väljare. Arbetare har idag Republikanerna som sitt favoritparti, sex av tio, och endast tre av tio arbetarväljare har Demokraterna som sitt parti.

Biden har utfärdat ett särskilt uppdrag att skärpa konkurrensen för att inte några få stora företag ska få dominera såsom sker idag. Det blir intressant att se hur den här politiken kommer påverka ekonomin i USA på sikt.

Värt att hålla ögonen på för svenska politiker om det finns lärdomar och exempel som kan tjäna vår ekonomi väl när hushållen och småföretagen är trängda ekonomiskt. Det är också en möjlighet för den som vill bedriva public affairs och hjälpa politiken med förslag på reformer som kan få fart på ekonomin på kort och inte minst lång sikt.

Tillståndet i Ryssland är uselt

Det har varit en vecka med många intressanta och sorgliga reportage från Ukraina och hur kriget påverkar oss alla. När man läser om hur Putin startade kriget blir det uppenbart hur illa förberett allt var. Centrala personer som utrikesminister Lavrov informerades först några timmar innan anfallet inleddes. Stressen hos eliten och oligarkerna var påtaglig då de alla insåg att detta krig kommer innebära klart försämrade möjligheter för dem och deras familjer. Putin själv är helt inne på att han likt tidigare tsarer ska göra Ryssland stort och starkt igen.

Putin beskrivs vara alltmer isolerad och har insett att han fattat beslut på felaktig information om vilka resurser som stod till buds inom krigsmakten, hur starkt motståndet i Ukraina skulle bli, hur reaktionerna från Europa och USA skulle kunna bli och annat. Däremot finns det inga tecken på att Putin skulle planera att avbryta kriget. Tvärtom så satsar man enorma resurser av statsbudgeten, ca en tredjedel, på militären och inre säkerhet.

Jag lyssnade på en intressant podd från Kvartal med personer som alla var djupt kunniga om Ryssland. Några intressanta saker jag fångade upp var bland annat att sanktionerna kommer slå mycket hårt mot Ryssland och ryssarna. Det går en tid att klara sig utan import, men i sinom tid går det inte längre vare sig för konsumenter eller företag att vara utan sånt som man måste importera från Europa, Nordamerika och demokratier i Asien.

Flygplan kommer bli stående på marken när det inte finns reservdelar, hemelektronik kommer inte finnas att köpa för hushållen, datorer kan inte uppdateras, de bilar som går att producera är möjligen ryska Lada med uråldrig teknik. Detta och mycket annat kommer sätta en oerhörd press på Rysslands ekonomi och samhällets förutsättningar att verka.

Även om ekonomin i siffror går hyggligt så är det ingen framgångsväg för ett land att ekonomin går bra på grund av ett pågående krig som kräver tillverkning av ammunition och materiel. Tillväxten är alltså inget bevis på att Rysslands ekonomi går bra egentligen. Addera sen till det den flykt som pågått i många år av välutbildade och yngre som hellre vill leva i västvärlden.

I podden redovisades också tillståndet för ryska krigsmakten och det var heller ingen upplyftande berättelse. Materiel tar slut, det finns inte officerare tillräckligt för att utbilda nya soldater, kvaliteten på soldaterna fortsätter falla, de stridsvagnar och andra fordon som finns kvar är inte i skick då de rensats på sånt som går att sälja, är rostiga och inte underhållna.

13 000 kinesiska satelliter

Det kommer oroande besked att Kina ska bistå Ryssland i kriget. Nu senast kom den här nyheten att Kina ska skjuta upp 13 000 satelliter som bland annat har till syfte att störa ut och spionera på andra satelliter, till exempel Starlink som är centrala för att bistå Ukraina i kriget mot Ryssland. Kina blir alltmer ett hot mot den demokratiska världen med den här utvecklingen.

Fox News i blåsväder

Fox News är den stora tv-kanalen står till höger i USA och som varit starkt allierade med Trump genom åren. Nu har det visat sig att chefer och journalister medvetet förde ut Donald Trumps lögner om att valet var stulet och riggat. Interna diskussioner har nu kommit till offentligheten som visar att det var strikta egenintressen att det var bra för tittarsifforna och affären att medvetet föra ut lögnerna. Man var alltså helt medveten om att det var lögner som man förde ut brett till sin publik.

Det hela har blivit känt eftersom Dominion, ett företag som tillhandahåller utrustning för att rösta, blev anklagade att deras maskiner riggat systemet så att Biden skulle bli president. Dominion har stämt Fox på 1,6 miljarder dollar för den allvarliga skada de felaktiga påståendena åsamkat företaget.

Robert Murdoc, grundare och ägare av Fox bland annat, har i domstolsförhör erkänt att han såväl kände till att chefer och ledande journalister på Fox förde ut en medveten lögn och att han inte vidtog åtgärder för att stoppa lögnerna. Även han var medveten om att budskapet gick hem hos Trumplojalisterna som är Fox publik.

The Lincoln Project, grundat av Republikaner som är emot Trump, har varit snabba att sätta ihop en film som stenhårt går till angrepp på Murdoch, Fox och Trump. För den som gillar politiska kampanjfilmer är den här underhållande.

 

Niklas Nordström

vecka 9 2023

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.