Niklas Nordström

Miltton Thoughts: Ska man inte kunna använda mobilen i hela Sverige?

När det fasta telenätet avvecklades i byar runt om i Sverige så skulle mobiltelefoni ersätta det. Dessvärre fungerar det inte så. Under älgjakten och besök i hembyn norr om Luleå så är det uppenbart hur usel mobiltäckning det är i delar av vår landsbygd. För mig är det obegripligt att staten inte säkrat fungerande infrastruktur över hela Sverige. Det har gått så många år utan att problemen avhjälpts. Den långsamma tillvänjningen vid att basala funktioner (pass, polis, infrastruktur mm) inte håller kvalitet måste upphöra. Sverige är ett rikt, tekniskt utvecklat land där ett minimikrav är att folk på landsbygden ska kunna använda sin mobil.

Istället har regeringen och staten lagt pengar på sånt som verkligen inte är samhällskritiskt som att subventionera nattåg till Hamburg för 400 miljoner.

Valresultatet svårbedömt, men elräkningen kan avgöra

Det ser väldigt jämnt ut mellan de två blocken och som jag skrivit tidigare i nyhetsbrevet och debattartiklar kan vi få invänta utlandsrösterna och sluträkningen innan vi vet resultatet.

Ni som läser nyhetsbrevet och debattartikeln i DI vet att jag trodde välfärdsfrågorna skulle ta mer plats i slutet av valrörelsen då de inte debatterats så mycket. Så har det inte blivit och skälet till det är att den andra frågan jag pekade på, privatekonomin, har tagit stort sett allt utrymme på senare tid. Krisen i elförsörjningen i södra Sverige, Rysslands skamgrepp om Europa och skenande priser på elektricitet har gjort att våra riksdagspartier tvingats ställa om budskapet i valspurten. Olika initiativ har presenterats av partierna och på EU-nivå har man presenterat en rad förslag på åtgärder för att hantera krisen.

Att det är på allvar behöver vi inte tveka om när vi dagligen får höra om privatpersoner och företag som inte kommer klara de elräkningar som nu börjar ramla in. Än värre blir det framåt när det blir kallt och mörkt. Beräkningar visar att en normalvilla i område 3 och 4 får en elräkning för vinterhalvåret på ca 80 000 – 100 000 kronor som ska betalas med skattade pengar. Nivåer som såklart oerhört få hushåll tagit höjd för eller klarar att hantera.

Faktum är att det redan börjat. Jag hörde bland annat om en bagare vars elräkning i juni 2021 var 7000kr och att den ett år senare landade på 70 000 kronor! Vi talar om en kostnadsökning på 900% på ett år och då spås priserna bli ännu högre under hösten.

När prisområdena infördes var de en konstruktion som funkade under normala tider. Men när så mycket av kärnkraften avvecklats, vi importerar europeiska priser och Ryssland för ett energikrig mot Europa då faller det hela samman som ett korthus. Det kommer aldrig accepteras att nära 90% av svenskarna ska betala flera hundra eller till om med tusen procent mer för sin el än i den som bor i norr. Det bygger in enorma spänningar inom landet som politiken helt enkelt måste lösa upp och ge andrum till hushåll och företagare som nu är väldigt oroade.

Om det blir regeringsskifte skulle jag säga att det är elräkningen som avgjorde.

Det kan ske saker med regeringsbildningen där S och M sätter sig vid rodret

Jag har börjat fundera om vi inte ser en situation likt den vi befann oss i på 90-talet efter att Socialdemokraterna vunnit regeringsmakten. Då krävdes stora besparingar och strukturförändringar för att få svensk ekonomi på rätt köl. Nu är vi inne i en annan, men minst lika allvarlig kris som rör säkerhetspolitiken, försvaret, elförsörjningen, invandringen, brottsligheten, tillståndsprocesser, infrastruktur, finansiering och styrning av välfärden. Inget av detta kan dras i långbänk, utan kräver snabba och resoluta beslut och förändringar.

Såväl S som M har svåra koalitioner att få ihop. MP vet vi har ställt till det ordentligt för Sverige medans de satt i regering med sin fixering mot kärnkraft, gruvor, flyg och bilar samt vurm för symbolpolitik. Skulle Andersson ta in dem igen kommer trovärdigheten för hennes regering minska. Addera till det Vänsterpartiet med sin syn på NATO och brist på erfarenhet att ta ansvar så är det ingen drömsits. Kristersson har liknande problem med sina tre kamrater. SD höjer insatserna nu och vill ingå i en ny regering. Skulle Kristersson tvingas till det kommer trovärdigheten i den konstellationen att försvåras kraftigt med inbyggda spänningar som är svåra hantera.

Ett annat scenario är att S och M tvingas sätta sig tillsammans och inse att de stora frågorna inte får sin lösning om andra partier krånglar. Det är här min jämförelse med 90-talet kommer då S insåg att det inte skulle gå att få genom de stora besparingar och impopulära beslut som krävdes med stöd av V. Istället gick man ihop med Centern i ett budgetsamarbete som gjorde att det fanns en riksdagsmajoritet för förändringar i socialförsäkringar, välfärd, försvar och andra myndigheter som berörde många människor. Samarbetet gav frukt och ses än idag som en av de viktigare perioderna i svensk politik som lade grunden för tillväxt och förbättrad ekonom för samhället och hushållen.

Krisen Europa går in i är av en systemhotande karaktär som måste hanteras i brett samförstånd inom Sverige och EU. Likaså de inhemska problemen som byggts upp sedan 90-talet som blivit ohanterliga. Widar Andersson har skrivit klokt att S och M måste hitta tillbaka till varandra och bland annat få kontroll över invandringen. Den ligger på nivåer om 100 000 invandrare per år som Sverige kommer ha oerhört svårt hantera, givet 25 års misslyckande med integrationen.

Jag håller det med andra ord inte för uteslutet att krisinsikten till slut blir så stor att det blir en annan typ av samarbete för att få ordning på Sverige.

Trump hade material i sin bostad med extremt känslig information

Ju mer som blir känt om FBIs tillslag mot Trumps bostad i Florida visar allvaret i frågan. Trots att myndigheterna vid upprepade tillfällen uppmanat Trump at återlämna en rad material han inte hade tillstånd att förvara privat så gjordes inte det. Förhalningar och lögner från Trump och hans medarbetare tvingade till slut staten att agera. Det var över elvatusen dokument som förvarades i eller i anslutning till bostaden.

Bland alla dokument hittades extremt känsliga material om bland annat andra länders statschefer och kapaciteten av kärnvapen. Material som alltså funnits i en privat bostad där det inte funnits kontroll över vilka som läst eller tagit del av alla dessa dokument. Om Trump blir åtalad för att ha brutit mot lagar och regler återstår att se. Trump själv har höjt insatserna och gjort återkommande angrepp på Demokraterna, FBI, namngett de agenter som var med på tillslaget och annat som gör att konfliktnivån är mycket hög i hela situationen.

Ukraina går på offensiven, men Ryssland är oberäkneliga

Det snabba krig Putin tänkte sig har det inte blivit. Tvärtom har Ukraina, med stöd från omvärlden, lyckats bjuda hårt motstånd. Nu har dessutom Ukraina börjat ta tillbaka förlorad mark och åsamkar ryssarna enorma förluster. Cornucopia är en blogg av Lars Wilderäng som innehåller mycket information om kriget och är värd att följa.

Men Putin är lömsk och drar sig inte för att pressa omvärlden till eftergifter. Hotet med att skapa en kärnkraftsolycka med potentiella utsläpp över Kuiv och grannländerna visar att ryssarna är redo att göra vad som helst för att skapa rädsla och oreda i Europa. Likaså att använda svälten i Afrika som murbräcka för att slå mot Västvärlden med lögner om att veteexporten från Ukraina inte skulle nå de som bäst behöver den.

Här gäller det att hålla huvudet kallt och inte låta ryssarnas terror och propaganda påverka Europas strategi och taktik för att säkra fred, frihet och välstånd.

Humor om Putin

Det har gjorts många parodier från en scen ur Undergången där Hitler inför sina generaler och närmsta medarbetare skäller ut folk efter noter för att kriget går åt helvete. Såklart finns det de som fångat upp detta och gjort en där Putin får skälla och härja. Håll till godo.

PS: Kom ihåg att Miltton anordnar den 12 september en eftervalsanalys där experter, så som Ibrahim Baylan (S) och Maria Rankka, diskuterar och analyserar valresultatet och dess betydelse. Anmäl dig här: Miltton Talks & AW: Vilka tog hem rysaren 2022 – och vad händer nu?
Om du missade valupptakten på tisdag den 23 augusti med temat ”Slaget om Stockholm – och hur påverkas riksdagsvalet?” kan du se inspelningen här: Miltton Talks 23 augusti 2022.

Niklas Nordström

vecka 36 2022

Dessa inlägg Miltton Thoughts skrivs av Niklas Nordström, och de är personliga reflektioner kring aktuella frågor som diskuteras i nationella och internationella sammanhang. En blandning av texter och tankar om politik, samhällsförändringar, näringsliv och ekonomi. Du kan även prenumerera på inläggen via epost.